Page 11 - Lääneranna Teataja 2019-16
P. 11

tähelepanu ja üsna pea sai looduskaitsealast 2004. aastal Eesti viies rahvuspark.
Ümberkorraldused looduskaitses viisid selleni, et endised administratsioonid liideti ja nii jäi Taivo viimaseks Matsalu rahvuspargi direktoriks.
Taivo suurimaks looduskaitsealaseks saavutuseks tuleb aga pidada Lihula maastikukaitseala rajamist. Lihula raba on Lihula linnale oluline puhta vee reservuaar, kuid raba on ka ülitähtis linnuala, kus on hinnatud kaks korda tihedam lindude pesitsus kui Eesti rabades keskmiselt.
Suure töö tegi Taivo ka praeguse rahvuspargi keskuse kujundamisel ja Penijõe mõisa taastamisel, kus hakati kasutama selle aja kohta uudseid lahendusi – invatõstuk, maaküte ja soojusvahetusega ventilatsioon.
Taivo Kastepõld lahkus meie hulgast just kevade algul, kuid temast jääb mälestus kui töökast ja väsimatust looduskaits- jast, kes on tuntust toonud nii Matsalule, Lihulale kui ka praegusele Lääneranna vallale.
Taivo Kastepõld:
» Sündis 2. septembril 1942 Tartumaal, Salu külas
» 2002 Valgetähe IV klassi teenetemärk
» 2012 Eerik Kumari looduskaitsepreemia
» 2013 Lihula aukodaniku nimetus
» On avaldanud üle saja teadusartikli
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 16 / APRILL 2019 11
    Pärnumaa Märjad Käpad MTÜ käis Vatlas lastele koeri tutvustamas
Anni Pea
Vatla Külaseltsi liige
Vatla Külaselts avas veebruarikuus mõisa teisel kor- rusel lastele mängutoa ja seda tänu heade inimeste annetustele. Kokku kogutud mänguasju ja mööblit sai hulga ning riiulid-kapid täitusid nädala jooksul uute ja viisakate leludega. Vatla mõisas toimetav Vatla Küla- selts soovib mõisale elu taas sisse puhuda ja tänu koha- likele aktivistidele korraldatakse seal nii lastele kui ka täiskasvanutele meelelahutusüritusi.
29. märtsi õhtul toimunud Vatla mõisa lasteõhtule kogunes üle 40 huvilise ja õhtu tähtedeks olid kaks imevahvat new- foundlandi tõugu vetelpäästekoera. Hiie Paasi ja Ivar Lin- depuu peres kasvab kaks tubli njuufat. Eike on 8-aastane ja Arabella 5-kuune. Aktiivselt vabatahtlike päästjatena tegelev paar käib lastele ja täiskasvanutele tutvustamas vetelpäästekoeri ning rääkimas ohutuse ja esmaabi tee- madel. Suurt osavõttu soosis kaunis päikesepaisteline ilm, võimaldades lastel koos koertega õues hullata. Koertega tutvus tehtud, koguneti mõisa saali, kus njuufade omanik Hiie Paas rääkis lähemalt oma tööst koertega, vabatahtliku päästjana ja koerte koolitajana töötamisest.
Kanada rannikul asuva Newfoundlandi saare järgi nime saanud koeratõug on üks levinumaid Vetelpäästekoe- raks kasutatavaid tõuge. 19. sajandi algul hakati njuufasid Euroopas kasutama vetelpäästekoertena, kuna need koerad ei kõhkle ka kõige kehvema ilmaga vette appi tormamast. Newfoundlandi tõu aretamise algne eesmärk oli luua koer, kes aitaks raskeid võrke veest välja tõmmata, vette kuk- kunud kalu püüda ning peremeest uppumisest päästa. See suur ja hella hingega hiiglane on nüüdseks levinud pere- koer ja lastele tore kaaslane.
Pärnumaa Märjad Käpad MTÜ on 2019. aastal jaanuari- kuus asutatud mittetulundusühing, mis tegeleb ohutuse propageerimisega. Kui enimlevinumaid päästeorganisat- sioone ja ohutusega seotud teemasid on lastele siiani juba lasteaias ja koolis lähemalt tutvustatud, siis vetelpääste ja vetelpäästekoerad on üks haruldasemaid päästeliidu osasid, mida väga tihedalt ei propageerita.
Vatla mõisas jagati tarkust ohutuse teemadel maal ja merel, tutvustati newfoundlandi tõugu lähemalt ning räägiti päästekoera tähtsusest päästeoperatsioonidel. Las- tele pakkus enim rõõmu koerte paitamine ja nendega koos mängimine. Peale põhiosa lõppu söödi koos kooki ja kõik lapsed said edasi mängutuppa mängima minna.
    Varbla kogukond sai lauatenniselaua
Anna Palusalu
Projektijuht
Aprilli keskpaigas paigaldasid Varbla piirkonna noored Varbla keskusesse lauatenniselaua. Laud soetati kohaliku omaalgatuse programmi toel ning tegemist on Euroopa suurima lauatenniselaudade tootja Cornilleau lauaga.
Lauatenniselaud on kõigile kasuta- miseks ning MTÜ Varbla Külaselts loodab, et kogukond võtab laua kasutusse. Laua lisandumisega on täienenud Varbla keskuses vaba aja veetmise võimalused ka täiskasva- nutele ning jõudumööda leiame uusi mõtteid, mida Varbla keskuses veel ellu viia.
 Foto: Karin Lumera
 Foto: Mariann Peksar
 







































































   9   10   11   12   13