Page 15 - Lääneranna Teataja 2019-23
P. 15

LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 23 / DETSEMBER 2019 15 THellat Rumvolt sai Kaitseministeeriumi hõberinnamärgi
eisipäeval, 26. novembril toimus Lauluväljaku nikud, kellel ei ole probleemi saada hakkama kriisi- või klaassaalis Vabadussõja alguse aastapäevale pühen- hädaolukorras ning õpetada seejuures teisigi inimesi olu-
 datud aktus, kus kaitseminister Jüri Luik tänas silma- paistvaid riigikaitsesse panustajaid. Teiste seas pälvis tunnustuse Lihula üksikkompanii vabatahtlik tegevliige ning Metsküla Algkooli õpetaja Hellat Rumvolt.
Kaitseminister Luik märkis oma kõnes, et Eesti riigikaitse jaoks on käesolev aasta olnud väga töine ja ühtlaselt tõsi- seid väljakutseid pakkuv. “Lubage mul teid kõiki siiralt tänada teie teenistuse ja teenete eest. Ma väga loodan, et see tänutunne ja kolleegide austus annab head hoogu, et riigikaitset tublisti edasi viia ja toetada,” ütles Luik.
70 tunnustatu seas oli mitmeid riigikaitseõpetuse eden- damisse panustajaid, nii õppejõude kui ka riigikaitseõpeta- jaid. Kaitseministeeriumi hõberinnamärgi pikaajalise ja pühendunud töö eest Kaitseliidu Noorte Kotkaste Lääne maleva tegevuse arendamisel sai Lääne maleva kaitseliit- lane, Lihula üksikkompanii vabatahtlik tegevliige Hellat Rumvolt. Rumvolt on olnud Noorte Kotkaste organisatsioo- niga ametlikult seotud 16 aastat, kuid tegelikult kauemgi, juba Kaitseliidu taasloomise aegadest peale. Alguses käis ta laagrites abiliseks, peagi sai temast noorkotkaste rühma- pealik, mõni aasta hiljem malevapealik. Kui kaitseliitlased korraldasid õppusi, võttis ta kohalikke koolipoisse õppus- tele kaasa.
Küsimusele, kui ootamatu oli tunnustuse saamine tema jaoks, vastas Rumvolt nii: “Minu jaoks on see kui elutööpreemia. Olen tunnustuse üle tänulik ja uhke, kuigi enda arvates pole midagi erilist justkui teinud.” Rumvolti sõnul on tal hea meel, et ministeeriumis märgatakse ka vabatahtlike panust. “Noorkotkaste ja Kodutütarde orga- nisatsioonis valmistame noori ette, et neist saaksid koda-
Pärnumaa tublimad vabatahtlikud toimetavad meie vallas
korraga toime tulema,” ütles Rumvolt. Küsimusele, kui- võrd populaarsed on noorte seas need kaks organisatsioo- ni, vastas värske hõberinnamärgi saanu: “Küsimus ei ole niivõrd noortes, sest nende huvi on alati stabiilselt kõrge. Pigem tunneme puudust vabatahtlikest noortejuhtidest, sest neid on tõesti vähe.” Miks see aga nii on? “Noortejuhil peab olema tugev missioonitunne, sest tegelikult on ta nagu õpetaja või noorsootöötaja. Ainuke vahe on selles, et vabatahtliku puhul ei saa ta rahalist tasu, kuid see-eest hul- ganisti rõõmu sadade noorte silmapaarides,” ütles Rumvolt.
Tänu osaliseks said veel mitmed oma tegevusega silma- paistvad kaitseväelased, vabatahtlikud riigikaitsjad ning riigikaitselise taristu arendajad.
        ärnumaa Arenduskeskus tunnustas 27. novembril likul tasandil vabatahtlikult ei panustaks. Annika, hakka- Strand SPA & Konverentsikeskuses Pärnumaa tub- mist täis ja väärtustades vabatahtlike rolli ühiskonnas, on
 limaid vabatahtlikke, tegusamaid MTÜ-sid, toetavamaid organisatsioone ning aasta teo tegijaid neljas kategoorias.
“Oluline on tuua välja ja tähelepanu pöörata kõikidele inimestele, ühendustele jt organisatsioonidele, kes vaba- tahtlikult panustavad meie kodukoha arengusse, ning aval- dada seeläbi austust nende tehtud tööle,” selgitab Pärnu- maa Arenduskeskuse mittetulundusühenduste konsultant Daisi Sprenk. Tema sõnul on aastast aastasse eestvedajate juurdekasv napp ning erinevate vabaühenduste tegevust tuleks kõigil enam märgata.
Tänavusel Pärnumaa vabaühenduste inspiratsiooni- ja tänupäeval jagas Pärnumaa Arenduskeskus tunnustusi neljas kategoorias, kuhu esitati kokku 42 nominenti, neist 8 Lääneranna vallast.
Kategoorias “Aasta vabatahtlik 2019” said tunnustuse Lääneranna valla spordi- ja noorsootöö spetsialist
Annika Urbel ja Kõmsi Külaseltsi eestvedaja Lilia Urb.
Annika Urbel on aktiivne kahe lapse ema, kes alustas ühis- konnaellu panustamist juba 13-aastaselt, kui astus noor- teorganisatsiooni Eesti 4H liikmeks. Olles ise aktiivne, innustas ta ka teisi noori aktiivselt osalema noorteüritustel ning neid ise korraldama. Ülikooliõpingute ajal käis ta igal võimalikul hetkel oma kodukohas Koonga vallas. Seal osales ta MTÜ Lõpe Noored tegemistes ning panustas kohaliku elu edendamisse Koonga valla spordi- ja noorsookomisjoni töös. Ta on öelnud, et ei suuda enam olla nii, et ühiskond-
eeskujuks noortele aktiivseks kodanikuks kasvamisel.
Lilia Urb on aastaid hoolinud Kõmsi küla käekäigust ja panustanud palju lastesse ja noortesse. Külaelu eden- damiseks lõi ta 2009. aastal Kõmsi Külaseltsi. Lisaks on ta aktiivne naiskodukaitsja, hoolekogude liige, talgute eestve- daja, projektide kirjutaja ja juht, Kõmsi noortetoa looja ning kogukonna eestkõneleja vallavalitsuses. Kõmsi Rah- vamajas toimuval traditsioonilisel eakate jõululõunal on ta vabatahtlikuna abiks olnud viimased 5 aastat. Ta osaleb aktiivselt kogukonna turvalisuse ja kodanikuühenduste koosolekutel. Seda kõike jõuab Lilia teha kolme lapse kõr- valt, kellest noorim on vaid 1,5-aastane.
Kategoorias “Aasta vabaühendus 2019” olid Lääne- ranna vallast nomineeritud MTÜ Lõpe noored, Hanila
Laulu- ja Mänguselts ning Kõmsi Külaselts.
MTÜ Lõpe noored peamine sihtrühm on küll noored, kuid tegelikult naudivad nende tegutsemise vilju kõik kogu- konna liikmed. Projektide toel on kogukonnale soetatud erinevaid seadmeid musitseerimiseks ja sportimiseks. Suurimaks panuseks kogukonna arengul on köögi rajamine Lõpe klubisse, kus MTÜ tegutseb. Oma tegevusega on MTÜ eestvedajana inspireerinud kohalikke noori, kes on ise nüüdseks projekte algatanud, ja Koonga kogukonda, kes on innustust saanud ja ruumid organiseerinud ning oma MTÜ loonud.
Foto: Siim Verner Teder













































































   13   14   15   16   17