Page 4 - Lääneranna Teataja 2019-16
P. 4

 4 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 16 / APRILL 2019 Kadakasakslusest ja šamanismist
Rait Maruste
Nelja Valla Ühisjõud
Ülemöödunud Lääneranna Teatajas pakkusin, et Lääneranna valla rahva esinduskogu ehk voli- kogu vääriks tööks sobilikku ja oma vajadusteks mehi-
tatud tööruumi. Pakkusin, et selleks võiks sobida Lihula väärikaima ja esinduslikuma hoone ehk Lihula mõisa mõni suurem ruum. Vallavanem oskas selle soovi seos- tada ainult talle teadaolevate põhjendustega kadakasaks- lusega?! Ei oska kommenteerida. Küll oleks valla rahval ehk huvitav teada, milline on volikogu palgalise esimehe seisukoht ja tegevus selles osas.
Kui samas joones jätkata, siis võiks küsida, miks meie valla- valitsus, ignoreerides, isegi naeruvääristades volinike ette- panekut, tegeleb ise samal ajal šamanismiga, korraldades Kultuurikeskuses šamanismi ja esoteerika üritusi? Valla sümboolikagi sai sisse õnnistatud loitsuga.
Esindusdemokraatia aluste mõttes pole mingit põhimõttelist vahet üleriigilise ja kohaliku (regionaalse) tasandi võimu- korralduse vahel. Rahvas valib samade reeglite kohaselt oma esindajad esinduskogusse, see omakorda legitimeerib ehk kinnitab ametisse vallavanema ja -valitsuse. Vimased on aruande kohustuslikud teda moodustanud esindus- kogu ees. Seega arusaamine, et vallavalitsus vajab kohaseid tööruume, aga volikogu jaoks pole see oluline, on pehmelt öeldes kummaline.
Vallavalitsus pole aruandekohustuslik mitte üksnes voli- kogu ees, vaid ka valla rahva ees. Volinikud saavad istung- itel esitada küsimusi ja väljendada arvamusi. Samuti hääle- tada vallavalitsusest tulevate ettepanekute ja eelnõude üle ning esitada ka arupärimisi vallavanemale ja vallaval- itsusele. Seda on ka tehtud. Paraku jääb see kõik volikogu sisse. Kuidas saavad aga valla elanikud teada sellest, mis volikogus toimub? Lühike vastus on, et praktiliselt mitte kuidagi.
Istungid on küll avalikud, kuid kohal saavad käia ja vahe- tult jälgida vaid üksikud. Kõige otsesem ja enamiku valla elanikeni jõudev on valla ajaleht – Lääneranna Teataja. Lehe ca 20-leheküljelisest mahust on volikogu kajastus „lühiuudised”, see on ca 0,5 lk ehk 1/40 kogumahust! Mis ja miks päevakorras, kes mida esitab ja põhjendab, kuidas arutati ja hääletati, on kajastamata. Vallavalitsuse „lühi- uudised” on tavapäraselt 2 korda pikemad. Kuid ka need on telegrammistiilis, vormilt ja sisult mitte midagi ütlevad. Näide viimasest LT-st – „anti üürile Lääneranna valla oman- duses olev eluruum”. Mis on selle teate uudis- või teabe- väärtus valla elanikele?!
Õnnitleme vastsündinuid ja nende lapsevanemaid!
Oskar Pool – 23. III 2019 Alexandra Mägi – 24. III 2019
Lääneranna valla elanikkonna statistika
(15. aprilli seisuga)
Volikogu opositsiooni üks tõhusamaid võimukoalitsiooni ja selle valitsuse oponeerimise ja järelevalve instrumente on arupärimiste esitamine. Oleme seda korduvalt teinud ja saanud ka vastused. Kuid kui küsida, kas valla rahvas ka teab seda, mille kohta aru päriti ja mida vastuseks saadi, siis on tõenäoline vastus, et ei tea. On ju kriitilised vaated ja arusaamised demokraatia lahutamatu osa. Valla ajaleht arupärimisi ei kajasta, nagu ka vastuseid neile. Tõsi, need on kusagil valla dokumendiregistris, kuid mitte igaühel ei ole ei võimalusi, aega ega ka oskusi neid sealt leida. Või on see varjatus taotluslik?
Poliitika, ka kohaliku tasandi poliitika, ei ole midagi muud, kui avalike asjade arutamine ja otsustamine. Poliitikat ei maksa segi ajada politikaanlusega, so isiklike huvide, väikluse, tühja silmapaistmissoovide ja egoistlikkusega. Seepärast valla asjadest kirjutamine, nende üle arutamine ja ettepanekute tegemine ning juhtidelt selgituste küsimine ja saamine on normaalne osa demokraatiast ja mõistlikust ja usalduslikust elukorraldusest. Sisult poliitilise valiku küsimused on näiteks ka laste koolitoidu määrad, suh- tumine ettevõtlusse, kodanikualgatuste rahastamine jmt. Valla rahvas hääletas valla juhid võimule ning neil lasub kohustus valijaile aru anda oma tegemistest ja nende põh- jendustest.
Seega oleks igati normaalne, kui valla leht pühendaks sel- lele ka vähemalt kolmandiku kuni poole mahust. Lihtsalt olla teadetetahvel ning jagada infot juba toimunust tagant- järele ei ole piisav.
Valla rahval oleks kindlasti huvi teada, konkreetselt ja argumenteeritult, kuidas on võimuliit teostanud ühine- mislepingut, millised sammud on ette võetud ja võetakse valla arengustrateegia elluviimiseks, mis plaanis ja tehtud ettevõtluse toetamiseks ja valla elanike arvu ning tulubaasi suurendamiseks ja üldkulude kokkuhoiuks ning tulude suurendamiseks jne.
Kirjutama peaks nii valla juhid kui ametnikud. Kuid ka lehe väljaandja peaks olema aktiivne, andma ülevaateid ise ja korraldama kaastöid ka teistelt valla elanikelt. Neid kind- lasti on, kuid keegi pole nende poole pöördunud. Mugavam on kirja panna juba toimunud spordivõistluste tulemusi, sündmuste kalendreid jmt (kuigi enamiku jaoks on see info juba ammu internetist kättesaadav).
Varakevadel lahkunud
(16.03.2019–15.04.2019)
v
e
m
e
l
t
i
n
!
d
n
i
a
m
e
n
Õ
s
t
s
ü
n
d
i
n
u
i
d
j
a
n
e
n
d
e
a
a
v
Elanike arv registris 5374
» 2771 mehed
» 2603 naised
Sündide arv 10
Surmade arv 25
Registrisse kanti elanikke 56 Registrist kanti välja elanikke 58
Õie-Marie Kütt
Urve Arusalu
Taivo Kastepõld
Ilme Lepp Helga-Elviine Vapper Toivo Kabanen
Pia Lohu Eduard Elmers
21.VI 1936 – 13.III 2019 11. X 1945 – 16. III 2019 02. IX 1942 – 19. III 2019 08. IV 1936 – 20. III 2019 31. I 1921 – 29. III 2019 05. VIII 1951 – 31. III 2019 17. III 1955 – 04. IV 2019 16. I 1945 – 05.IV 2019
Avaldame kaastunnet lähedastele




























   2   3   4   5   6