Page 5 - Lääneranna Teataja 2019-17
P. 5

   TEATED
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 17 / MAI 2019
5
 Ehitisregistri andmete korrastamine
Vjatšeslav Fomtšenkov
Lääneranna valla ehitusspetsialist
1. juulil 2015 jõustunud ehitusseadustiku ja planeerimis- seaduse rakendamise seaduse kohaselt tuleb ehitisregistri andmed korrastada 2020. aasta 1. jaanuariks. Korrastamise käigus kantakse registrisse kõik sinna seni kandmata üle 20 m2 ehitisealuse pinnaga hooned, mida saab tuvastada ortofotode alusel. Ortofotode abil avastatud, kuid ehitis- registrisse kandmata hooneid on kohustatud kontrollima kohalik omavalitsus.
Lääneranna Vallavalitsuse andmetel on Lääneranna vallas rohkelt ehitisregistrisse kandmata ehitisi või esinevad ehi- tiste andmetes vead. Lääneranna Vallavalitsus on aval- danud enda kodulehel www.laanerannavald.ee/et/ehitu- stegevus nimekirja kinnistutest, millel asuvad hooned ei ole kantud ehitisregistrisse või esinevad seal ehitise and- metes vead.
Olemasolevaid ehitisi, mis on ehitatud enne 22. juulit 1995, võib kasutada vastavalt nende kasutusotstarbele. Omani- kul on kohustus kontrollida ehitise olemasolu ehitisregist- ris (www.ehr.ee) ja registrikande puudumisel kanda ehitis ehitisregistrisse.
Pärast 22. juulit 1995 ja enne 1. juulit 2015 ehitatud ehitise seadustamisel peab ehitis vastama ehitise ohutusele esita-
Tasuta õigusnõustamine erivajadusega inimestele
Eesti Puuetega Inimeste Koda (EPIKoda) koostöös sihtasutusega Õigusteenuste Büroo (ÕTB) alustas aprillis 2017 õigusnõustamise teenuse pakkumist kesk-
mise, raske või sügava puudega inimestele. Erivajadusega isiku elukondlike õigusküsimuste lahendamiseks võivad sihtgrupi esindajatena nõustamisele pöörduda ka nende hooldajad või pereliikmed.
Teenuse eesmärk on tagada erivajadustega inimestele õigusnõustamine ja abi igapäevasel ametiasutustega suht- lemisel ja asjaajamisel.
Õigusabi tagatakse elukondlike õigusmurede lahen- damisel: võlad, eluase, pereasjad, tööasjad, toetused jms, kohtumisega õigusnõustamine (vajadusel ka veebisilla vahendusel (Skype)). Õigusinfot saab küsida telefonitsi ja veebinõustamise teel.
Õigusnõustamise teenust pakutakse 15 ligipääsetavas nõustamiskohas üle Eesti koostöös maakondlike puuetega inimeste kodadega. Lääneranna vallale lähimad õigusnõu saamise kohad asuvad Haapsalus (Läänemaa Puuetega Inimeste Koda aadressil Kastani 7, Haapsalu) ja Pärnus (Pärnumaa Puuetega Inimeste Koda aadressil Riia mnt 70, Pärnu). Haapsalus osutatakse teenust iga kuu teisel nel- japäeval ning Pärnus iga kuu teisel teisipäeval.
Teenus on sihtgrupi jaoks tasuta.
Õigusnõustamiseks on vaja eelnevalt registreeruda SA Õigusteenuste Büroo telefonidel 601 5122 või 5385 0005.
Vajaduse korral on võimalik nõustamisel viipekeeletõlgi abi kasutada.
tavatele nõuetele, samuti detail- ja üldplaneeringule või projekteerimistingimustele.
Hooneid saab mõningatel juhtudel ehitisregistrisse kanda ka olemasolevate ortofotode alusel minimaalsete andme- tega, kuid alati ei ole seda ilma lisainformatsioonita võima- lik teha.
Üldjuhul on ehitise andmete kandmiseks ehitisregistrisse tarvis ehitiste asendiplaani ning jooniseid (varasem ehitus- projekt või ülesmõõdistus). Lisaks tuleb täita vormikohane andmete esitamise teatis iga hoone kohta. Eluhoone puhul tuleb esitada ka lisa 1 eluruumi andmetega. Vajalikud blan- ketid hoonete andmete ehitisregistrisse kandmiseks leiab nii Lääneranna valla kodulehelt www.laanerannavald.ee kui ka ehitisregistri veebilehelt www.ehr.ee.
Olemasolevate ehitiste ehitisregistrisse kandmiseks palume kõigepealt üles otsida kõik dokumendid, mis hoonete ja kinnistuga seotud, ning pöörduda seejärel Lääneranna Vallavalitsuse ehitusspetsialisti poole e-posti aadressil vjatseslav.fomtsenkov@laaneranna.ee või tele- fonitsi 5340 4001, et üheskoos leida parim võimalik moo- dus puuduvate hoonete ehitisregistrisse kandmiseks.
      Bussiliinidel nr L20, L25 ja
L32 muutusid sõiduplaanid
Külliki Kübar
MTÜ Pärnumaa Ühistranspordikeskuse logistik
aikuu esimesest esmaspäevast hakkasid Pärnu
maakonna avalikel bussiliinidel nr L20 Virtsu– Haapsalu, nr L25 Lihula–Haapsalu ja nr L32 Virtsu–Risti kehtima uued sõiduplaanid.
Väljumisajad erinevad senistest maksimaalselt 10 min võrra. Muudatuste eesmärk on vähendada osadel reisidel sõiduaega. Sõiduaja vähendamine on võimalik, sest pea- tustes kulub piletimüügile varem arvestatust vähem aega ning ka seetõttu, et teatud teelõikudel oli seni bussile määratud liiga aeglane sõidukiirus.
Uute sõiduplaanide koostamisel on arvestatud sellega, et muudatused häiriksid võimalikult vähe harjumuspärast liiklemist ning et ettenähtud ümberistumised oleksid tagatud.
Palume kõigil sõitjatel tutvuda oma kodupeatuse bussiae- gadega riikliku ühistranspordiregistri veebilehel www. peatus.ee. Lisainfot saab küsida ka Pärnumaa Ühistrans- pordikeskuse infotelefonilt 17018.
www.peatus.ee – kogu info Eesti ühistranspordi kohta maal, õhus ja vees käepäraselt internetis.
Bussijaama infotelefoni lühinumber 17018, mis vastab iga päev 6.30–20.30.
M
    EPIKoja Õigusnõustamise teenust rahastab Justiitsministeerium.
Täpsem info teenuse kohta
veebilehelt
www.epikoda.ee/oigusnoustamine




























































   3   4   5   6   7