Page 17 - Lääneranna Teataja 2019-23
P. 17

Tänugala jätkus noortebändi Muster esinemisega. Kaasa- haarava muusika saatel hakkas enamus kohalviibinutest tantsima ja kõik nautisid seda väga. Bändile vahepalaks pakuti torti. Peale Mustri kontserti oli nendega pildi tege- mise järjekord üpriski pikk. Õnneks said kõik soovijad pildid tehtud ja autogrammid küsitud. Sellega lõppeski tänugala.
Lääneranna Noortevolikogu tänab kõiki toetajaid ja sõpru, Kõmsi Rahvamaja, kõiki aasta tegijate nominente ja võit- jaid, MTÜ Lõpe Noori, kõiki kohaletulijaid ja Lääneranna Vallavalitsust.
Fotod: Eliise Tiidussalu, Mareena Metsmaa
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 23 / DETSEMBER 2019 17
         Mati Põdra ja Kulli küla Kõrtsi talu pere said tunnustuse
 Hhiiesõbralike ettevõtmiste eest
iite Maja Sihtasutus tunnustas laupäeval, 30.
novembril Tartus toimunud tänusündmusel 12 isikut, kes paistsid silma hiiesõbralike tegudega. Tunnus- tusi jagus ka Lääneranna valla inimestele.
Tunnustatavate ettevõtmiste hulgas oli nelja pühapaiga hoidmine Harju-, Saare-, Tartu- ja Pärnumaal, millest viimane on Kulli küla Kõrtsi talus asuv põline looduslik pühapaik – Nõiakivi. Kõrtsi talu pere on pühapaika hästi hoidnud. Aasta- tel 2005–2019 viidi loomade karjamaa kivist eemale, rajati rändrahnu ümber kiviaed ja värav ning avati juurdepääs huvilistele. Oma tegevusega on Kõrtsi pere heaks eeskujuks kõigile pühapaikade maao-
manikele.
Tunnustuse saajate seas olid ka ansambel Metsatöll ja Marko Matvere – nende koostöös sündis kontsertvideo “Koduhiite kaitsel”, mis juhtis avalikkuse tähelepanu põliste pühapai- kade ja samuti eesti rahva juurte hävitamisele. Nimelt nör- ritas käesoleva aasta suvel ansamblit järjekordse hiiemetsa (Virumaa Aburi hiis) lagedaks raiumine, millest ajendatuna valmiski teos.
MTÜ Puhkpillimuusika Koda tellis kõnealusele laulule Lihula Muusika- ja Kunstikooli õpetajalt ja dirigendilt
Mati Põdralt seade pasunakooridele. Ürituse korraldajate sõnul andis Põdra seade loomisega kena panuse looduslike pühapaikadega seotud heliloomingu
varasalve ning on heaks eeskujuks kõigile loomeinimestele.
“Kui olla aus, siis ega ma enne teadnudki,
et eksisteerib selline tore ühendus, mis
korraldab vanade pühapaikade kaitsmist
ja tunnustab neid inimesi, kes omal moel
samasse teemasse panustavad,” ütles Mati
Põdra. “Lugusid olen ju seadnud juba aastaid
ning põhjus on muidugi oma valdkonna aren-
damine ja rahva silmaringi laiendamine.” Põdra
sõnul toob sõna “puhkpillimuusika” endaga tihti kaasa eri- nevaid eksi- ja eelarvamusi küll selle kohta, kes seda esi- tama kõlbavad, kui ka sellest, mida esitatakse. “Iga teistsu- gune lugu aitab kaasa taoliste müütide murdmisele,” rääkis Põdra, kelle sõnul on Metsatöllu muusika iseenesest selline, mis vähemalt teda kõnetab. “Ma ei kõhelnud hetkekski, kui Puhkpillimuusika Koda seda mulle pasunakooriseadesse teha pakkus. Käesolev tunnustus oli muidugi meeldiv lis- aväärtus,” ütles ta lõpetuseks.
Hiiesõbralike tegude tunnustamisega soovib Hiite Maja väärtustada pühapaikade hoidjaid, tutvustada ühiskonnas hiite hoidmise head tava ning aidata kaasa pärandi ja terve elukeskkonna säilimisele.
        Ebatäpsuste täpsustamine
Öeldakse, et eestlased on aeglase mõtlemisega. Meie väidame vastupidist – nad on nii kiired tegutsejad, et vahel ei jõua tähtsad mõtted õigel ajal kohale...
Lääneranna Teataja juunikuu numbris (nr 18) jäi kahetsusväärselt märkimata, et käesoleval aastal kümnest Lihula Muusika- ja Kunstikooli lõpetajast kolm tegid seda kiituskirjaga: Hanna Malk (klarnet, õpetaja Madis Kari), Birgit Mikkus (löökpillid, õpetaja Mati Põdra) ja Tõnis Lepp (trompet, õpetaja Mati Põdra).
Foto: Kiur Kaasik
Foto: Kiur Kaasik






































































   15   16   17   18   19