Page 11 - Lääneranna Teataja 2018-7
P. 11

LÄÄNERANNA VALLA TEATAJA / Nr 7 / JUUNI 2018 11 Lihula Muusikapäevad tähistavad kümnendat sünnipäeva
 Rahvusvaheline klassikalise muusika festival Lihula Muusikapäevad tähistab tänavu 10. sünnipäeva. 2009. aastal alguse saanud mitmepäevane kontsertsari,
mille korraldajaks on perekond Järvi noored muusikud, toimub juba 13.–15. juulil.
Aastate jooksul on festivali korraldajad Miina ja Mihkel Järvi toonud Lihulasse nii rahvusvaheliselt tunnustatud muusikuid ja kunstnikke kui ka Eesti silmapaistvamaid interpreete. Kümnenda festivaliga soovivad nad teha kum- marduse Eesti Vabariigi 100. aastapäevale ning seetõttu esitatakse festivalil ainult Eesti muusikat. Festivali korral- dajate ja muusikute eesmärk on lisaks suurepärase muusika esitamisele sisustada muusika kaudu unustamatuid ühiseid hetki publiku ja muusikute vahel.
Avakontserdil esineb külalistele Peeter Kaljumäe ning toob publiku ette Eesti 30ndate muusikat. Laupäeval on aga kavas loeng eesti muusikast, esinejaks on muusikatead- lane ja pedagoog Tiia Järg. Sama päeva õhtul ja pühapäeva pärastlõunal on kõigil külalistel võimalik nautida tuntud eesti heliloojate muusikat, mida esitab Järvide Instrumen- talists, kuhu kuuluvad viis õde-venda Miina Järvi (viiul), Martin Järvi (viiul), Madis Järvi (vioola), Marius Järvi (tšello) ning Mihkel Järvi (klaver) ning nende vanemad Teet ja Mari Järvi. Tegemist on ainsa professionaalse keelpilli- kvartetiga Eestis, kus musitseerivad koos üksnes ühe pere liikmed.
Festivali lõpetab kontsert Lihula Eliisabeti kirikus, kus esinevad Vana Tallinna Keelpillikvartett ja Järvide Instru- mentalists.
Miina ja Mihkel Järvi on Lihulas kontserte korraldanud ka enne 2009. aastat ning seda eeskätt tugeva seose tõttu siinse kohaga. Nimelt on nende emapoolne vanaema pärit Lihu- last ning vanaisa Vatlast. “Lihula on hästi ilus ja sümpaatne linnake, kus väikesel alal niivõrd rikkalik kontsertpaikade valik,” ütlesid festivali peakorraldajad Miina ja Mihkel Järvi, lisades, et tänu südamlikele ja lahketele inimestele, kes festivali juures kaasa aitavad, on siia tulemine iga kord nagu koju jõudmine. “Meil on hea meel jagada neid muusi- kalisi hetki, mida iseenda jaoks väärtuslikeks peame, ka Lihula kontsertide külastajatega.”
  Juulikuu kolmandal laupäeval taas Mihklisse
Merike Pikkmets
Mihkli Kihelkonna Kultuuriselts
Mihkli laat taaselustati 1989. aastal ja on järjepide- valt tegutsenud tänaseni. Sel aastal tähistame koos 30. juubelilaata. Korraldajaks on Mihkli Kihelkonna Kultuuriselts.
Ajalooliselt toimus laat sügisel mihklipäeval, kus kaubeldi nii loomade kui ka põllusaadustega ja laadaplats oli sel ajal Mihkli surnuaia kõrval heinamaal. Paraku lõpetas sõda selle traditsiooni pikkadeks aastateks ja rahu saabudes ei üritatud laata uuesti käima tõmmata. 1989. aastal tekkis idee Mihkli laat taaselustada. Pandi pead kokku ja kohaks valiti Mihkli kiriku juures asuv plats, kui on võimalik lähedalt elektrivoolu ja vett saada. Toimumisajaks valiti suvi, sest kaasajal on laadal hoopis teine tähendus kui vanasti ja aasta kõige soojem osa on puhkuste aeg ning on lihtsam üritusteplaane teha. Nüüd on laadal tähtsal kohal kultuuriprogramm nii lastele kui ka täiskasvanutele, sinna juurde kuulub nii käsitööliste kui ka kaupmeeste kauba reklaamimine ja oskuslik pakkumine. Külastajate arv on kindlasti ületanud 10 000 piiri. Kauplejaid tuleb aastatega pidevalt juurde. Esimesel laadal oli 27 kauplejat, eelmisel aastal küündis see arv juba 400-ni.
Laat pakub kultuuriprogrammi nii suurtele kui ka väikestele. Sel aastal saab iidses Mihkli kirikus keskpäeval Marek Sadama kontserti nautida, samal ajal on pere pise- mad lava ees kloun Ummiga trikitamas.
Traditsiooniliselt selgitatakse välja Mihkli laada rammu- mees ning seejärel on väike paus.
Kell 20.00 algab simman ja lavale astub ansambel Meie Mees. Seejärel asub diskoripuldi taha Marek Roomets. Koju peab end sättima hakkama öösel kella kahe paiku.
Mihkli laadale on müüjad oodatud kauplema kõigega, mis on Eesti Vabariigi seadustega lubatud. Siit saab soetada istikuid, maiustusi, riideid, jalanõusid, mänguasju, köögi- ja puuvilju jne. Alati on olnud ka lambad, kanatibud, jänesed ja kassipojad. Vanavara seast võib silma hakata mõni nos- talgiline vidin, mida oled aastaid otsinud. Kehakinnitust pakuvad lähemalt ja kaugemalt erinevad toitlustusfirmad ja kindlasti leiab igaüks endale sobiva suutäie.
Laada eelõhtul, 20. juulil kell 19.00, esineb Mihkli kirikus The Ilves Sisters.
Alati on hea meeles pidada, et Mihkli laat toimub juulikuu kolmandal laupäeval Mihkli külas, Lääneranna vallas, Pär- numaal, sel korral siis 21. juulil algusega kell 9.00.
Laadaline leiab koha lihtsalt üles iidse Mihkli kiriku järgi, millest ei saa märkamata mööda sõita.
Kohale jõudes saab oma sõiduki parkida kauplemiskohtade lähedusse suurde parklasse, kus ruumi jätkub kõikidele külastajatele.
Tule Mihklisse ja võta sõbrad-tuttavad kaasa!
    Foto: Mari Pukk













































































   9   10   11   12   13