Page 8 - Lääneranna Teataja 2019-22
P. 8

8 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 22 / NOVEMBER 2019
Tegus maaraamatukoguhoidja Terje Roseniit
 Reet Rehtla
Lääneranna Raamatukogu direktor
25. oktoobril toimus Pärnu keskraamatukogus raamatu- kogupäevade lõpetamine, kus kuulutati välja tiitlite Hea Kolleeg 2019, Abistav Käsi 2019, Puhtuse Hoidja 2019 ning Tegus Maaraamatukoguhoidja 2019 saajad. Lääneranna vallas Lõpe ja Koonga raamatukogu hoidja Terje Roseniit valiti käesoleva aasta tegusaks maaraamatukoguhoidjaks.
Lääneranna vallas on 1 keskraamatukogu ja 10 haruraama- tukogu, neid koondab üks asutus, mis kannab nime Lääne- ranna Raamatukogu. Kokku töötab valla raamatukogudes 10 raamatukoguhoidjat. Amortiseerunud ja elanikele eba- sobivates kohtades paiknevatele raamatukogudele otsitakse väärikaid ja elanikele paiknemise poolest sobilikke kohti. Muudatused on haaranud ka raamatukoguhoidjaid, toimub ühtlustamine. Mõnedes külades on elanike arvu vähene- mine tinginud olukorra, kus ühel raamatukoguhoidjal on mõistlik töötada kahes raamatukogus korraga. Samas võib kõik tema töölõigud nüüd kahega korrutada ja raskuseks lisada töölkäimise logistika.
Terje on Lääneranna raamatukoguhoidjatest olnud esimene, kes on suutnud ja saanud edukalt hakkama tööga kahes raamatukogus. Alates 2017. aastast on Terjel amet- likult kaks töökohta: Lõpe ja Koonga haruraamatukogu. Viimased aastad on olnud Terje jaoks eriti töörohked: 2018. aastal koliti Lõpe raamatukogu Lõpe koolihoonesse. Kolida aitasid küll õpilasmalevlased, aga teadupärast on raama- tukogu kolimine suur katsumus just raamatukoguhoidjale. Terje sai sellega suurepäraselt hakkama ja rõõmustas, et tänu uutele ruumidele pääsevad nii õpilased kui ka õpeta- jad/kasvatajad oma mudilastega nüüd raamatukokku otse läbi siseruumide ja õuest läbi minema ei peagi. Järgmise aasta alguses ootab Terjet ees järjekordne kolimine. Koonga raamatukogu plaanib asukohta vahetada, et kolida Koonga koolimaja esimesele korrusele. Koolimajadesse ümberkoli- mised on alati suurendanud lugejate arvu ja võimaldanud elavamat lasteürituste korraldamist.
Terje on kõik oma tööaastad töötanud maaraamatukogus. Raamatukogutööks vajaminevad teadmised on ta oman- danud Tallinna Pedagoogilises Instituudis, õppides raama-
tukogundust ja bibliograafiat. Lisaks oskusele ennast kahe raamatukogu vahel jagada pälvib Terje siirast tähelepanu ja lugupidamist loomupärase töökuse, täpsuse ja korrekt- suse, suurepärase kirjanduse tundmise, laia silmaringi, sõbralikkuse ja positiivse ellusuhtumise ning alati uute ideedega kaasaminemise poolest. Terje on oma raamatu- kogudes komplekteerinud kasutajate jaoks võimalikult ideaalsed fondid. Esmaspäeval ja kolmapäeval võib teda näha toimetamas Lõpe raamatukogus, teisipäeval, nelja- päeval ja reedel on tema töökohaks Koonga raamatukogu.
Terje kui “maasool” tunneb külaelanike harjumusi üsna täpselt, kellele ja millal vajalikku infot jagada, kuhu küla- poes kuulutused kleepida, kuidas kohalikud elanikud üles leida, et raamatukoguüritustel ikka publikut oleks. Meenub üks 2019. aasta tuisune talvepäev, mil Rein Veidemann Koonga raamatukogus oma triloogia viimast osa, raamatut pealkirjaga „Piimaring” esitles. Vaatamata lõputuna näivale tuisusele ja jahedale ruumile kogunes raamatukokku suur hulk kohalikke külaelanikke, küünlad põlesid laual ja kohv auras kannus. Kogunenutest paljudel oli olnud isiklik suhe ja seos raamatuga “Piimaring”. Aastatetagused meenutused viisid nad taas noorusmaadele rändama. Terje oli leidnud õiged inimesed, keda raamatuesitlus sügavalt puudutas.
    OKas oled kriisiks päriselt valmis?
ktoobrikuu lõpus Eestit ja kõige enam Võrumaad
laastanud torm meenutab, et kriisideks tuleb valmis olla igal perel. Vaid mõnetunnise tugeva tormi- tuule tõttu võib kaduda elekter ja sellest tulenevalt kõik muud elektrist sõltuvad teenused, mille olemasoluga igapäevaselt harjunud oleme. Sellistes olukordades hak- kama saamiseks peab igaühel olema koju varutud toitu ja
vett ning olema läbi mõeldud, kuidas saada sooja ja hoida sidet olukorras, kus elekter võib katkeda suisa päevadeks. »
Kuidas oma perega kriisideks valmistuda
» Tea, millised kriisiolukorrad võivad teid ohustada, mis on nende mõju pere igapäevaelule ning kuidas nendeks ühiselt valmistuda.
» Rääkige omavahel läbi, kuidas erinevate ohtude korral käituda. Näiteks: kas kõik pereliikmed teavad, mis hetkel ja kuidas abi kutsuda; millistes olukordades on kindlasti vaja kodust lahkuda ning millal tuleb jääda siseruumidesse; kuhu te saate ohu korral ajutiselt
»
»
TEATED
minna (naabrid, sõbrad, sugulased, maale, suvilasse); veendu, et kõik pereliikmed teavad, kuidas vajadusel vett või gaasi kinni keerata ning elektrit välja lülitada.
Veendu, et kõik pereliikmed teavad, kus asuvad olulise- mad vahendid, mida kriisiolukorras võib vaja minna, näiteks, mida tuleks kodust lahkudes kaasa võtta või millised peaksid olema kodused varud.
Mõelge läbi, kas teie lähedased või tuttavad võivad mingites kriisiolukordades abi vajada, ning leppige nen- dega kokku omavaheline ühenduse hoidmine.
Mõelge läbi, kuidas oma koduloomade eest erinevates kriisiolukordades hoolitseda.
Igal perel tasub läbi mõelda, kuidas kriisi korral toime tulla ja end selleks ette valmistada – rohkem infot leiab vee- bilehelt www.kriis.ee ja Naiskodukaitse tasuta käitumis- juhiste äpist „Ole valmis!“.
Tugevdades enda ja oma pere vastupanuvõimet kriisideks, on igaüks valmis hakkama saama ka ajal, kui riik ei pruugi
Foto: Marina Jantson








































































   6   7   8   9   10