Page 6 - Lääneranna Teataja 2019-16
P. 6

6 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 16 / APRILL 2019
Jäätmetest ja nende sorteerimisest
 Piret Mäestu
Lääneranna valla järelevalvespetsialist
Miks tuleb jäätmeid sorteerida?
Tänu jäätmete sorteerimisele antakse liigiti kogutud jäät- metele uus elu uue tootena. Mida efektiivsemalt jäätmeid sorteeritakse, seda enam säästetakse looduskeskkonda ja puhast loodust. Jäätmete ühte konteinerisse panemine teeb jäätmetele karuteene, kuna neid on siis väga raske taaska- sutusse suunata. Kodumajapidamises tuleb kindlasti sor- teerida eraldi jäätmeliigid nagu paber ja kartong, pakendid, biolagunevad jäätmed, ohtlikud jäätmed ning segaolme- jäätmed ehk jäätmed, mis ei sobitu ühegi teise jäätmeliigi klassifikatsiooni (nt mähkmed, hambahari, vatitupsud, kat- kised lauanõud jms). Kõiki jäätmeliike töödeldakse eraldi eritehnoloogiatega, mille kasutamise eelduseks on puhas tooraine. Nii nagu hapuks läinud piimast ei saa teha head hommikuputru, ei saa ka määrdunud ja vettinud paberist toota enam uut kvaliteetset toodangut.
Seega, kui jäätmed panna ühte konteinerisse, rikub üks jäätmeliik tahes tahtmata teise jäätmeliigi kvaliteeti – näiteks biolagunevad jäätmed hakkavad kiiresti roiskuma, mille tagajärjel määrduvad pakendid ja paber. Seetõttu ongi tähtis jäätmeid sorteerida puhtalt juba tekkekohas.
Aga mis on üldse pakend?
Pakend on mistahes materjalist valmistatud toode, mida kasutatakse kauba hoidmiseks ja kaitsmiseks. Pakendi tüüp sõltub materjalist, millest see valmistatud on, olgu see siis klaas-, plast-, metall- või paberpakend. Kui jäätmete sor- teerimisel ei olda endas kindel, kas tegemist on ikka paken- diga, siis tasub mõelda, mis otstarve tootel oli ja kas antud toode ümbritses mingit teist toodet nagu jäätisepaber jäätist, poekilekott koju toodavaid toiduaineid, piimapakk piima, konservikarp herneid jne. Kui ümbritses, siis tege- mist on pakendiga, kui ei ümbritsenud, siis üldjuhul ei ole tegu pakendiga. Siinkohal tulebki rõhutada, et kõik plas- tist, klaasist ja metallist materjalidest valmistatud tooted ei ole tegelikult pakendid. Näiteks plastist valmistatud män- guasjade eesmärk on rõõmustada lapsi, plastist valmistatud pesuvanni eesmärk on aidata pesta kedagi või midagi, klaa- sist valmistatud toidunõude eesmärk on aidata toitu val- mistada või nendest süüa/juua, aknaklaasi eesmärk on näha „läbi seina” välja, metallist valmistatud kääride eesmärk on midagi lõigata jne. Jah, klaasist jooginõusid võib ka kasutada
millegi hoiustamiseks, seega võiks mõelda, et tegemist on ka justkui klaaspakendiga, kuid eelpool mainitud tooted on toodetud mingi muu otstarbe jaoks ning nende esmane eesmärk ei ole kauba hoiustamine või selle kaitsmine, seega ei ole need ka pakendid. Kuigi me kasutame pakendite puhul samu sõnu nagu plast, klaas või metall, siis tegelikult on need tooted valmistatud erinevatest toorainetest ning ümbertöötlemise tehnoloogiad on samuti erinevad.
Milliseid jäätmeid tohib panna segapakendi- ning milliseid paber- ja kartongjäätmete kon- teinerisse?
   Pakendikonteinerite asukohad Lääneranna vallas
Lihula piirkond
Segapakendite konteinerite asukohad:
» Lihula jäätmejaam Oja 8
» Lihulas Ristiku 7
» Lihulas Jaama 1 (konteiner asub vallamaja hoovis)
» Tuudi Coop A ja O kaupluse parkla nurgas
» Kirbla Luha tee 1 maja nurgal Vanapaberi konteinerid:
» Lihula jäätmejaam Oja 8
» Lihulas Jaama 1 (konteiner asub
» Lihulas Ristiku 7 Hanila piirkond
Segapakendite konteinerite asukohad:
» Kõmsi külas rahvamaja vastas olevas parklas
» Vatla külas spordihoone juures
» Virtsu alevikus Tööstuse ja Kaare
tänava nurgal
» Virtsu alevikus Tallinna mnt 13, Coop Virtsu Konsumi kaupluse juures
Vanapaberi konteinerid:
» Kõmsi külas Kõmsi rahvamaja
vastas olevas parklas
» Vatla külas spordihoone juures
» Virtsu alevikus Tööstuse ja Kaare tänava nurgal
» Virtsu alevikus Tallinna mnt 13, Coop Virtsu Konsumi kaupluse juures
Koonga piirkond
Segapakendite konteinerite asukohad:
» Koonga külas Koonga keskus 7 ja Koonga keskus 8 nurgal
» Koonga külas Koonga keskus 4 ja Koonga keskus 5 vahel
vallamaja hoovis)
NB! Pakendite puhul on väga oluline, et need oleksid mõistlikult puhtad, sest toidujäätmed võivad ära rikkuda teised pakendid. Mõistlikult puhas tähendab veega üle loputamist, kuid eraldi pesuainega ei pea pesema.
 


























































   4   5   6   7   8