Page 3 - Lääneranna Teataja 2021/38 ja Lumehelbeke 2021/2
P. 3

Selgusid 2021. aasta Lääneranna valla teenetemärgi saajad. 1. osa
Lääneranna Vallavolikogu 11. märtsil 2021 toimunud istungil omistati Lääneranna valla
teenetemärk Heli Raavelile, Reimo Reimerile, Ain Saarele, Heino Sabiinile, Peeter Hermikule, Jüri Mõnistele ja Merike Pikkmetsale. Siinjuures tutvustame esmalt neist esimest nelja ning anname ülevaate esile toodud teenest.
Ain Saare
Jah, ikka saab, pane visioon kirja ja teeme ära!
See on lause, mis seda meest enim ise-
loomustab.
Inimesed, kes tunne- vad Aini, ise- loomustavad teda kui hea
südamega, lahket, abival- mit ja suure tähega Kogukonna Aktivisti, kes on panustanud lugematuid tunde siinse piirkonna hüvanguks. Kunstnikule, õigemini graafilisele disainerile omaselt on tema panus olnud just selles valdkonnas – ürituste plakatid, ettevõtluspäevade visuaalid, valla koduleht, ajaleht, veebiportaal...
seda nimekirja võiks jätkata lõputult.
Lihulast Läänerannani
2015. aastal avas Lihula vald kogukon- naportaali Lihula Teataja, millest tänu paljude inimeste ühisele panusele sai piirkonna oluline infokandja, kust uudiseid noppisid nii maakondlik kui vabariiklik meedia. Portaali sün- niloo ja teostuse taga oli kolm inimest: tollane Lihula vallavanem Varje Ojala, info- ja arenguspetsialist Kristi Märk ning kujundaja Ain Saare.
Portaali edu oli niivõrd suur, et 2016. aastal allkirjastatud ühinemislepin- gusse pandi kirja punkt „Vallal on oma uudiste veebiportaal, mille tegevust jätkatakse Lihula valla loodud ja aren- datud uudisteportaali baasil.”
Valdade ühinemisel oli just Ain Saare see, kes lõi Lääneranna valla paber- lehe kujunduse, aitas kaasajastada valla ametliku veebilehe kujundust, lõi uue ajalehe veebiportaali ja tegi palju muudki.
2017. aastal kandideeris ta kohalikel valimistel ning kogus 45 häält, millega
pääses Lääneranna Vallavolikokku. 2018.aastalilmunudLäänerannaTeata- jas esitati talle küsimus, „Miks kan- dideerisite mullu valimistel ning mida soovite Lääneranna vallavolikogu liikmena nelja aasta jooksul ellu viia / korda saata?” Aini vastus oli selge: „Olen kindlalt tegude usku ja seetõttu ei plaanigi olla nii-öelda istuv poliitik ega targutaja. Kogukonna elu edendan KOV ajalehe kujundajana ja veebileh- tede loojana. Suur soov on tulevikus näha Lääneranna ühtset terviklikkust ning siin saavad kaasa aidata kõik, kellel vähegi soovi.”
Just ühtset terviklikkust silmas pidades on Ain käinud välja idee kujundada valla haridus- ja kultuuri- asutuste kodulehed nii, et need oleksid visuaalselt sarnased ning sealne info seeläbi kergesti leitav. Tänase seisuga on Aini käe läbi saanud endale kodu- lehed kõik kultuuri- ja kooliasutused, sealhulgas muuseumid, raamatu- kogud, koolid ja huvikoolid, kultuuri- ja rahvamajad. Ain oli üks neist, tänu kellele valmis ka Lääneranna Noorte- portaal. Hetkel on Ainil käisil Lääne- ranna noortelehe (paberleht) kujun- duse loomine.
Panus kogukonda ja tulevikuideed
Aini panustamine ei piirne ainult valla- valitsuse tegevustega. 2015. aastal lõi ta kaasa Lihula Eurovisiooni tege- vustes, mis hiljem sai ülevabariigilise tuntuse. Aini loodud graafiline disain ning liikuv Eurovisiooni liblikas, mis Lihula lilltikandi värvi, pani paljud ahhetama. Tuleta meelde, kuidas Lihula koolinoorte Eurovisioonil tehti ajalugu.
Graafilise disainerina panustas ohutusalasesse mängu „Aga mina”, külastades 2017. aastal Lihula laste- aeda, kus selgitas reegleid nii Pokude rühma lastele kui õpetajatele.
Ain on panustanud lugematuid tunde vallas toimuvate sündmuste pildista- misel (maakaitsepäev, autode orien- teerumine jne). Tema üheks ideeks on teha kõikidest valla kaunitest kohtadest 360-kraadised ülesvõtted, et inimesed saaksid neid kohti vaa- data justkui seal viibides – nii saab tänu Ainile teha virtuaaltuuri näiteks Lihula mõisamäel.
Heli Raavel
Heli on olnud järjepidev ilusa ema- keele õpetamisel ja teda võib ise- loomustada sõnadega õpihimuline, kohusetundlik, ideede algataja. Heli ei piirdu ainult ainetööga klassiruumis; ta tegeleb õpilastega ka koolivälisel ajal (teatrikülastused, ekskursioonid) ning juhendab ringe ja koolilehte.
Õpetajatöö on raske – pead oskama õpilastele aine huvitavaks muuta ning samal ajal teha koostööd kolleegide ja lastevanematega.
Õpetajaid võib nimetada maa soo-
laks
Heli õpi-
lased on
saanud
eesti keele
olümpiaa-
didel auhin-
nalisi kohti. Sten
Roosi muinasjutuvõistlusel sai Lihula Gümnaasiumi õpilane Eesti Vaba- riigis II koha. Ernst Enno omaloomingu konkursil märgiti ära gümnaasiumi- astme lugu. Lihula Gümnaasiumi tiim võitis 2016. aastal Vabariigi Presidendi väitluse.
Heli Raaveli taust
Heli on sündinud 12.02.1963 Varblas. Lõpetanud Varbla Põhikooli, asus õppima Pärnu Lydia Koidula nime- lises II keskkoolis. Lõpetanud kesk- kooli 1981, asus tööle Varbla Põhikooli õpetajaks
1982–1987 õppis Tallinna Pedagoogi- lises Instituudis eesti keele ja kirjan- duse õpetajaks
1988–2000 oli Varbla Põhikooli direktor
2000–2006 Varbla Põhikooli eesti keele õpetaja
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (38) 2021
3
   2006–2020 õppeala juhataja
gümnaasiumi
Lihula
2020 Lihula Gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja. Koolis juhatab laste näiteringi, väitlusringi, juhendab koolilehe toimetust, laulab kohalikus segakooris, võtab osa mälumängust. 2007 saavutati võistkondlikus koos- seisus 18. koht
2013. aasta õpetaja tiitel „Tunnustatud Läänemaa õpetaja”
Fotol Heli Raavel / erakogu
Fotol Ain Saare / erakogu



















































   1   2   3   4   5