Page 8 - Lääneranna Teataja 2020-27
P. 8

8 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (27) 2020 Kalmistutel ja Matsi rannas asuva
segaolmejäätmete konteinerite täit- mine kodus tekkinud jäätmetega
Igaks suveks tuuakse Matsi randa segaolmejäätmete konteiner ning igal aastal kordub sama – konteiner saab kiiresti kodumajapidamistest pärit segaolmejäätmetega täidetud. Sama on paraku juhtunud ka kalmistutel asuvate konteineritega. Nii nagu ei tohi oma jäätmeid panna naabri prügi- kasti, ei tohi neid viia ka avalikus
kohas olevasse jäätmekonteinerisse. Avalikes kohtades olevad segaolme- jäätmete konteinerid on mõeldud ainult kohapeal tekkinud jäätmete jaoks. Avalikke konteinereid tühjen- datakse samuti graafiku alusel nagu koduski, ning kui neisse tuua kodu- majapidamises tekkinud jäätmeid, siis täituvad prügikastid oodatust varem. See aga toob kaasa prügikastide kiire täituvuse ning prügi kuhjub prügi- kasti kõrvale ja kandub tuulega laiali.
Lahtine prügi on lisaks looduse reosta- misele suureks ohuks metsloomade ja linde elule.
Aeg-ajalt pöördutakse minu poole jutuga: „See on ehk rumal küsimus, aga...“ Sooviksin lõpetuseks öelda, et ei ole olemas rumalaid küsimusi, vaid on olemas rumalad teod, mis tehakse kas teadmatusest või tahtlikult. Alati ei tasu uskuda kõikvõimast Google’it. Küsimuste korral pöörduge julgelt valla töötajate poole.
    Lihula postkontor jääb eriolukorras siiski avatuks
Eelmises paberlehe numbris kirjutasime sellest, et Omniva soovis eriolukorras jätta Lääneranna vallas avatuks vaid Virtsu postipunkti, paberlehe kojukande
päeval saabus vallavalitsusele aga teade, et alates 31. märtsist on Lihula postkontor siiski ajutiselt avatud tei- sipäeviti ja neljapäeviti, v.a 1.–11. mai.
“Kõikidel ettevõtetel ja inimestel on võimalik tellida teenuse osutamiseks kirjakandja tasuta koju või kontorisse,” ütles Omniva lõuna regiooni juht Annely Noobel. Kirjakandja toimetab kohale kirisaadetisi, posti- ja kullerpakke, neid saab temale ka üle anda (juhuks, kui soovitakse kellelegi pakki saata). Kirjakandja kaudu toimub ka rahakaartide kättetoimetamine, ajakirjade ja -lehtede tellimuste vormis- tamine, postimaksevahendite müük ja maksete vahendus.
“Kuigi meil on hea meel, et Omniva leidis võimaluse, kuidas hoida Lihula postkontor lahti ka eriolukorras, on vallavalit- susel tungiv palve kõikidele elanikele – kasutage alter- natiivseid kanaleid ning vältige teiste inimestega kokku- puutumist, sest ainult nii saame peatada viiruse levikut,” ütles Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets.
Kirjakandjat saab tööle/koju tellida kliendiinfo telefonilt 661 6616. Tellimusi võetakse vastu E–R kell 9–20 ja L–P kell 9–15.
Lihula postkontor on perioodil 1.-11. mai ajutiselt suletud ja perioodil 12.-31. mai taas ajutiselt lahti teisipäeviti ja nel- japäeviti kell 9.00–16.00, teistel nädalapäevadel on post- kontor suletud.
    Neli küsimust Lääneranna abivallavanem Martin Teele
Esimeste kevadilmade saabu- misega läheb punaseks ka Lääneranna Vallavalitsuse infotele-
fon. “Kas teid juba lükatakse?”, “Miks pole teid veel lükatud?”, “Kas seda teed hakatakse remontima? Millal?” – need on vaid väike osa teede hool- dusega seotud küsimustest, millega vallavalitsuse poole pöördutakse. Otsustasime tuua lugejateni vastused kõige enam levinud küsimustele. Vas- tuseid andis Lääneranna valla kom- munaal- ja haldusosakonna abivalla- vanem Martin Tee.
Martin, milliseid kruusateid on käes- oleval aastal plaanis remontida?
Käesoleval aastal on kavas remon- tida järgnevad kruuskattega teed: Lautna–Kelu, Aruküla, Kasari–Seira, Urita, Emmu, Viljaku, Helmküla ja Rannaküla tee. Osaliselt on kavas remontida järgnevaid kruuskattega teid: Liustemäe, Annimõisa, Paimvere, Mõtsu–Kidise–Kanamardi, Kulli– Rädi–Selja ja Võitra tee. See, kas kõiki töid plaanitud ulatuses tehakse, sõltub hanke tulemustest.
Mustkatte ehitust on esialgu plaanis teha ühel lõigul Pajumaa teel.
Kavas on ka Vatla kergliiklustee ehitus, aga kas seda on tänavu võima- lik teha, sõltub rahaliste vahendite olemasolust ja selgub hiljem.
Kuidas käib teede hööveldamine? Mis on tingimused, mille alusel teede hööveldamine otsustatakse?
Esmalt kinnitan, et teede höövel- damine on täies hoos. Mõned piirkon- nad on juba lõpetatud, kuid üht-teist vajab veel tegemist. Lääneranna Val- lavalitsus tellib teede hööveldamist valla teedel vastavalt vajadusele, kesk- miselt kaks korda aastas.
Teid saab siis hööveldada, kui teekate on sulanud ja piisavalt kuiv. Kui tee on porine ja teel on lombid, siis on see hööveldamiseks liiga märg. Seda, kas teid saab hööveldada, ütlevad spet- sialistid, kes on seda ala õppinud ja teavad täpselt, kuidas parim tulemus saavutada. Igasugused teetööde tege- mised sõltuvad väga palju ilmasti- kuoludest ning valel ajal ja vale ilmaga
tehtud töö võib tee olukorra hoopis halvemaks muuta.
Kas tänavu kaetakse kruusateid ainega, mis muudab need tolmu- vabaks? Kui suures ulatuses ja
kus seda peamiselt tehakse? Mis ajaks muutuvad lubatud teelõigud tolmuvabaks?
Tolmutõrjega saab alustada siis, kui hööveldamine on antud teelõigul lõpetatud, seega võib öelda, et Lääneranna vallas see töö juba käib. Soolaga tolmutõrjet tehakse vaid neis kohtades, kus elamud on vahetult kruusateede ääres. Käesoleva aasta tolmutõrje maht on samas suurusjär- gus nagu möödunud aastal.
Kas vald teeb suvist teehooldust ise või ostab teenusena sisse?
Teede hooldusteenust ostab Lääne- ranna Vallavalitstus valdavalt han- getega sisse. Praegu on suvised tee- hoolduslepingud sõlmitud Warren Safety OÜ ja Lääne Teed OÜ-ga.
    Lugeja küsib, ametnik vastab
Kui Teil on tekkinud küsimusi, millele soovite saada vas- tuseid, saatke need julgelt Lääneranna Teataja toimetusse e-postile ajaleht@laaneranna.ee või telefonil 472 4630.
Iga kuu valib ajalehe toimetaja ühe küsimuse, mis puudutab võimalikult paljusid valla kodanikke ning palub ametnikul, kelle vastutusalasse see küsimus kuulub, sellele vastata.
 


































































   6   7   8   9   10