Page 11 - Lääneranna Teataja 2018-8
P. 11

LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 8 / AUGUST 2018 11 August Tampärgi nimelise Hanila muuseumi tulevikuplaanid
 Maire Toming
August Tampärgi nimelise Hanila Muuseumi töötaja
August Tampärgi nimeline Hanila muuseum asub Hanila külas, on asutatud 22. aprillil 1993. aastal ja külastajatele avatud 1996. aasta septembrist. Püsieks- positsioon paikneb 1896. aastal ehitatud omaaegse Virtsu kooli kivihoones ja sai alguse Rame küla Porsiku talu peremehe August Tampärgi kogumiskirest, kes mitme põlvkonna jooksul valmistatud tööriistad ja tarbeesemed hoolikalt alles hoidis ning korrastas. Aja jooksul on kogud täienenud ümbruskonna inimeste lahkete annetuste toel.
Alumise korruse kunagises klassiruumis võib tutvuda omaaegsete põllutöö-, karjakasvatuse- ja kalapüügiriista- dega. Kuna taludes valmistati ja parandati enamus asjadest kohapeal, siis jääb üle ainult imestada kõikvõimalike töö- riistade rohkuse üle, mida majapidamises tarvis läks ja mille kasutusotstarvet ei oska tänapäeval igakord äragi arvata. Sama kehtib ka väiksemasse saali kujundatud rehetoa sisustuse kohta, kus leidub hulganisti tubastes toimingutes kasutatud esemeid.
Väikseim tubadest on sisustatud klassiruumina, kus on koha leidnud vanad koolipingid, õpikud, fotod, seinakaar- did ja muud huvitavad hariduseluga seotud esemed eri- nevatest ajajärkudest. Tore on see, et mõistlikkuse piirides saab kogu kraami ka katsuda ja kasutada, kas siis raske käsikiviga jahu jahvatada või klappidega koolipingis arve- lauaga klõbistada, vastavalt igaühe võimetele ja oskustele.
Maja teisel korrusel saab näha Hanila ja Karuse kihelkon- nast ning lähiümbrusest pärit etnograafilist tekstiilikogu: kauneid rahvariideid, tikitud sõidu- ja vooditekke, telgedel kootud vaipasid, omavalmistatud kodutekstiile ja palju muud põnevat: vokke, vankreid, kangastelgi, linatöötlemis- riistu, õmblusmasinaid jms.
Suvehooaeg saab selleks korraks läbi, aga ka sügis-talvi- sel perioodil on võimalik muuseumi külastada etteteata- misega või osaleda üritustel. Suurte muutuste tuules
loksuvad plaanid alles paika, aga kindlasti ootame ka sel aastal külla nii lasteaia- kui ka koolilapsi tutvuma esivane- mate eluolu ja käsitööoskustega. Sel sügisel avame Hanila muuseumi kauaaegse juhataja Liivi Vainu mälestusnäi- tuse tema valmistatud imeilusatest rahvariietest ja kudu- mitest ning järgmisesse hooaega võiks ette kujutada juba tihedamat koostööd teiste muuseumite, turismiettevõtete, ümbruskonna kirikute ja Matsalu rahvuspargiga.
Tänavu kevadel täitus Hanila muuseumil 25 aas- tat asutamisest. Nii kaugele on jõutud tänu paljudele toredatele inimestele ja kogukonna toetusele, aga eriti Hanila Muuseumi Seltsi aktiivsele tegutsemisele.
Palju tänu kõigile tegijatele, juhatajatele, toetajatele ja kaasamõtlejatele, jõudu ja rahulikku meelt ka uutes oludes!
 Pikemalt juubeliteemadel juba järgmistes väljaannetes.
  Foto: Maire Toming
   Matsalu Loodusfilmide Festivali oodates
 Silvia Lotman
Matsalu Loodusfilmide Festivali direktor
Ka sel aastal ootab Matsalu rahvus- park tagasi rändavaid sookurgi ja meie plaanime rahvusvahelist loodus-
filmide festivali. Festival toimub 19.–23. sep- tembril. Põhilised festivali üritused ja linas- tused toimuvad Lihulas, kuid veidi leidub elevust
ja tegevust ka Pärnusse, Haapsallu ja Pürksi.
Kes ja miks septembri keskel siis Lihula kultuurimaja poole sammud seada võiks? Igatahes võiksid tulla nii need, kes varem käinud, kui ka need, kes seni pole festivalilt veel kordagi läbi astunud.
Sisukas programm
Festival algab kolmapäeval 19. septembril, kui näitame mit- meid loodusfilme, mis sobivad väga hästi kooliõpilastele, sest lisaks filmile on oodata tarku jutuvestjaid filmide järel laste küsimustele vastama. Samaks päevaks plaanime õpi-
lasgruppidele ka aktiivseid tegevusi filmisaalist väljas, nii et ootame huvilisi õpetajaid endast märku andma ja koo- ligruppidega osalema. Need, kes kolmapäeval tulla ei saa, saavad klassi või muu lastegrupiga külastuse planeerida neljapäeva koolipäeva sisse, ka siis näitame lastele põne- vaid loodusfilme, misjärel võib näiteks plaani võtta ekskur- siooni Matsalu rahvusparki.
Nii kolmapäeval kui ka neljapäeval on loomulikult filme oodatud vaatama ka kõik teised huvilised. Kolmapäeva pärastlõunal toimub Lihula mõisa ees aga festivali ajaks loodusfoto ja loodusmaali näituste avamine, järgneb fes- tivali ametlik avatseremoonia Lihula kultuurimajas koos avafilmi ühisvaatamisega. Need, kes festivalil varase- malt käinud, teavad, et seni on filmidele eestikeelseid tekste olnud võimalik kõrvaklappidest kuulata. Sel aastal katsetame eestikeelsete subtiitrite näitamisega ja ootame külastajatelt tagasisidet, kuidas selline lahendus meeldib.
  Foto: Erakogu










































































   9   10   11   12   13