Page 15 - Lääneranna Teataja 2019-18
P. 15

Rahvusvaheline klassikalise muusika festival Lihula Muusikapäevad toimub tänavu 11. korda. 2009. aastal alguse saanud mitmepäevane kontserdisari, mille
korraldajaks on perekond Järvi noored muusikud, toimub tänavu 12.–14. juulil.
Aastate jooksul on festivali korraldajad Miina ja Mihkel Järvi toonud Lihulasse nii rahvusvaheliselt tunnustatud muusikuid ja kunstnikke kui ka Eesti silmapaistvamaid interpreete. Üheteistkümnendal festivalil toimub kokku 5 kontserti ning lisaks sellele avatakse fotonäitus “Aeg, koht, valgus, LIHULA”. Näitusel osaleb kümme tippfo- tograafi, neist üheksa Soomest ja üks Prantsusmaalt. Näitus on avatud Lihula mõisas 21. juulini. Festivali korraldajate ja muusikute eesmärk on lisaks suurepärase muusika esi- tamisele sisustada muusika kaudu unustamatuid ühiseid hetki publiku ja muusikute vahel.
XI festival avatakse kahe üritusega Lihula mõisas. Kõigil fotograafiahuvilistel on ainulaadne võimalus osaleda tipp- fotograafide Pentti Sammallahti, Kristoffer Albrechti, Taneli Eskola, Jaakko Heikkilä, Matti Saanio, Myr Muratet’, Hannele Rantala, Ritva Kovalaineni, Antti Ylöneni, Leena Saraste näituse avamisel 12. juulil kell 21.00, millele järgneb kontsert, kus kantakse ette teoseid harfile, tšellole ja sopra- nile. Harfil esineb Vuokko Ahtila Soomest ning Eestist tšel- lol Teet Järvi ning solistina Elizabeth Paavel (sopran).
Festivali teisel päeval, laupäeval 13. juulil toimub Lihula kunstide maja saalis pianist Mari Järvi 60. juubeli kont-
sert, kus esineb Mari Järvi perekonnaga. Sama päeva õhtul esineb Lihula Eliisabeti kirikus dirigent ja kontratenor ning hiljuti aasta muusiku preemia pälvinud Risto Joost koos ansambli Froridantega koosseisus Villu Vihermäe (gamba ja tšello) ja Saale Fischer (klavessiin).
Pühapäev, 14. juuli algab kontserdiga “Kaks sonaati” Lihula kunstide majas. Lavale astub üks festivali peakorraldaja- test, pianist Mihkel Järvi koos õe Miina Järvi (viiul) ja venna Marius Järviga (tšello).
Festivali pidulik lõppkontsert toimub Lihula Eliisabeti kiri- kus kell 19.00. Esinevad Maarika Järvi (flööt), Signe Sõmer (klarnet), Urmas Vulp (viiul) Miina Järvi (viiul), Martin Järvi (viiul), Madis Järvi (vioola), Andrus Järvi (vioola), Marius Järvi (tšello), Teet Järvi (tšello), Regina Udod (kontrabass). Kavas on muuhulgas haruldane J. Sibeliuse muusika sep- tetile ja keelpillitriole.
Miina ja Mihkel Järvi on Lihulas kontserte korraldanud ka enne 2009. aastat ning seda eeskätt tugeva seose tõttu siinse kohaga. Nimelt on nende emapoolne vanaema pärit Lihu- last ning vanaisa Vatlast. “Lihula on hästi ilus ja sümpaatne linnake, kus väikesel alal niivõrd rikkalik kontsertpaikade valik,” ütlesid festivali peakorraldajad Miina ja Mihkel Järvi, lisades, et tänu südamlikele ja lahketele inimestele, kes festivali juures kaasa aitavad, on siia tulemine iga kord nagu koju jõudmine. “Meil on hea meel jagada neid muusi- kalisi hetki, mida iseenda jaoks väärtuslikeks peame, ka Lihula kontsertide külastajatega.”
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 18 / JUUNI 2019 15
 Rahvusvaheline klassikalise muusika festival Lihula Muusikapäevad toimub juba 11. korda
   Ridasel peeti Lääneranna mudilaste laulumängupäeva
Esmaspäeval, 3. juunil kogunes Ridase vabaõhuplat- sile ligi paarsada last koos vanematega, et üheskoos nautida järjekorras kolmandat Lääneranna valla laste-
aedade laulumängupäeva.
Vahval peol osalesid Lõpe, Koonga, Varbla, Virtsu ja Kõmsi koolide lasteaiarühmad ning viis Lihula Lasteaia rühma – kokku ligi 130 mudilast. Peo kava oli mitmekülgne ja vaheldusrikas, sest iga lasteaed valmistas ette paar oma laulumängu ning neile lisaks esinesid meie valla mudilased ka ühiste laulumängudega. Lavale astusid pisikesed solistid ning pillisaate tegid ka õpetajad. Kõlasid meile tuttavad lau- luviisid nagu “Kui sul tuju hea” ja “Mul on üks tore tädi”, mille järgi said kõik soovijad ka kaasa laulda ja tantsida.
Õigele peole kohaselt algas ka laulumängupäev lõbusa rongkäiguga, mis on järelevaadatav Lääneranna valla Face- booki-lehel.
Järgmisel aastal Virtsus
Lääneranna mudilaste laulumängupäev sai alguse sellest, kui Lihula lasteaed 2017. aasta 1. juunil oma lasteaia 45. juubelisünnipäeva pidas ja tulevase ühisvalla lasteaiad kokku kutsus. Pidu koos Tipi ja Täpiga sai sedavõrd vahva, et järgmisel aastal tuli lasteaedade ühispidu korrata.
Taas Lihulas ja Lihula lasteaia korraldatud ühispidu juhtisid Mart ja Anu. Ja taas sai üks väga vahva pidu maha peetud. Siit sai alguse traditsioon, et juuni alguses tuleb igal aastal üks ühine pidu pidada, kuid tore oleks näha ka teiste laste- aedade kodukohti ja väljakuid. Pidu läks rändama.
Esimeseks peatuspaigaks sai Kõmsi, Ridase vabaõhuplats. Kuulduste kohaselt võtab tuleval aastal teatepulga üle Virtsu Kooli lasteaiarühm.
Fotod: Mariann Peksar
    













































































   13   14   15   16   17