Page 2 - Lääneranna Teataja 2019-17
P. 2

  2 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 17 / MAI 2019
VALITSUS
 Vallavalitsus on välja pakkunud ka palgakulude eelarves- tamise aluseid, mille baasilt oleks võimalik lasteasutuste eelarveid võrdsetel alustel koostada. Varasemalt on neli omavalitsust koole rahastanud erinevalt, mistõttu ei saa rääkida koolide võrdsest rahastamisest. Välja pakutud muudatuste eesmärk on tagada kvaliteetne haridus kõigile lastele, olenemata kooli asukohast. Selleks oleme loonud töökohad vallavalitsuse juurde tugispetsialistidele (logo- peed, sotsiaalpedagoog, psühholoog, haridustehnoloog), et seeläbi tagada teenuste kättesaadavus kogu vallas. Eeltoodud töökohtadele ühes koolis täiskoormust ei teki ning erinevatesse koolidesse väikeste koormustega inimesi leida on väga raske. Samuti on olnud varasemalt nii erineva koormuse kui ka palgatasemega direktorite ametikohad, mille kohta on vallavalitsus välja pakkunud lahenduseks üks direktori ametikoht 110–120 lapse kohta. Sellisel juhul oleks meil tänase 7 direktori ametikoha asemel 5,5.
Kui riiklikku rahastust vaadata, tuleks seitsme kooli ase- mel pidada kolme kooli. Kui vaadata valla ruumilist paik- nemist tuleks pidada nelja kooli, üks igas endises vallas. Kuid need ei ole lahendused, mida vallavalitsus täna välja pakub.
Võimalusi ja lahendusi väljakutsetega toimetulekuks on erinevaid. Kui riiklikku rahastust vaadata, tuleks seitsme kooli asemel pidada kolme kooli. Kui vaadata valla ruu- milist paiknemist, tuleks pidada nelja kooli, üks igas endises vallas. Kuid need ei ole lahendused, mida vallavalitsus täna välja pakub. Kuid on selge, et tänasel kujul ei suuda oma- valitsus lastele kvaliteetse hariduse pakkumist pikalt tagada või veel vähem märkimisväärselt taset tõsta. Osa
lahendusi sai juba eespool kirjeldatud, nagu majandusku- lude kokkuhoidmine, koolide kasutuses olevate pindade vähendamine, töötajatega ühiste lepingute tegemine, asu- tuste ühise juhtimise alla viimine, õpetajate jagamine, eri- nevate koolide õpilaste ühistundide korraldamine. Näiteks Lõpe ja Koonga kooli peale on üks direktor ametikoht ning kolmapäeviti toimuvad poiste tööõpetustunnid ja vanemate klasside kehalise kasvatuse tunnid Koongas. See võimaldab ressursse paremini kasutada ning tagab lastele võimalused kvaliteetsemaks hariduseks, sest tänapäevaste seadmetega tööõpetus klasse seitsmes kooli pidada ei ole mõistlik ega omavalitsusele ka rahaliselt jõukohane.
Üks lahendus on ka ühiste piirkondlike koolide loomine, jättes toimima tänased tegevuskohad. Sarnaseid lahendusi on osades omavalitsustes juba kasutatud, näiteks Laulas- maa kooli all tegutsevad varasemad kuus asutust viies majas. Selliste lahenduste eeliseks on juhtimiskulude ja ühise majandamise tulemusel tekkiv kokkuhoid, mis jätab haridusteenuse kättesaadavaks kodu lähedal.
Lõpetuseks toon välja eesmärgi – tagada kõigile Lääne- ranna valla lastele ja õpilastele kaasaegne õpikeskkond ning kvaliteetne haridus. Kuid selle eesmärgi elluvii- miseks on vaja leida lahendusi ning need ka teoks teha. Kutsun siinkohal üles kõiki valla kodanikke mõtlema kaa- sa, kuidas saaksime selle eesmärgi võimalikult hästi ellu viia. Oma ettepanekud saate edastada haridusasutuste hoolekogudele, kus need kindlasti üle vaadatakse.
