Page 10 - Lääneranna Teataja 2020-27
P. 10

  10 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (27) 2020
HARIDUS
 Õpetajad on neil nädalatel osalenud paljudel HITSA kooli- tustel ja veebiseminaridel. Ehkki mõeldud õpetajate abista- mises praeguses keerulises olukorras, on saadud oskused ja nipid kasutatavad ka tavapärases koolitöös.
Seoses üleilmse eriolukorraga pakuvad paljud veebi- põhised õpikeskkonnad võimalust kasutada nende muidu tasulisi teenuseid kuni õppeaasta lõpuni tasuta. Ka neid võimalusi oleme kasutanud. Siinkohal tuleb muidugi tun- nistada, et pakkumisi on sedavõrd palju, et suurem osa jääb läbi uurimata lihtsalt sellepärast, et ööpäevas on kõigest 24 tundi. Siiski – tänu sellistele pakkumistele oleme leidnud nii mõnegi väga toreda keskkonna, mida tahaks kasutada ka tavaolukorras.
Distantsõppe suurimaks miinuseks on kindlasti liiga vähene vahetu suhtlemine. Suurimaks plussiks... muidugi see, et lapsed tahavad tagasi päris kooli.
Varbla Kool
Urmas Reinfeldt: Varbla Koolis on see aeg läinud üsna töiselt nii lastele, lastevanematele kui ka õpetajatele. Eks esimene nädal kulus kõigil selle uue normaalsusega har- jumisega. Kõik tavapärane enam ei toiminud. Aga praegu, 31. märtsil võib küll julgelt öelda, et asjad hakkavad paika loksuma. Eks me siin kõik õpime.
Enamus meie õpetajaid kasutavad OPIQu keskkonda. Tänu sellele keskkonnale on selline üle veebi õppimine võima- lik. Eks kasutatakse ka teisi e-lahendusi. Näiteks klassiju- hatajad suhtlevad oma õpilastega Messengeri kaudu, on loonud klassidega grupid ja vahetu suhtlus käib seal. Eks igas halvas on ka head.
Minu arvates on eesti Tiiger selle paari nädalaga hüpanud kordades kaugemale kui viimase kolme-nelja aastaga. Eks see kriisiaegne kogemus annab meile kõigile võimaluse omad järeldused teha. Mida näiteks arvutiõpetusetun- nis vast rohkem õppida või millised infotehnoloogilised oskused võiksid erinevate kooliastmete lõpus õpilastel selged olla jne. Ka annab praegune aeg meile ülevaate perede interneti võimekustest.
Virtsu Kool
Stanislav Nemeržitski: Nii nagu igas üldhariduskoolis üle Eesti on ka Virtsus sellel nädalal tehtud analüüsi – mis distantsõppe puhul toimis, mis mitte, mida saaksime teha teisiti – ja mida täpsemalt. Minu arvates on suurimaks väl- jakutseks kodus õppimise puhul olnud vahetu kontakti puudumine – seda nii õpilaste kui ka õpetajate vaates. Kui tavatingimustes saab õpilane küsida üle, visata nalja, näidata oma emotsioone või näoilmega märku anda, siis praegustes oludes, kus meie vahel on ekraan ja sageli ka kilomeetreid vahemaad, ei ole kerge parimat võimalikku õppimisviisi leida. Kujutan ette, et isegi kolme nädala möödudes on mõne lapse jaoks distantsõpe või kodus õpe eeskätt lebotamise aeg – oh, lahe, saab ärgata suvalisel ajal ja küll need koolitükid saavad valmis. Kusjuures saavadki: tänu õpetajate järjepidevusele, meetodite mitmekesisusele, vanemate pealekäimisele ja enda südikusele valmivad koolitükid visalt, aga kindlalt. Siinkohal minu sügav kum- mardus kõigile osapooltele. Õpetajatele, kes enda jaoks uusi, tundmatuid ja sageli viperustega funktsioneerivaid keskkondi avastanud ja aktiivselt kasutusele võtnud, eksinud ise ja lasknud õpilastel vigu teha! Õpilastele, kes
ebamäärastes oludes on võtnud oluliselt rohkem initsiatiivi oma õppimise edendamiseks, leidnud viise enda motiveer- imiseks ja avastanud omaenda töörütmi! Vanematele, kes vaatamata kõigele on torkinud oma lapsi õppimislainele, kes visalt ja südikalt koos oma järeltulijatega tarkuseg- raniiti närinud! Ning lõpuks kõigile teistele koolitöötajatele, kellega koos saame ärevaid aegu veidikenegi rahulikumaks, tavapärasemaks muuta!
