Page 17 - Lääneranna Teataja 2019-18
P. 17

    11. KEEMU TALU KÖÖK JA KÄSITÖÖŌLLED
Keemu talu, Alaküla / 13.00–19.00
Menüüs: õllekõrvased palukesed, korralikud supid, toekam vegankarri, magusampsud kohviga allaloputamiseks, voolab ilmakuulus Põhjala õlu
Sõprade seltskond, kellele meeldib koos süüa teha, avab Alakülas ühepäevakohviku. Pakume tummist kehakinnitust, meeliülendavat keelekastet ja sulnist oleskelu iidse tamme all (#söökjooktšill).
12. MUSTLASLAAGER
Tuudi külaplats, Tuudi küla / 12.00–16.00
Menüüs: mustlasteemalised koogid, loodusest inspireeritud joogid
Vana mustlasnaine ennustas, et Lihula kohvikutepäev tuleb sel aastal veelgi võimsam kui eelmistel kordadel ja Tuudi esindus saab olema eriti äge ja kärts. Sel aastal on Tuudi külaplatsile lahti löödud tõeline mustlaslaager, kus külastajad saavad osa värvikirevast ja üllatusi täis päevast. Alates kella 13.00 teeb tempoka ja särtsaka etteaste fantastiline mustlastantsutrupp SOLEADO.
Valmari pillimängu saatel on lõbusad mängud nii suurtele kui väikestele, ei puudu ka vana mustlasnaise ennustused!
13. THE ROYAL OAK
Suur-Tammiku talu, Porgandi tee, Matsalu küla / 14.00–20.00
Menüüs: võileivad, koogikesed, küpsised, pirukad, tee, limonaad ja Pimms
Teid ootab vabaõhukohvik, mille päikselises aias keset Matsalu rahvusparki on võimalik mugavalt istudes teed juua ning maitsvaid koogikesi ja võileibu nautida. Tule ja saa osa inglaste traditsioonilisest teetseremooniast. Võimalik on tutvuda lähemalt ka erinevate taimede ja putukatega, külastades fotonäitust.
14. HÄNILASE KOHVIK
Kingu talu, Keemu küla / 12.00–17.00
Menüüs: pelmeenid ja pannkoogid maasikamoosiga
Ei juhtu just sageli, et koduõuel elab hänilane! Võimalik, et kohtute selle suurepärase linnuga sel kaunil suvepäeval, 27. juulil Keemu külas, Hänilase kohvikus. Harrastusornitoloogide hulgas on hänilane populaarne vaatluslind, kuid vaid vähesed teavad, et hänilane on ka ablas gurmaan. Pakume külastajatele hänilase lemmikroogi – pelmeene hapukoorega, millesse perenaine on oma kätega voolinud palju päikest ja armastust, pannkooke maasikamoosiga ja loomulikult peale rüüpamiseks limpsi.
15. LINNUVAATLUSKOHVIK
Maru talu, Keemu küla / 12.00–17.00
Menüüs: mõnus amps kauaküpsetatud liha, hõrk kreveti- varras särtsaka salsaga
Meie kohviku menüüs on mõnus amps kauaküpsetatud liha ergutava Saksa kartulisalatiga ja möödunud aasta kohviku hittroog, hõrk krevetivarras särtsaka salsaga. Nautlemiseks pakume suussulavaid amaretti küpsiseid, mida täiendab tassike kanget espressot. Loodushuvilistele on plaanis mõndagi teemakohast ja lastele on avatud juhendamisega käsitöötuba.
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 18 / JUUNI 2019 17 Vatla raamatukogu tähistas
100. juubeliaastat
Triin Vare
Vatla raamatukoguhoidja
Kolmapäeval, 29. mai 1919. aasta on märgitud Vatla raamatukogu (Paatsalu vald, Nehatu küla) ava- mise päevaks. Raamatukogu asetses kooliõpetaja Linda
Tilligu korteris ja oli avatud kõigile. Varasemalt on Vatla raamatukogu asunud Paatsalus ja Vatla kultuu- rimajas ning viimased 20 aastat Vatla mõisas.
Raamatukogu juubeliaasta tähistamine sai teoks Vatla mõisas kaunil kevadisel päeval, 29. mail, mis oli tava- pärasest rohkem siginat-saginat täis. Õhus hõljus kohvi- ja lillelõhna. Sünnipäeva muutsid veelgi pidulikumaks armas Vatla naisansambli ja kohalike pillilaste kont- sert koos kaunite õnnesoovidega külalistelt. Pidulik tordisöömine toimus mõisa kaunil rõdul, meeliülendava vaatega pargile.
Tänusõnad kolleegidele ja kõigile teistele, külalistele, õnnitlejatele, kes tegid selle päeva ilusaks ja lilleliseks.
Meenutus: 1919. aastal loodi Nehatusse kultuurielu edukamaks korraldamiseks haridusselts, mille nimeks sai Paatsalu Hariduslik Kultuuriline Selts, mille juurde asutati ka raamatukogu asukohaga valla koolimajas. Paraku raamatukogu hävis põlengus 1931. aastal ja kul- tuurielu keskuseks sai Vatla.
Täna asub Vatla raamatukogu jätkuvalt Vatla mõisa peahoones, sisenetakse külguksest ja “kapist”. Raa- matukoguhoidja Triin Vare on olnud üks esimesi, tänu kellele hakkasid Vatlas toimuma nn õhtulaenutused. Triinu eestvedamisel hakati ka saabunud uudiskirjan- dust pildistama ja Vatla raamatukogu Facebooki-le- hele üles laadima. Tema väljakäidud head ideed levisid ka teistesse raamatukogudesse.
Lääneranna Raamatukogu direktor Reet Rehtla
   Lihula muuseumis avati uus ekspositsioon
Marika Valk
RLääneranna Muuseumid direktor
eedel, 21. juunil avati Lihula mõisas asuva muu-
seumi renoveeritud saalid uue näitusega, mis tutvustab Lihula ajaloolise lilltikandi traditsioone ning selle arengut ajas. Kõik tegevused on kavanda- tud selleks, et luua uus atraktiivne, kõigile museoloo- gilistele tingimustele vastav ekspositsioon.
Uudse lahendusena kasutatakse ekraani ja projektorit, mis toob multimeedia ja animatsiooni abil külasta- jateni nii ajaloolise rahvakunsti traditsioonid kui ka tänapäevased käsitöö võtted ja tehnikad. Kodukant Läänemaa tegevuspiirkonnas 2017. aastal 2.1 meet- mest toetatud LEADER projekti rahastusel restauree- riti Lihula Muuseumi kogudesse kuuluvad lilltikandiga tekid, mis leiavad nüüd tee näitusesaali, mis on varus- tatud nii moodsate riputusvahenditega kui ka spet- siaalse kaasaegse muuseumi valgustussüsteemiga.
19. sajandi lõpul kujunes Läänemaal välja omanäoline lilltikand, mis sai alguse Lihulast ja selle ümbruskonna küladest ning levis edasi Muhusse. Lihula tekitikandite motiivistik on väga rikkalik, fantaasiaküllane ja mit- mekesine. Tundmatuõieliste lillemotiivide kõrval on
    



























































   15   16   17   18   19