Lääneranna Teataja 2018-7
P. 1

 LÄÄNERANNA VALLA TEATAJA / Nr 7 / JUUNI 2018
Lääneranna valla ajaleht / Nr 7 / Juuni 2018
L ÄÄNERANNA
TEATAJA
Lääneranna valla haridusvõrgust ja seda puudutavatest otsustest
1
    Andres Annast
Lääneranna valla hariduse-, kultuuri- ja sotsiaalosakonna abivallavanem
On tõsi, et vanemate suurimaks varanduseks on lapsed ja me soovime oma lastele ainult parimat!
Kindlasti on mõnegi Lääneranna lapsevanema meele teinud ärevaks nii vallavolikogu otsus õpilaskoha tegevuskulude kohta kui ka uudised, justkui ähvardaks mõnda Lääne- ranna valla kooli sulgemine. Pidasime seepärast vallavalitsuses vajalikuks olukorda selgitada.
Pärnumaa Ühistanspordikes- kuse uudised
Alates 01.07.2018 muutuvad olulisel määral nn Lihula bussiliinid, mida teenindab praegu AS L&L...
LK 6
Meie koolilõpetajad
LK 12-13
Lääneranna Teataja kogu- konnaportaal on nüüd avatud
Käesoleva aasta 18. juuni oli mitmes mõttes eriline. Sel päeval, peale 1199 loo ilmumist lõpetas töö kogukonna- portaal Lihula Teataja ning alustas...
LK 16
Käesoleva aasta 17. mai vallavolikogu istungil võeti vastu otsus lõpetada 1. juulist 2018 teiste omavalitsuste üldhariduskoolides õppivate õpilaste, kelle rahvastikuregistri järgne elu- koht asub Lääneranna vallas, eest tegevuskulude tasumine. Nii lõpetati ka teistele omavalitsustele lasteaia kohtade eest tasumine. Vald jätkab õpilaste eest tegevuskulude tasumist teistele omavalitsustele juhtudel, kus hariduslikust erivajadusest tingituna on parimaks lahenduseks Lääneran- nast väljaspool asuv haridusasutus.
Vallavalitsus esitas eelnõu tegevusku- lude maksmise lõpetamiseks järgmis- tel põhjustel. Omavalitsuste vaheline arvlemine näitab, et teiste omavalit- suste haridusasutustes käib 60 Lääne- ranna valla sissekirjutusega inimest, kelle eest seni on valla eelarvest tege- vuskulusid tasutud. Mujal käiakse nii lasteaias kui ka täiskasvanute güm- naasiumis. Keskmiselt kulub vallal tegevuskuludele ühes kuus 7500 eurot. Aastas teeb see kokku pea 90 000 eurot, sest erinevalt õppeaastast, makstakse õpilaskohtade tegevusku- lusid kogu kalendriaasta eest.
Vallavolikogu ja -valitsuse töö seis- neb valikute tegemises. Peame pak- kuma lahendusi, kas toetada parimal moel oma valla koolivõrku või minna kergema vastupanu teed ning soosi- da meie õpilaste liikumist mujale õppima.
Volikogu tehtud otsus näitab, et vald peab oluliseks arendada oma koolivõrku! Oleme julgelt kõigile osapooltele öelnud, et vald on valmis tagama kõigile neile 60-le mujal hari- dust omandavale läänerandlasele koha meie enda haridusasutustes. Meie lasteaedades ei ole järjekordi ning ka täiskasvanud saavad oma haridusteed edukalt jätkata Lihula Gümnaasiumis.
Mida peavad tegema pered, kelle lapsed käivad väljaspool Lääneranna asuvates haridusasutustes? Õpilasi, kes õpivad riigigümnaasiumites või eraõiguslikes üldhariduskoolides, õpi-
laskoha tegevuskulude tasumise küsi- mus ei puuduta, sest nende eest kae- takse tegevuskulud otse riigieelarvest. Kõiki neid omavalitsusi, kelle haridus- asutustes Lääneranna lapsed käivad, teavitati viivitamatult volikogu otsusest maksmise lõpetamise kohta. Tänase päevani ei ole ükski neist oma- valitsustest Lääneranna vallale pro- testi- või vastukirja saatnud. Küll on vallavalitsusse pöördunud ärevuses lapsevanemad, kes kardavad oma laste väljaarvamist haridusasutustest. Siin tuleb arvestada tõsiasjaga, et riigi poolt omavalitsustele eraldatava hari- dustoetuse aluseks olev „õpilase pea- raha” antakse õpilase õppekoha- järgsele (mitte elukohajärgsele!) oma- valitsusele. Omavalitsustel on oma haridusasutuste ülalpidamiseks arvel kõigi oma koolide õpilased ning rii- gipoolsest haridustoetusest nii ker- gesti valmis loobuma ei olda. Võime prognoosida, et uue kooliaasta alguses jätkavad kõik õpilased oma haridust- eed samades õppeasutustes, kuhu neid kord juba vastu võetud on. Juhul kui mõni lapsevanem tunneb, et teda või tema pereliiget survestab teine oma- valitsus kooli vahetama, siis palun sel- lest vallavalitsust kiiresti teavitada!
Kui aga mõni pere ise tahab oma lapse(d) tagasi Lääneranna valda õp- pima tuua, siis see teeb ainult rõõmu!
Mis puutub Lääne Elu 7. juuni 2018 artiklisse “Metsküla kooli ähvardab sulgemine”, siis tõesti on vallavalit- suse üks eesmärke luua kõigile valla haridusasutustele võrdsed tingimused ja valla elanikele võrdsed võimalused hariduse omandamiseks. Nii koostati ettepanekud, millest on võimalik läh- tuda Lääneranna valla uue arengukava koostamisel. Kohe kindlasti ei olnud nende ettepanekute hulgas soovitust sulgeda mõni valla seitsmest koolist!
Peame meeles, et valdade ühine- mislepingu punktis 7.1.3. on kirjas, et ühinevate valdade olemasolev hari- dusvõrk säilitatakse!
            UUDISED INTERNETIS ajaleht.laaneranna.ee
  






































































   1   2   3   4   5