Page 16 - Lääneranna Teataja 2018-7
P. 16

16 LÄÄNERANNA VALLA TEATAJA / Nr 7 / JUUNI 2018
 Selleks, et toota kvaliteetset teed, on aga vaja tehast. Maja ehitamine, tehase sisseseade, vajalike sertifikaatide oman- damine ja tehase kõrval oleva istanduse rehabiliteerimine läheb järgmise paari aasta jooksul maksma kokku u 150 000 eurot. Miina, Kristiina, Hannes, Priit ja Tomas, keda ühendab ettevõte Renegade Tea Estate on tänu nende loole kaasaelajatee kogunud läbi Indiegogo ühirahastuskampaa- nia pea 25 000 eurot, mis on aidanud neil alustada vajaliku tehase ehitamisega.
Miina sõnul saavad esimesed kiired, kes läbi Indiegogo oma teepakid tellisid, teed maitsta juba suve lõpus. “Esimese hooaja jooksul loodame valmis saada u 500 kg teed, millest osa jõuab sügisel kindlasti ka Indiegogo kampaania väliselt müüki,” kinnitas Miina Saak.
Lääneranna Teataja kogukonnaportaal on nüüd avatud
Fotod: Erakogu
TEATED
       Käesoleva aasta 18. juuni oli mitmes mõttes eriline – täpselt üheksa päeva varem tähistas kogukonna- portaal Lihula Teataja kolmandat sünnipäeva ning just
sel päeval, peale 1199 loo ilmumist, anti teatepulk edasi mantlipärijale.
9. juunil 2015 avati Lihula valla kogukonnaportaal Lihula Teataja. Põhjuseid selleks oli mitu. Ennekõike oli see tin- gitud reaalsest vajadusest, sest kõik inimesed ei ole Face- bookis ega jälgi ka maakondlikku meediat. Ühtlasi võimal- dab elektrooniline uudisteportaal infot süsteemselt esitada ning hiljem otsingumootori abil ka kergelt leida. Lisaks annab seesugune töövahend uudiste edastamisel oluliselt suurema autonoomsuse ja paindlikkuse.
Heatahtliku ja innustava kogukonnaportaali idee autoriks oli Ain Saare, kelle käe all valmis selle graafiline lahendus.
Portaalile puhus elu sisse valla info- ja arenguspetsia- list, Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja suhtekorralduse eriala lõpetanud Kristi Märk. Tema oli see, kes innustas siinseid elanikke ja ettevõtteid andma endast märku ning koostöös kirjutama toodete ja teenuste, huvitegevuse, piirkonna ajaloo, ostu-müügikuulutuste ning muu seesuguse kohta. Praeguseks on kaastöödega panustanud mitukümmend inimest.
“Minu ülikooli lõputöö üheks osaks oli Lihula kuvand vabariiklikus meedias ning olla 10 aastat hiljem see, kes ise seda infot liigutab ning koostöös kohalike- ga seda kuvandit loob, oli minu jaoks tõeline privileeg.
Jah, mis seal salata, see oli suur töö, kuid Ainiga koos oli lust tegutseda ning paberlehe osas aitas ju vaba- tahtlikult palju kaasa keeletoimetaja Anu Rooseniit.
Lisaks oli kogu selles protsessis võtmeroll ka meie tollasel vallavanemal, Varje Ojala-Toosil, kuna tema varasem kogemus ning taustateadmine ava- like suhete tähtsusest ja jõust, tegi kogu selle prot- sessi mitte üksnes võimalikuks, vaid ka ägedaks.
Mis edasisi arenguid puudutab, siis on suur õnn, et kusagil meie valla põldude vahel leidus üks tore kaasa- mõtleja, kes haakus esmalt kohvikutepäeva ideega ning seejärel ka valla infoliikumise teemaga. Ühesõnaga, mul on hästi hea meel ja olen ääretult tänulik, et Kristina oli
valmis selle rolli üle võtma ning olen enam kui kindel, et meie senise portaali mantlipärijat ootab ees sama tähen- duslik ja tore tulevik,” meenutab Kristi.
Kogukonnaportaal õigustas end igati ja üle- tas ootusi
Lihula Teataja kogukonnaportaal õigustas igati sellele seatud eesmärke. Kolme aasta jooksul on Lihula Teatajas ilmunud 1199 postitust, neist 302 on seotud Lääneranna vallaga. Kuigi päris paljud uudised ületasid maakondliku ja mitmed ka vabariikliku uudiskünnise, jäi enamik lugusid siiski meie enda valla tasandile ja just see tegigi selle portaa- li eriliseks – sellest sai siinse piirkonna oluline infokandja ja inimeste ühendaja, mis andis võimaluse särada ja paista silma kõigil meie valla elanikel, kogukondadel, ettevõtetel ja seltsidel.
1106 päeva jooksul, mil portaal on avatud olnud, on seda külastatud 433 066 korda. Populaarseim lugu, mille lugejate arv küünis koguni 2791-ni, rääkis Lihula Ristiku 18 maja lammutamisest ning selle protsessi online-ülekandest.
On märgiline, et Hanila, Koonga, Lihula ja Varbla valla ühinemislepingusse lisati punkt, mille kohaselt luuakse uues vallas oma veebiportaal, mille tegevust jätkatakse Lihula valla loodud ja arendatud uudisteportaali baasil.
                        Foto: Kristina Kukk
 













































































   14   15   16   17   18