Page 7 - Lääneranna Teataja 2019-16
P. 7

  » Oidrema külas Oidrema küla- keskuse juures
Varbla piirkond
Segapakendite konteinerite asukohad:
» Kulli külas Saulepi poe kõrval
» Matsi külas Pärlselja laagri taga
» Tõusi külas Paadrema rahvamaja kõrval
» Varbla külas vana katlamaja juures Vanapaberi konteinerid:
» Tõusi külas Paadrema rahvamaja kõrval
» Varbla külas vana katlamaja juures
KOhtlike jäätmete ja elektroonika kogumisring
» Koonga külas Coop Koonga kaup- luse parklas
» Lõpe külas Lõpe koolimaja krundi serval suurfarmi suunduva tee ääres
» Lõpe külas Coop Lõpe kaupluse parklas
» Oidrema külas Oidrema küla- keskuse juures
» Irta külas Irta keskus 2 ja Irta keskus 3 vahel
Vanapaberi konteinerid:
» Koonga külas Koonga 5 maja krundil asuv lasteaiapoolne parkla
» Lõpe külas Lõpe koolimaja krundi serval suurfarmi suunduva tee ääres
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 16 / APRILL 2019
7
       as remondi käigus jäid ripakile mõned värvipur- mispunkti ja seal oma jäätmed üle anda. Vastu võetakse gid, mida enam ei kasuta? Või kogub kuuris tolmu elektroonikajäätmeid (näiteks televiisor, arvuti, raadio,
vana tulekustuti? Anna ära oma kodule lähimas kogumis- punktis kodumajapidamises tekkinud ohtlikud jäätmed ning aita ka oma naabrimemme, kellel on nukralt seisma jäänud televiisor, külmkapp või tolmuimeja, ning võta ka tema asjad kaasa, sest meie viime need esemed tasuta ära jäätmekäitlejale.
Just nimelt, 15. juunil toimub Lääneranna valla territoo- riumil ohtlike jäätmete ja elektroonika kogumisring, mis läbib u 20 kogumispunkti üle valla. Jäätmete üleandjal ei ole vaja muud teha, kui valida endale sobiv kogumis- punkt, kus kogumisauto peatub, ning tulla õigel ajal kogu-
patareidega mänguasjad, pesumasin, boiler, telefon jms) ja kodumajapidamises tekkinud ohtlikke jäätmeid (näiteks lahustid, happed, värvid, ravimid, päevavalgustuslambid, pestitsiidid, akud, elavhõbedat sisaldavad jäätmed jms). Eterniiti vastu ei võeta!
Kogumisring toimub laupäeval, 15. juunil, kuid täpsemad andmed kogumispunktide asukohtade ja ajagraafiku kohta selguvad alles järgmises vallalehes. Samuti kajas- tame kogumisringi kohta informatsiooni Lääneranna Tea- taja veebiportaalis ajaleht.laaneranna.ee ja Facebookis.
    Valminud on Varbla piirkonna mürakaart
Anna Palusalu
Lääneranna valla planeeringu- ja arendusspetsialist
Keskkonnainvesteeringute Keskus toetas 2017. aasta novembris atmosfääriõhu kaitse programmist endise Varbla valla mürakaardi koostamist 7263 euroga. Projekti
kogumaksumus on 8280 eurot. Mürakaardi koostajaks oli Estonian, Latvian & Lithuanian Environment OÜ. Ter- viseameti hinnangul vastab mürakaart nõuetele.
Mürakaardi koostamiseks viidi läbi 7-päevased mõõtmised viies mõõtmispunktis elamualade lähedal: Ilvese ja Laine talu Tamba külas, Kaasiku talu Varbla külas, Kalda ja Kiri- kumõisa talu Helmkülas. Mõõtmiste eesmärk oli reaalse olukorra kohta lisainfo saamine ning arvutuslike müratase- mete põhimõttelise usaldusväärsuse kontrollimine.
Mürakaart koostati olulist mürahäiringut põhjustavate müraallikate ja nendest ümbritsevasse piirkonda leviva müra kohta vastavalt atmosfääriõhu kaitse seadusele ning see kajastab kogu keskkonnamüra, st tuuleparkide ja teiste müraallikate koosmõju. Tulemustest selgub, et õuealadel müra piirväärtuse ületust ei tuvastatud. Arvestades ainult tuuleparkide müra, jääb aasta keskmise tuule kiiruse juures päevane ja öine hinnatud müratase elamute ja ühiskond- like hoonete juures allapoole 45 dB ehk allapoole müra piir- väärtust.
Lisaks koostati mürakaardid halvima võimaliku olukorra jaoks ehk kui tuule kiirus on 8 m/s ja enam. Sellise tuule- kiiruse juures hakkavad tuuliku helisid üldjuhul varjama tuule tekitatud helid. Halvima olukorra mürakaardil kajas- tatu ei ole pidev olukord ning sõltub ilmastikust ja on seega prognoosimatu. Halvimat olukorda saab võrrelda maksimaalse lubatud tööstusmüra tasemega olemasole- vatel aladel, mis ei tohi ületada elamualadel kehtestatud taset rohkem kui 10 dBA ehk päeval 70 dB ja öösel 55 dB. Halvima olukorra kaart koostati vaid kindla tuulekiirusega ajahetke kohta, mille alusel on Mäli tuulepargi lähimate ela- mute juures müratasemed 40–45 dB ning Tamba tuulepargi lähimate elamute juures 45–50 dB. Arvestades tuuleparkide müra suhtelist häirivust ja müra kaardistamise tulemusi, võib eeldada, et vähemalt osad piirkonna elanikud tunne- vad end tuuleparkide mürast häirituna.
Mürakaardi tulemustega saab tutvuda Lääneranna valla veebilehel www.laanerannavald.ee.
      PANGE TÄHELE!
Anname teada, et Varbla keskuses asunud ETO ja TVO pakendikon- teinerite asukohti muudetakse. Pakendikonteineritesse on olme- prügi panek keelatud, kuid maantee ääres asuvad konteinerid on suviti suures osas täitunud olmeprügiga.
Pakendikonteinerid paigaldatakse Varbla külla vana katlamaja juurde ning konteineritesse on võimalik tuua paberit ja pappi ning segapa- kendeid.
   





























































   5   6   7   8   9