Suurem eneseanalüüsi protsess on veel ees, ent juba praegu julgen arvata, et igaüks on leidnud distantsõppest midagi, mis tema jaoks toimib.
Lihula Muusika- ja Kunstikool
Piia Saak: Elu toimib tänu avatud meeltega õpetajatele ja töökatele õpilastele edasi. Õpetajatel on muidugi koormus suurem, sest ka rühmatunnid on individuaaltundideks muutunud.
Kunstiõpetuses saavad tööd ilusti antud, tehtud ja tagasisidestatud. Tulenevalt töövahenditest tegeleme veidi teiste ülesannetega kui tavaolukorras, aga kõik toimib. Rohkem keskendume digi- ja fotokunstile, disainiülesanded ja sellesuunalise mõtlemise arendamine on praeguses olu- korras samuti hea võimalus.
Ka instrumendiõpingud muusikaosakonnas on hästi startinud, kuigi alguses tundus see kohati võimatu. Eks ansamblitunnid ja koosmängud saab harjutatud fonodega või teisi loomingulisi lahendusi kasutades. Eeltöö oma pilli osas saab igatahes tehtud. Eks kokku saades tuleb orkestri “tõehetk”.
Õpetajaid aitab palju muusikaõpetajate kogukond ja õla- tunne, tihe suhtlus erialaõpetajate vahel, jagatakse koge- musi, programme ja noote.
Meie õpetajatest arenevad ka head arvutiõpetajad, juhen- datakse õpilasi programme laadima, ekraane ja mikrofone kasutama ning lahendama teisi arvuti ja internetiga seotud tehnilisi probleeme.
Lõputult selline täielik distantsõpe ei ole hea nähtus, aga arvan, et mõõdukas kaugõpe võiks ka tavaolukorras hõreda asustusega maanurkades kasutusel olla, et sellisel elekt- roonikaajastul ei peaks tubli väike laps igal päeval ärkama hommikul kell 6 ja jõudma koju tagasi õhtul kell 20. Midagi saaks ka siis distantsõppega tehtud.
Loodan väga, et huvi- ja üldhariduse integratsioon ka meil edaspidi paremini toimima hakkab. Praeguses olukorras on kahju, et muusika- ja kunstitunde ei ole saanud üldhari- duskoolidega koostöös lahendada. Eesmärk on ju sarnane ja õpilaste koormus saaks optimeeritud.
Vastuseks pealkirja küsimusele – jah, distantsõpe võiks olla uus reaalsus, aga igatseme oma õpilasi juba väga näha!
Kui teile on silma jäänud mõni sündmus, mida võiks kajastada, või inimene,
     TOIMETUS
Lääneranna Teataja toimetus
Lääneranna Vallavalitsus, Jaama 1, Lihula 90302
E-post: ajaleht@laaneranna.ee ajaleht.laaneranna.ee
Toimetaja – Kristina Kukk
Tel 472 4640
E-post: kristina.kukk@laaneranna.ee
Keeletoimetaja – Anu Rooseniit (OÜ Keeletoimetus) Küljendaja – Kristina Kukk
Print – NelliPrint
kelle
tegemistest kirjutada, andke sellest palun teada ajaleht@laaneranna.ee Jaga ja leia infot ka meie valla
FB–leheküljel / laanerannavald Leia meid Instagramis @laaneranna
     Kai Urb "Õunapuu püksid", juhendaja Lihula Muusika- ja Kunstikooli õpetaja Kea Pelapson































































   8   9   10   11   12