Page 19 - Lääneranna Teataja 2019-16
P. 19

  TEATED
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 16 / APRILL 2019 19 Läänemaal algab pühapaikade inventeerimine
 Mari-Ann Remmel
Kirjandusmuuseumi folklorist
Riikliku arengukava „Loodus- likud pühapaigad. Uurimine ja hoidmine” raames on käesoleval
aastal teoksil uuringud ajaloolisel Läänemaal, sh hetkel Lääneranna vallas asuvates kihelkondades nagu Kirbla, Lihula, Karuse, Hanila, Varbla ja Mihkli.
Kevadest sügiseni vältavate välitöö- retkede eesmärk on saada ülevaade pühapaikade arvust, paiknemi- sest ning piiridest. Esmalt selgi- tatakse arhiiviandmete, kaartide jm allikate abil välja kohad, kuhu tasub välitöödele minna. Inventeerimisele kuuluvad kohad, mis ei ole ei loodus- ega muinsuskaitse all. Seejärel suun- dutakse maastikule ning kui õnnestub paik üles leida, tehakse sellest fotosid ja kirjeldatakse iseloomulikke tunnu- seid. Samuti kantakse kohad kaardile.
Kui aga lähteandmed on ebamäärased või puudulikud, tuleb küsida lisainfot
kohalikelt elanikelt. Küsitluse käigus võib välja tulla ka pühapaiku, mille kohta varem arhiivides andmeid polegi. Võimalusel on hea, kui teadja looduses õige koha kätte näitab.
Lääneranna vallas on üksi või paari- kaupa ringi liikumas folkloristidest jt erialade spetsialistidest koosnev 8-liikmeline meeskond, projektijuht on Mart Hiob OÜ-st Artes Terrae. Kavas on korraldada teabepäevad kohalikes keskustes. Uurijatele võib abistavat infot anda ka kirja või tele- foni teel, sest pole kindel, et välitöödel iga võimaliku teadjani jõutakse. Kon- taktisikuteks on Keskkonnaameti kul- tuuripärandi spetsialist Krista Kalla- vus (Krista.Kallavus@keskkonnaamet. ee, tel 522 6139 ) ning Kirjandusmuu- seumi folklorist Mari-Ann Remmel (Mari-Ann.Remmel@folklore.ee).
Uuringuid rahastab KIK, koordineerib Muinsuskaitseamet.
    Lääneranna Vallavalitsus kehtestas valla meenete hinnakirja
ääneranna valla meeneid, milleks hetkel on mark,
kruus ja pastapliiats, saab osta Lääneranna Valla- valitsusest aadressil Lihula linn, Jaama 1 selle lahti- olekuaegadel.
Lääneranna valla meeneid ei saa osta Lääneranna Valla- valitsuse Hanila, Koonga ja Varbla teeninduskeskuses ning neid ei saadeta ka posti teel. Meenete eest tasumine toimub sularahas Lääneranna Vallavalitsuse kassasse.
Peagi on margid müügil ka Lihula Turismiinfopunktis ja kultuurimajas. Täpsem info jooksvalt vallalehes.
Lääneranna valla meenete hinnakiri:
» Lääneranna valla mark
(siseriiklik, nominaaliga 0,65 €) – 5 €
» Lääneranna valla kruus – 10 €
» Lihula lilltikandiga kruus – 10 €
» Lääneranna valla pastapliiats – 5 €
    Hei, (hobi)fotograaf!
Kas tahad, et Sinu pildistatud foto jõuaks vähemalt 5000 lugejani? Nüüd on käes Sinu võimalus, sest Lääneranna Teataja otsib iga kuu paberlehe kaanepilti!
Kas järgmine kaanepilt võiks olla Sinu meistriteos?
Saada oma foto ajalehe toimetusse aadressil ajaleht@laaneranna.ee hiljemalt iga kuu 15. kuupäevaks ning võib-olla on järgmise kuu paberlehe kaanefotoks just Sinu töö!
Parim foto:
- on pildistatud Lääneranna vallas, - on vähemalt 1Mb suurune,
- ei ole udune.
Fotod: Kristian Pikner (ülemine) ja Vaiko Noor (alumine)
   Kelu külas asuv Säära-Jaani ohvrikivi kannab kaitsesildil nime kultusekivi, vähesed teavad, et ümbruskonda kutsuti vanasti Hiiemäeks. Kivi juurest otsiti abi naha- jm haigustele. Mõni arvas, et tegemist on kivistunud pruudiga. Foto: Mari-Ann Remmel, 2012




































































   16   17   18   19   20