Mõtleme koos ja lahendame selle väljakutse.
       Lääneranna Vallavolikogu lühiuudised
Merike Ehasalu
Lääneranna Vallavalitsuse sekretär-registripidaja
16. mail 2019 toimus Lääneranna Vallavolikogu kahe- kümnes istung, kus osales 17 ning puudus 3 vallavolikogu liiget. Päevakorras oli 13 punkti. Vastu võeti 5 määrust ning 8 otsust.
» Võeti vastu Lääneranna valla 2019. aasta I lisaeelarve.
» Muudeti Lääneranna Vallavolikogu 23.11.2017 määrust nr 4 “Lääneranna Vallavalitsuse ametiasutuse palga- juhend”, millega tõsteti põhipalga palgavahemikku kuni 1300 euroni 1. teenistugruppi (teenindav teenistuskoht, nooremspetsialist) kuuluvatel teenistujatel.
» Kehtestati Lääneranna valla heakorraeeskiri.
» Muudeti Lääneranna Vallavolikogu 14.12.2017 määrust nr 7 “Otsustusõiguse ja ülesannete täitmise delegee- rimine”, millega delegeeriti vallavalitsusele jäätmesea- dusest, looduskaitseseadusest, pakendiseadusest ja kin- nisasja avalikes huvides omandandamise seaduse § 39 lõikest 3 tulenevad ülesanded.
» Kehtestati koolitöötajate koosseisu kinnitamise kord.
» Otsustati mitte nõustuda Keskkonnaameti 09.01.2019. a korralduse “Mihkli II uuringuruumi geoloogilise uuringu loa taotlusele keskkonnamõju hindamise alga- tamata jätmine” eelnõu otsustega jätta Mihkli II uurin- guruumi geoloogilise uuringu loa taotlusele keskkon- namõju hindamine algatamata.
» Otsustati mitte nõustuda Keskkonnaameti 09.01.2019. a korralduse “Geoloogilise uuringu loa andmine Mihkli II uuringuruumis” eelnõu otsustega anda geoloogilise uuringu luba Mihkli II uuringuruumis.
» Otsustati nõustuda Elektrilevi OÜ kasuks isikliku kasu- tusõiguse seadmisega Lääneranna vallale kuuluval Rannakülas asuval 8630015 Puhkeküla tee kinnistul, kinnistu registriosa nr 4568106, katastritunnusega 86301:005:0351, sihtotstarbega transpordimaa.
» Otsustati jätta kinnisasja omandamise loataotlus (Lõpetagune) läbi vaatamata ja tagastada see taotlejale.
» Otsustati tunnistada peremehetuks Käru külas asuv elamu ehitisregistri koodiga 121277309 ja Poanse külas asuv loomakasvatushoone ehitisregistri koodiga 121277309.
» Lubati Lääneranna Vallavalitsusel sõlmida MTÜ Lääne- Eesti Turismiga sildfinantseerimise leping Euroopa Liidu Interreg Central Baltic programmi “Nature Access to All” välisprojektis ettenähtud tegevuste elluvii- miseks Lääneranna vallas summas 25 000 eurot. Pro- jekti eesmärk on korrastada looduspärandi objekte ja vaatamisväärsusi ning muuta need erivajadustega inimestele kättesaadavamaks.
» Kinnitati revisjonikomisjoni 2019. aasta tööplaan.
» Otsustati algatada avalikes huvides sundvalduse sead- mise menetlus Kadaka kinnisasjal Oeta tee teenin- damiseks vajalikul osal pindalaga 2746 m2.
Järgmine Lääneranna Vallavolikogu koosolek toimub 20. juunil kell 14.00 Lihula Kultuurimaja peegelsaalis.
Kõik Lääneranna Vallavolikogu avalikud dokumendid on leitavad Lääneranna vallavalitsuse elektroonilisest doku- mendiregistrist www.laanerannavald.ee/dokumendire- gister.
 






































































   1   2   3   4   5