Page 9 - Lääneranna Teataja 2018-7
P. 9

 LÄÄNERANNA VALLA TEATAJA / Nr 7 / JUUNI 2018
9
 Lihula Soojus OÜ pälvis “Tõhusa kaugkütte” märgise
Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu aastakonve- rentsil anti üle esimesed “Tõhusa kaugkütte” mär- gised, mis tõendavad kaugküttesüsteemi tõhusust
ehk taastuvenergia või koostootmise osakaalu võrgu kaudu edastatavas soojuses. 14 Eesti võrguettevõtte 41 kaugküttesüsteemi seas pälvis märgise ka Lääneranna valla ettevõte Lihula Soojus OÜ.
Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu (EJKÜ) tegevjuht Andrus Pirso sõnas, et märgis “Tõhus kaugküte” omis- tatakse kaugküttesüsteemile, milles, lähtudes Euroopa Liidu energiatõhususe direktiivis 2012/27/EL sätestatust,
In memoriam
Hillar Laos 08.02.1945–17.06.2018
Selg sirgu, nina püsti, vaade ette!
Küünlakuu kaheksandal päeval seitsekümmend kolm aastat tagasi tuli ta siia ilma. Salme ja Mihkel Laose esikpojana Järise külla Korju-Sepa tallu. Hillar. Kaks
aastat hiljem sündis perre teinegi poeg – Enn. Noor pere elas töökalt ja õnnelikult.
1949. aasta küüditamine viis pere sunniviisiliselt rännu- teele Siberisse Pitofka külla. Tütrepoeg Tambet Järve on talletanud kaheksa aastat Siberi elu vanaisa Hillari meenu- tustena eestlaste mälestustekogus “Siberist tagasi koju”.
Kaugõppes, igapäevatöö kõrvalt, lõpetas Hillar keskkooli ja hiljem pedagoogilise instituudi Tallinnas kehalise kasvatuse erialal. Kehalise kasvatuse õpetajana töötas ta palju aas- taid. Tema käe all said tuule tiibadesse ja armastuse spordi vastu väga paljud õpilased. Hillar ise oli üdini spordimees. Sport oli üks osa ta elust. Tema sporditulemused on siiani Lõuna-Läänemaa edetabelis. Leivanumbriks sai kergejõus- tik, aga tegeles edukalt ka maadlusega. Pommi tõstmises oli Hillar omal ajal lausa Eesti meister.
Hillar oli muusika- ja laulumees. Tinistas mandoliini, toksis vahetevahel klaveril. Lihula Meeskooris laulis ta aasta- kümneid baritoni. Laulis mujalgi.
Kui Hillar kehalise kasvatuse keemia õpetamise vastu vahetas, võis tema kabinetist vahetundidel, ja mis seal ikka, ka tunni vaikuses muusikat kuulda.
Kolleege, kes kas või vahetundides ta kabinetti astusid, võttis ta ikka vastu muigvel suu ja tavalise küsimusega: “Seda laulu oled juba kuulnud? Seda lauljat tead? Ei? No kuula siis!” ja kostitas väärt looga.
Hillar oli tantsumees. Tema lihvitud tantsuoskusest, tan- tsimise kergusest oldi vaimustuses. Kui õpilased rasketest keemiaülesannetest tunni ajal väsisidki, tõstis Hillar nime- tissõrme üles ja toonitas, et keemia on elu alus, väga tähtis, aga tööle vahelduseks peab lõõgastuma ka. Ja kutsus õpi- lased tantsima. Ta ise on kuulsust kogunud oma tšarls- tonisammudega, milles oli raske temaga võistelda.
Hillar oli mälumängumees. Kui teda miski huvitas, siis pühendus ta sellele põhjalikult. Uuris mälumänguraama- tuid ja käis Karusel võistkonnaga teiste mängijatega mõõtu võtmas.
kasutatakse soojuse tootmiseks vähemalt 50% taastuv- energiat, 50% heitsoojust, 75% koostoodetud soojust või 50% sellise energia ja soojuse kombinatsiooni.
Lääneranna valla ettevõtte Lihula Soojuse katlamaja on ainuke katlamaja Eestis, mida köetakse luhaheinaga.
Märgisega “Tõhus kaugküte” soovis EJKÜ tunnustada ja motiveerida kaugküttesüsteemides taastuvenergia kasu- tust, efektiivset soojuse tootmist ja jaotamist ning tõsta esile kaugkütet kui tõhusat, keskkonnasõbralikku, mõist- liku hinnaga ja mugavat soojusvarustuse viisi.
Hillar oli jahi- mees, kellele meeldis ka jahti pidamata loo- duses ringi lii- kuda.
Aga kõige
rohkem oli Hillar
töömees. Päran-
duseks saadud
tühjal karjamaal
kerkis aastate
jooksul pikka-
misi Sepa talu
oma õuna- ja
kirsipuude, porgandipeenarde, kapsa- ja kartulivagudega. Kõigega, mis talust talu tegi.
Selle aasta 12. juulil saanuks talus kuldpulmi pidada. “Oi, kui romantiline oli meie armastuse algus. Olin siis alles 17. Ootasin Hillari sõjaväest tagasi. Meil on mõlemal kolme aasta kirjavahetus kõik alles. Ma sain 150 kirja. Hillar oli sõjaväes Ukrainas Melitopolis. Külastasime ühel aastal seda kohta. Käisime külas Hillari ülemusel, kelle autojuht ta oli. Käisime sõjaväeosas, kus autahvlil vaatas vastu noore Hil- lari suur foto,” meenutab Eve Laos.
Viis päeva enne suve algust ta lahkus. Nägemata jäid oma metsas õitsvad orhideed. Igatsema jäid Sepa talu, kaasa. Lapsed Mari-Ann ja Mikk, lapselapsed Tambet ja Claudia: isa, vanaisa oli neile väga kallis. Hillaril jätkus alati neile aega. Ta laulis, mängis pilli nendega, sportis. Tundis rõõmu ja elas kaasa oma lapselaste väga headele õpitulemustele.
Hillari tugev isiksus, tahtmine teha ja olla. Naerda, nalja visata, laulda, tantsida, armastada oma kodu, häid tut- tavaid, kolleege, töötada mehiselt. Nii, nii palju on seda, mis jääb teda meenutama meie mälestustes.
Elu on tulemine, olemine, minemine! Elu on meenutused ja mälestused! Hillar Laos on ELU!
Täismahus järelhüüe on avaldatud veebilehel ajaleht. laaneranna.ee
     F
o
t
o
:
P
i
l
d
Ü
i
k
o
m
p
a
n
i
i
O










































   7   8   9   10   11