Page 15 - Lääneranna Teataja 2019-17
P. 15

LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 17 / MAI 2019 15
 Mida noored tahavad?
Annika Urbel
Lääneranna valla spordi- ja noorsootöö spetsialist
Maikuu alguses lõppenud Lääneranna noorteinfo teenuse kättesaadavuse küsitlusele vastas 172 noort valla eri piirkondadest. Analüüsi tulemusel kaar- distati, millist infot noored vajavad, milliseid kanaleid nad selleks kasutavad ja milliseid sooviksid kasutada tule- vikus. Küsitlus kestis kolm nädalat (15.04–05.05.2019) ning sihtgrupini jõudmiseks levitati küsitlusankeeti sotsiaal- meedias.
Jaotades vastanud noored vanuse järgi gruppidesse, oli vastajaid 7–11-aastaste seas 70, 12–19-aastaste seas 99 ja 20–26-aastaste seas 4. Lääneranna vallas elab Statistika- ameti andmetel 2019. aasta 1. jaanuari seisuga 7–11-aasta- seid 225, 12–19-aastaseid 392 ja 20–26-aastaseid samuti 392. Küsitlusele olid oodatud vastama ka Lääneranna vallas õppivad, kuid mitte valda elama registreeritud noored ning, arvestades registriandmete ja küsitluse toimumise aja- list erinevust, on sihtgrupis olevate noorte arv mõnevõrra erinev. Paraku ei ole 20–26-aastaste vanusegrupis vastuste arv piisavalt suur, et nende põhjal teha usaldusväärseid järeldusi, mistõttu analüüsis lähtuti kahest vanusegrupist: 7–11-aastased ja 13–26-aastased noored. Suured tänud teile, 20–26-aastastased noored, sisukate ja informatiivsete vas- tuste eest. Olgugi, et ei saa teha üldistust kogu vanusegrupi kohta, on teie vastused väga väärtuslikud!
Noorte tänane infotarbimine
Küsitluse analüüsist selgus, et noori huvitavad teemad on õppimisvõimalused Eestis, huviharidus ja -tegevus ning meelelahutuse valdkond: mängud (arvutimängud jmt), videod (muusikavideod jmt) ning kultuuri- ja noorteüri- tused, nagu avalikud üritused, kontserdid, kino, teater. Võrreldes vastuseid soo alusel, ilmnes, et poisid on võr- reldes tüdrukutega otsinud tunduvalt rohkem infot män- gude (arvutimängud jmt) kohta
ning tüdrukud seevastu võrreldes poistega kultuuri- ja noorteüri- tuste kohta.
Noored eelistavad infot otsida enamasti internetist või pöörduda info saamiseks vanemate, teiste pereliikmete või sõpruskonna poole. Meediakanalite kõrval toimib infovahendajana ka noortekeskuste- ja koolikeskkond. Infot jagavad õpetajad, huvijuhid, ringijuhid, noorsootöötajad, kuid seda antakse edasi ka infopäevade ning plakatite vahendusel. Tea- detetahvlid leiavad kasutust rohkem 12–19-aastaste noorte kui 7–11-aastaste hulgas. Samuti jälgivad tänavareklaami rohkem vanema vanusegrupi noored.
Internetiallikatest kasutatakse enim sotsiaalmeediakanaleid
Facebook, YouTube ja Instagram. Nende kõrval leiavad kasutust otsimootorid (nt Google) ning eKool. Info otsi- miseks kasutavad noored noorteinfoportaale nagu stardi- plats, noorteportaal, noorteinfo jt harva.
Uuringus ilmnes, et noored hindavad noorteinfo vastavust noorte vajadustele keskmiseks ja pigem heaks. Valdaval osal noortest esineb info tarbimisega probleeme harva – info on enamjaolt lihtsasti leitav ja arusaadav ning ole- masoleva info hulk on piisav. Probleeme kogenud ja neid selgitanud noored tõid sagedamini välja, et puututakse kokku valeinfoga, eestikeelset teavet pole piisavalt, vaja- liku info otsimine nõudis pikemaajalist süvenemist ning peab soovitud info leidmiseks teadma õigeid otsingusõnu, teabe sõnastus on kohati keeruline ja pole nooremale vanusegrupile arusaadav.
Noorte infotarbimise eelistused
Noorte infotarbimise eelistuste analüüsil ilmnes ootuspära- selt, et tulevikus eelistatud infoallikate seas on populaarse- mad ka juba täna kõige enam kasutust leidev Facebook või muud sotsiaalmeedia kanalid. Vastanud noorema vanuse- grupi noortest ligikaudu kolmandik soovib saada infot ka telefoni teel SMS-ina ning vastanud vanema vanusegrupi noortest peaaegu kolmandik soovib noorteinfot e-postile. Kõige vähem on noored huvitatud info saamisest paberil (näiteks infovoldikud, ajalehed, ajakirjad jmt) ja tänava- reklaami vahendusel.
Uuringust küll selgub, et spetsiaalselt noortele loodud portaalide kasutussagedus on noorte seas madal, kuid samas tegid noored siiski ettepaneku lisaks Facebooki-le- hekülgede kasutamisele ja infokirjade-teadete saatmisele luua noorteinfo paremaks edastamiseks üks veebileht, mis
hõlmab kogu noortele vajalikku teavet.
Lähtuvalt noorte ettepanekutest on Lääneranna valla noorteinfo kättesaadavuse kolm arengu- suunda järgmised: aktiivne sot- siaalmeediakanalite kasutamine, personaliseeritud lahenduse arendamine ja ühtse noorteinfo veebiportaali loomine. Analüüsi tulemused on aluseks Lääne- ranna valla noorteinfo arendus- projekti loomisele ja sellega seoses muudatuste tegemiseks senises noorteinfo teenuse pakkumises.
Tänan väga noori, kes mahuka küsitlusankeedi täitmise ette võtsid! Teie panus valla noorteinfo arendamisesse on asendamatu!
Uuringu tulemuste täispikka ver- siooni saab lugeda siit: bit.do/ LRnoorteinfouuring2019
Kui teile on silma jäänud mõni sündmus, mida võiks kajastada, või inimene,
   TOIMETUS
Lääneranna Teataja toimetus
Lääneranna Vallavalitsus, Jaama 1, Lihula 90302
E-post: ajaleht@laaneranna.ee ajaleht.laaneranna.ee
Toimetaja – Kristina Kukk
Tel 472 4640
E-post: kristina.kukk@laaneranna.ee
Keeletoimetaja – Anu Rooseniit (OÜ Keeletoimetus) Küljendaja – Kristina Kukk
Print – NelliPrint
kelle
tegemistest kirjutada, andke sellest palun teada ajaleht@laaneranna.ee
Jaga ja leia infot ka meie valla
FB–leheküljel / laanerannavald Leia meid Instagramis @laaneranna
      
































































   12   13   14   15   16