Page 12 - Lääneranna Teataja 2018-8
P. 12

 12 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 8 / AUGUST 2018
Festivali kolmas päev – reede, 21. september – tõotab tulla eriliselt põnev. Keskpäeval näitame ungari filmide eripro- grammi, millele eelneb Ungari Instituudi väike vastuvõtt ja vestlus. Õhtupoolikul aga avaneb kõigile võimalus saada osa Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks valminud erilise loo- dusfilmi “Tuulte tahutud maa” pidulikust esilinastusest. Filmi autor Joosep Matjus on siinsamas Matsalu kandis suvesid veetev mees, kes ütleb, et ilma selle festivalita ei olekski üldse Eestis täna elusat loodusfilmikultuuri alles. Mida ja kuidas tema filmides näeb, saab reedel otse temalt endalt küsida. Samuti saab reede õhtul Lihula mõisas toimu- val kontserdil kuulda muude toredate esinejate seas filmile taustamuusika teinud ansamblit Eeter. Kindlasti jätkub õhtu pikalt ja meeleolukalt.
Põnevaid filme ja üritusi on aga täis ka laupäev. Loodusest inspiratsiooni saanud ehtekunstnikud grupeeringust Sym- biosis tulevad festivalile läbi viima metallivalu töötuba, mille raames saab igaüks endale ise valada väikese linnu- munakujulise festivalisuveniiri. Selle toreda tegevuse võib plaani võtta näiteks filmide vahele loodusest inspireeritud näitusi vaadates või osa võttes loodusfotograafide semi- narist Lihula mõisas, kus saab piiluda fotograafide põne- vasse maailma. Kindlasti on lisaks püsivatele kohvikutele laupäeval Lihulas avatud nii mõnigi ajutine kohvik või söögikoht, mida avastada ja kus festivalimuljeid jagada. Hoidke silmad lahti ja kutsuge sõbrad Lihulasse festivali- melust osa saama!
Laupäevase päeva lõpetab festivali lõputseremoonia, kus žürii kuulutab välja rahvusvahelise võistlusprogrammi võitjad. Ent festival sellega veel ei lõpe, sest linastusi on täis ka pühapäev ja hilinejatel on kaval kohale tulla just siis: pühapäevases programmis saab näha laupäeval värskelt pärjatud parimaid filme.
Festivali külastavad ka filmiautorid
Festivalile on oodata mitmeid filmiautoreid, kellelt on külastajatel otse võimalik küsida, kuidas mingi põnev kaader sündis või miks üldse mõni ettevõtmine alguse on saanud. Samas on see kordumatu võimalus ka kõigile, kes soovivad hiljem enda korraldatud üritusel, kooliklassis, turis- mitalus või kus iganes festivalil linastuvaid filme näidata: linastusluba saab küsida otse autorilt ja festivali meeskond saab lisaks jagada soovijatele filmide tõlkeid.
Foto: MAFF
Täna pole veel kõik festivali esinejad täpselt teada, seetõttu jään selles artiklis nende osas napisõnaliseks. Julgen vaid lubada, et tulemas on väga palju põnevat, millega kursis olemiseks võiks näiteks Facebookis jälgida Matsalu loo- dusfilmide festivali lehte või kodulehte www.matsalufilm. ee. Kindlasti soovitan aga festivalipassi osta 20 euro eest Piletilevist juba täna, sest kõik, kes sealtkaudu endale passi lunastavad, saavad kaheks kuuks tasuta loodusteadusliku ajakirja National Geographic Eesti väljaande tellimuse!
Festival ootab ka sel aastal enda ridadesse tublisid vaba- tahtlikke ja praktikante, kes aitavad festivali korraldada ja saavad niiviisi kindlasti ka nii mõndagi kasulikku ise õppida. Lihula gümnaasiumi õpilased saavad oma huvi üles näidata huvijuhi kaudu, kuid loodusfotost ja -filmist huvi- tatud praktikante oleme valmis kaasama ka kaugemalt.
Kõik festivaliteemalised kommentaarid ja küsimused on oodatud.
Kontakt: silvialotman@gmail.com või 526 2013.
P
oetess Doris Kareva sai inspiratsiooni festivali
auhindadest, ehtekunstnik Merilin Pedastsaare “Veelinnu munadest” ja pühendas festivalile järgneva luuletuse:
Taevast ja unest, merest ja maast sündis Muna. Sääl sees
on äratundmise tiivad.
Kiikudes roos, kiikudes vees nad korraga avanevad – ja hoos pildi liikuma viivad.


















































































   10   11   12   13   14