Page 9 - Lääneranna Teataja 2019-16
P. 9

  ELU
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 16 / APRILL 2019
9
 Lihula päästekomando uus hoone sai valmis
Maris Moorits
Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht
Märtsi viimasel reedel avati pidulikult Lihula päästekomando uus hoone. Ehitustööde käigus lammutati vana garaaž ja asemele ehitati kaks täismõõt- metega garaažiboksi põhi- ja paakautole. Lisaks rekonst- rueeriti meeskonna olmeruumid, sh uuendati tehnosüs- teemid, siseviimistlus ja muudeti plaanilahendus. Lihula päästekomando uus kodu on märkimisväärselt erinev endisest hoonest. Hoone pakub meeskonnale mugavamat ning kaasaegsemat elu- ja töökeskkonda ning oluliselt paremaks muutusid nii tehnika kui ka varustuse hool- duseks ning hoidmiseks vajalikud tingimused.
Siseminister Katri Raik ütles, et iga päästja – ükskõik, mil- lises Eesti otsas – on kulla hinnaga ning väärib parimaid võimalikke tingimusi. „Päästekomandode seisukord on nii mugavus- kui ka praktilistel kaalutlustel seetõttu väga oluline. Töötame selle nimel, et iga komando saaks rekonst- rueeritud ning vastaks meeskonna vajadustele. Loodan, et paremad töötingimused rõõmustavad tänaseid, kuid üht- lasi meelitavad tööle ka uusi päästjaid,” ütles Raik.
„Päästja töö ei ole mitte ainult sündmustele reageerimine ja komando ei ole ainult koht, kus väljakutsete vahel hinge tõmmata. Komando on koht, kust omavalitsus ja kogu- kond saab innustust ning tuge turvalisema elukeskkonna ja ohutuskultuuri kujundamiseks, sest kogukonna koos- tegutsemise võime on turvalisuse tagamisel oluline,” ütles Päästeameti peadirektori asetäitja Tauno Suurkivi.
Riigi Kinnisvara AS kinnisvara arendus- ja ehitusdirektor Mihkel Mäger lisas, et iga päästehoone on nagu rätsepa- ülikond, kuhu on panustanud päästjad ise, et päästehoone funktsionaalsus oleks neile parim. „Päästehoone peab sobi- tuma asukohta ja olema loodud siinseid päästjad silmas pidades, selle koostöö üle on meil ainult hea meel,” ütles Mäger.
Lääne päästekeskuse juht Heiki Soodla märkis, et Pääste- ametil on ohutuskultuuri kasvatamisel ülioluline roll. „Oleme aina rohkem investeerinud olmetingimuste paran- damisse ja heasse varustusse, aga kindlasti peame enam investeerima meie kõige tähtsamasse varasse, inimestesse,” ning lisas, et soovides ohutuid ning turvalisi kodusid kõi- kidele teistele, peavad ka päästjate kodud korras olema. Lihula komandos töötab koos komandopealikuga 22 meest ning nad pakuvad lisaks maapäästevõimekusele veepääste- ning naftareostuskorjevõimekust. „Uude depoosse peavad projekti järgi ära mahtuma veel päästetööde paat ja ATV,” lisas Heiki Soodla.
Riigi Kinnisvara ja ühispakkuja Pro Ehitus OÜ, KRTL OÜ ning Ösel Projekt OÜ sõlmisid lepingu juunis 2018 Lihula päästekomando ehitustööde töövõtulepingu summas 556 520 eurot.
Fotod: Kristina Kukk
   Pärnumaa Merepääste MTÜ sai tänavu 10-aastaseks
Kaire Feld
Pärnumaa Merepääste MTÜ liige
Pärnumaa Merepääste MTÜ ühingu loomise vajalik- kus tekkis aastal 2008, kui päästeti esimene mere- hädas olnud alus Paatsalu lahel. Idee realiseerus juba
järgnenud aasta kevadel. Ühingu eesmärgiks sai soov pak- kuda piirkonnas merel käijatele mereturvalisust. Aastal 2010 loodi sidusorganisatsioon Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste Ühing, kes koondab üle Eesti kokku vabataht- likud merepäästjad.
Kümne tegevusaasta jooksul on Pärnumaa Merepääste MTÜ liikmed osalenud mitmetel koolitustel, meeskonna- vahetuse programmides, rahvusvahelistel ühisõppustel ja riiklikel päästeteemalistel aruteludel.
Tänaseks on ühing arvestatav partner Politsei- ja Piiri- valveametile mere turvalisuse tagamisel piirkonnas. Aas- tatega on kasvanud ühingu tehniline baas, kasutuses on päästekaater, mis ehitati Saaremaal spetsiaalselt meile piirkonna merepääste vajadusi silmas pidades. Lisaks on talviseks jääajaks mootorsaanid. Siin piirkonnas tuleb olu- lisena välja tuua ka merereostustõrje mobiilse konteineri olemasolu.
Tekkinud on ühing, mis on jätkusuutlik ja usaldusväärne. „Kümne aasta tulemusena on merepääste teenus toodud tarbijale lähemale, mis aitab tagada turvalisemat merepiirkonda. Samuti võib öelda, et meie ühingu reageeri- miskiirus ja kvaliteet on oluliselt paranenud,” sõnas ühingu liige Rein Feld.
Kui rääkida tulevikuplaanidest on ühingu eesmärk tõsta veelgi teenuse kvaliteeti, suurendada liikmeskonda, viies läbi pidevalt erinevaid koolitusi, samuti vähendada reageerimisaega sündmustele, täiendades selleks tehnilist baasi. Lisaks tõsta teadlikkust veeohutusest riskigruppide seas, et veeõnnetusi ära hoida. Ennetustöö ehk inimeste teadlikkuse tõstmine on väga oluline, sest see aitab ära hoida õnnetusi. Eelmisel aastal viisime läbi mitmeid üri- tusi Lääneranna vallas: külastasime koole ja lõime kaasa Lihula kohvikutepäeva tegeluskohvikutes. Eriti meeldejää- vaks on osutunud koostöö Lihula lasteaiaga: talvel käisime rääkimas jääohutusest, suve alguses kohtusime kõikide Lääneranna valla kooliminejatega Pivarootsi Õppe- ja Puh- kekeskuses toimunud laagris, kus rääkisime veeohutusest
  












































































   7   8   9   10   11