Page 9 - Lääneranna Teataja 2019-17
P. 9

 HARIDUS
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 17 / MAI 2019
9
Koolide lõpuaktused
06.06 kell 12.00
Kõmsi Lasteaed-Algkooli VI klassi lõpuaktus
15.06 kell 12.00
Virtsu Kooli IX klassi lõpuaktus
15.06 kell 14.00
Lihula Gümnaasiumi IX klassi lõpuaktus
15.06 kell 15.00
Koonga Kooli IX klassi lõpuaktus
15.06 kell 15.00
Varbla Rahvamaja väikeses saalis IX klassi lõpuaktus
Oskarshamni gümnasistid paigaldasid Kõmsile mänguväljaku
ELU
M aikuu keskpaiku külastasid Lääneranna valda Rootsi Oskarshamni linnas asuva gümnaasiu- mi keevituseriala õpilased, et täiendada Lõpel asuvaid atraktsioone ning paigaldada uus mänguväljak Kõmsile. Üle kuue nädala kestnud ettevalmistused, mis hõlmasid endas nii projekteerimist kui ka valmistamist, said pidu- liku lõpu 16. mail, kui Kõmsil avati uus mänguväljak koos
kiikede, vedruauto ning ronimis- ja liumägedega.
Oskarshamni Gümnaasiumi ja toonase Koonga valla koostöö sai alguse 2009. aastal, kui rootslased külastasid esimest korda Lõpe küla ning paigaldasid sinna suure pesa- kiige ja rularambi. Tänaseks on noored keevitajad meister- danud mänguväljakuid ka Oidrema, Koonga, Irta ning nüüd ka Kõmsi küla lastele. “Tihedad sõprussuhted ei katkenud ka siis, kui rootslased teostasid sama projekti Rumeenias,” ütles Lõpe klubi juhataja Kristel Rohumägi. “Meil on äärmi- selt suur rõõm tunda selliseid suure südamega sõpru!”
Mänguväljakute projekte, mille hinnanguline maksumus on igal aastal ligi 20 000 eurot, rahastavad Rootsi ettevõt- ted ja eraisikud, et koolinoortel oleks erialase töö õppimisel praktiline eesmärk. “Oskarshamni Gümnaasiumi õpilased ja õppejõud ütlevad kui ühest suust, et need projektid on nii Rootsi kui ka Eesti võit, sest nad on väga motiveeritud keevitama ja paigaldama atraktsioone, selmet visata keevi- tatud metall vanarauda,” ütles Kristel Rohumägi.
12. mail saabus Lõpe klubisse 22 gümnasisti ning seitse juhendajat, et üheskoos paigaldada uus mänguväljak Kõmsi külla. “Mitu erinevat kiike, vedruauto, ronimis- ja liumägi ning väike mängumaja rõõmustavad lapsi uuel mängu- väljakul, alal, mis alles nädal tagasi oli söötis maalapp,” rõõmustas Kõmsi Lasteaed-Algkooli direktor Pille Saatmäe. “Tore oli, et Rootsi noored lubasid, õigemini kutsusid meie koolilapsi tööprotsessi jälgima ja end abistama. Sai inglise keelt praktiseerida, koos lõpupeo kutsekaarte valmistada ja osaleda Rootsi noorte inglise keele eksamil, kus üheks ülesandeks oli kahe keele, rootsi ja eesti keele ühisosa leid- mine. Mõnuga mängiti koos jalgpalli. Rootsi noored külas- tasid kohalikku metalliettevõtet K.Met, mis neile just eri- alaselt suurt huvi pakkus.”
Mänguväljaku avamispidu ületas asjaosaliste sõnul kõik ootused: olid õhupallid, kõned, laulud, tantsud, õnnitlused ja tänusõnad. Lisaks hot dog’id, kringlid ja puuviljad, päike ja toredasti palju rahvast.
“See kõik toimus nii äkki ja heast tahtest, et olen siiani veidi kohmetu,” nentis Pille Saatmäe. “Eile õhtul (17. mail – toim.) sõitsin veel kooli juurest läbi veendumaks, et kõik juhtus ikka päriselt ja mänguväljak ongi olemas.”
“Olge tänatud imelised Helena ja Ulf, tublid tudengid. Aitäh hea Kristel, aitäh Lilia ja abivalmis kogukond, aitäh armsad kolleegid. Aitäh vallavanem Mikk Pikkmets, et juhata- sid head inimesed meie õuele,” tänas Pille Saatmäe kõiki asjaosalisi.
16.06 kell 15.00
Lõpe Kooli IX klassi lõpuaktus Lõpe klubis
22.06 kell 14.00
Lihula Gümnaasiumi XII klassi lõpuaktus
Fotod: Mariann Peksar






































































   7   8   9   10   11