Page 13 - Lääneranna Teataja 2018-8
P. 13

 TEATED
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 8 / AUGUST 2018 13 Kaitseliidu patrullvõistlus “Sügistorm” tuleb taas
 Andrus Aruots
Kaitseliidu Lääne maleva Lihula üksikkompanii kor- raldab ajavahemikul 29.–30. september patrullvõist- luse “Sügistorm 2018”, et selgitada välja parim võistkond
patrull- ja lahingülesannete täitmisel.
Võistlus leiab aset Lääneranna valla territooriumil, algus- punktiga Vatla linnusemäel. Rajale lubatakse kuni 15 nel- jaliikmelist võistkonda. Võistkondadel tuleb trass läbida jalgsi ilma kõrvalist abi kasutamata ning täita erinevaid ülesandeid vastavalt patrulli käsule või marsruudilt saadud
Kaitseliidu Läänemaa maleva Lihula üksikkompanii liige
juhistele. Käsk, mis patrullile antakse, sisaldab tegevusi, mis on iseloomulikud nii luure-, toetus- kui ka lahing- patrulli ülesannetele.
Pealtvaatajad on oodatud võistlejatele kaasa elama pühapäeval, 30. septembril u kell 15.00 Lihula mõisa- mäele, mil algab võistluse viimane ja kõige vaatemän- gulisem osa.
    Turvaline koolitee algab korralikust ettevalmistusest
Karmen Raud
noorsoopolitseinik
Kindlasti on kooliks valmis juba kõik pliiatsid ja suled, kuid paljude laste mõtted on endiselt veel ran- naliival ja mängukaaslastega ringi uitamas. Hetkel arut-
len küll kooli alustavate laste seisukohalt, kuid pole paha ka veidi vanemate lastega peredel meelde tuletada kõike seda, kuidas loksutada ennast tagasi koolirütmi ning teha seda ikka turvaliselt.
Teel kooli
Liikluses kõndige koolitee koos kõige pisemate koolijüt- sidega läbi, vaadelge ümbrust ka lapse tasandilt – kükitage maha ja avastate, et näiteks autonina ja -kere varjab oluli- selt lapse vaatevälja, kui täiskasvanu näeb samal ajal läbi autoklaaside, pikem inimene ka üle autokatuse. Liikuge ülekäiguradadel ja reguleerimata ristmikel ning harjutage reeglit: “Peatu, vaata, veendu!”
Võõras linnas peaks selgeks saama bussipeatuste nimed ja bussi numbri. Busside värve ei tohiks pähe õppida, sest liinil masinad vahetuvad. Samuti ei peaks õppima peatust pähe stiilis “läheduses on vana maja”, sest puud, majad, elektri- postid jmt kaovad või tekivad juurde üsna kiiresti. Kõnni- teel, sõiduteel ja bussipeatuses ei ole müramiseks kohta – need alad on suurele liiklusele avatud ja mänguhoos võib juhtuda õnnetus.
Nii bussi- kui ka autosõidul tuleb kasutada turvavarustust, ehk traksid peale! Bussist maha minnes tuleb veenduda sõidutee ületamise ohutuses – oota veidi, kuni buss peatu- sest lahkub, ja alles siis mine üle tee. Bussi eest ja tagant ei tohi sõiduteele astuda, sest teistele liiklejatele on see väga ootamatu.
Autojuhi ülesanne on jälgida autot peatades või parkides, et lapsel oleks ohutu sõidukist väljuda ja kooli liikuda – vajadusel pargi auto ja saada laps jalgsi kooli. Kooli park- las liiguvad sõidukid jalakäija kiirusel. Ohutus kaalub igal juhul üle mugavuse, hommikuse kiirustamise või võima- liku hilinemise.
Jalgrattal võib kooli tulla jalgrattakoolituse läbinud laps, sest sellisel juhul on ta õppinud ja teab ning oskab aimata ette, kuidas liiklus töötab. Kiiver pähe ja õhtuhämaruses jalakäijale helkur külge!
Koolis
Koolikiusamisele reageerige kohe, kuid rahulikult. Ves- telge klassijuhatajaga, kellegagi, keda usaldate. Lapsele on kiusamine oluline, aga ka piinlik mure.
Hinnaliste esemete kaasaandmisel (sinna alla käivad ka lapsele olulised mänguasjad, ehted, meened, dokumendid, telefon jne) leidke kotis turvaline koht, kus neid hoida. Eel- nevalt tehke eseme eritunnustest pilt (mõrad/mõlgid/krii- pimised, peale kirjutatud nimi, peale kleebitud kleepsud, jalgrattal raaminumber jne). Eseme kadumise korral andke teada esmajoones õpetajale.
Lapsega arutlege laenamisest, unustamisest, vahetamisest ja ära andmisest. Sõprussuhted muutuvad kiiresti, mistõttu ühel päeval sõbrale heatahtlikult laenatud näpuvurr võib teisel päeval muutuda tüliõunaks.
Teel koju
Tutvuge lapse sõprade, nende vanematega ja leppige lapse külaskäigud nii oma lapse kui ka teise koduga kokku. Mõistke, et erinevates kodudes on erinevad reeglid. Kooli ja kodu vahelisel teel olevatest ohtlikest kohtadest tuleb eemale hoida (eelkõige on lastele põnevad vanad maha- jäetud majad, jäätunud veekogud jne). Ootamatutest käi- kudest andku laps sõnumi või kõne teel teada.
Märkige päevikusse ja paluge lapsel pähe õppida isa-ema ja kodu kontaktid ning aadress (kirja panna eelkõige selleks, et kui näiteks bussiga õigest peatusest mööda sõidetakse, võib lapsel olla ähmiga raske meenutada erinevaid numb- reid ja aadresse, kui võõras inimene neid küsib).
Kodus
Internetisuhtluse puhul on võimalik jälgida ja kontrollida, milliseid lehekülgi uuritakse (internetiajalood, -logid jmt sisse lülitada). Oluline on usalduslik suhe ja teadmine, kel- lega laps internetis vestleb, ehk arendage salaja uurimise asemel pigem mõnusat vestlust sellest, milliseid pilte saade- takse, millist muusikat kuulatakse, milliseid mänge mängi- takse – nii saab edasi uurida, kust uued internetituttavad pärit on jne.
Kindlasti on vaja arutleda pildistamisest ning videote tegemisest ja saatmisest, enda andmete jagamisest. Näiteks saab kehtestada reegli, et mitte kellegi kodu ei pildistata ega filmita seest ega väljast.
Vajadusel saab kehtestada ekraaniaja piirangu, sealjuures ise eeskuju näidates. Kui tihti on Teil telefon peos, ilma helistamise vajaduseta?
Jõudu sügisestel toimetustel!
   


































































   11   12   13   14   15