Page 14 - Lääneranna Teataja 2019-16
P. 14

 14 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 16 / APRILL 2019
Laulu- ja tantsupeo „Minu arm” tule tulemine ning
Lääneranna valla teine „Oma pidu”
Tiina Lobja
Lihula Kultuurikeskuse direktor
XXVII laulu- ja XX tantsupeo tule tulemine on avamäng juubelipeole, kandes endaga laulu- ja tantsupeo väärtusi ja väge igasse Eestimaa nurka. Tule tulemise traditsioon saab tänavu 50-aastaseks – esimest korda toimus üle-ees- tiline Tule tulemine 1969. aastal seoses laulupeo sajanda juubeliga.
XXVII laulu- ja XX tantsupeo tule teekond saab alguse 1. juunil Tartust ning tuli jõuab pärast 4200 kilomeetrist tee- konda 4. juuli õhtuks Kalevi staadionile. Kokku 33 päeva kestval üle-eestilisel teekonnal peatub tuli Pärnu maakon- nas koguni kolm päeva.
Meie valda jõuab tuli Raplamaalt Vigala pargist Lihula kõla- kotta 9. juunil kell 10.50 ning juba 10 minutit hiljem algab samas kohas järjekorras teine „Oma pidu”, kuhu on oo- datud kõik Lääneranna valla tantsijad, lauljad ja pillime- hed. Pidu lavastab siitkandist pärit ning Tallinna Ülikoolis tantsukunsti ja koreograafiat õppinud Mari-Liis Pruul, kes on Kõmsil tegutseva KÕT! Teatri lavastaja ning on teinud aastaid koostööd Gustav Adolfi Gümnaasiumiga ning muuhulgas lavastanud koos Jaak Juskega „Eesti Vabariik 150” filmimuusikalavastuse.
Laulupeo tuli liigub 9. juunil edasi Koonga mõisa juurde, kus kell 12.25 tervitavad seda Koonga kooli õpilased, ning siis juba Pärnu-Jaagupisse. Meie „Oma pidu” kestab aga nii kaua, kuni on osalejaid ja huvilisi.
MLihula Raamatukogus on avatud nukunäitus
Tuleteekonnal liiguvad tulega kaasa ka tehniline meeskond ja ERR. Tuleteekonda saad jälgida laulupeo koduleheküljel.
Lihula Kultuurikeskus ootab kõiki Lääneranna vallas tegut- sevaid kollektiive registreeruma telefonil 477 8191 või 5620 5433. Etteruttavalt anname teada, et proov toimub 8. juunil kell 11.00–15.00.
Ootame rohket osavõttu ning pealtvaatajaid! Tule ise ja võta sõber kaasa. Pane selga ka rahvariided!
Foto: Eliise Tiidussalu
aikuu esimesest reedest on Lihula raamatukogus päevinäinud. „Kas sa tahaksid need vormi ajada?” küsis avatud nukunäitus, kus huvilised saavad vaadata Ulvi Eililt. „Aga miks mitte? Pärast ütled, et need pole need
kaunites riietes Barbiesid, aga ka teise ringi poodidest „päästetud” ja korda tehtud nukke. Näituse krooniks on aga kaks mõisaaegset nukku, mis pärinevad Matsalus elava parunessi Renate von der Pahleni erakogust.
Eili, Elje ja Elmi on kolm õde, kes kõik armastavad õmble- mist ja nukke. Võib öelda, et naiste ühishobi pärineb nende emalt, kes oli meeste ülerõivaste rätsep. Oma esimese nukukleidi õmbles Eili Laos nelja-aastaselt. „Tänapäeva lapsed, tüdrukud, ei oska enam nukkudega mängida, millest on väga kahju,” ütleb Eili, kelle sõnul saab nuku abil imi- teerida neid tegevusi, mida vanemadki teevad. Rollimän- gude mängimine õpetab lapsi teistega arvestama ja lahkhe- lisid pigem sõnadega lahendama, nukuriiete õmblemine arendab aga peenmotoorikat ja loovust.
Naiste kirg nukkude vastu on aga nii suur, et nii mõnigi mänguasi, mis teise ringi poes nukrutseb, viiakse koju, pestakse hoolikalt puhtaks ning riietatakse taas ilusatesse käsitööna valminud rõivastesse. „Kord käisin kasutatud asjade kaupluses niisama ringi vaatamas, kui ühtäkki nägin aegu näinud nukku. Mul oli nii kahju, et sellega ei tahtnud keegi mängida – oli teine ju nii must, räpane, juuksed salkus ja riidedki koledad, et tundsin, et pean ta omale võtma,” rääkis Eili, kes kohemaid nuku ka ostis ja koju tõi. „Pesin ta ilusti ära ja ennäe, mustad juuksed said ühtäkki valgeks ning nuku nägugi oli oluliselt ilmekam kui enne.”
Selle jutu peale tõi Lihula raamatukoguhoidja Ulvi Põhako välja kaks lastetoas olnud nukku, mis olid samuti
samad nukud,” naljatles Eili. Nii saidki nukud Eilile kaasa antud ning lepiti ühiselt kokku, et maikuu lõpupoole, kui nukud on korda tehtud, korraldatakse näituse raames ka üks töötuba, kus kõik huvilised saavad õppida nukuriiete meisterdamist. Töötuba hõigatakse välja nädal-paar enne toimumist, seega tasub hoolikalt jälgida nii kultuurikava.ee lehte kui ka Lihula raamatukogu sotsiaalmeediakanaleid ja välireklaami.















































































   12   13   14   15   16