Lääneranna Teataja 2018-10
P. 1

  Lääneranna valla ajaleht / Nr 10 / Oktoober 2018
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 10 / OKTOOBER 2018
1
           Kodanikuühenduste toetamisest Lääneranna vallas
Foto: Kristjan Pikner
  Andres Annast
Lääneranna valla hariduse-, kultuuri- ja sotsiaal- osakonna abivallavanem
Hea meel on tõdeda, et tänaseks on Lääneranna Vallavolikogu võtnud vastu uue korra, mille alusel
toetatakse Lääneranna eelarvest kodanikuühendusi – mittetulun- dusühinguid, sihtasutusi ja seltsinguid.
Saab öelda, et korra aluseks on võetud ühinenud nelja valla parimad prak- tikad. Korra järgi on valla eelarvest võimalik taotleda 3 tüüpi toetust. Nendeks on tegevustoetus, projektitoe- tus ning omaosaluse finantseerimise toetus. Oluline on teada, et projektitoe- tust on võimalik taotleda nii seltsin- gutel, mittetulundusühingutel kui ka sihtasutustel. Tegevustoetust ja oma- osaluse finantseerimise toetust on õigus
Saame tuttavaks: Lääneranna Raamatukogu direktor
Reeda arvates pole eesmärk ole- masolevat süsteemi lõhkuda, vaid seda ühtlustada ja omavahelist ...
LK 4
Pärnumaa aasta maaelu edendaja on AS K. Met
Lihulas avas uksed uus kalapood
LK 7
Hingedeaeg – aeg hinge eest hoolt kanda
LK 11
taotleda ainult mittetulundusühingutel ja sihtasutustel. Põhjus selleks on, et nii mittetulundusühingul kui ka sihtasu- tusel on oma registreeritud ja ametlik põhikiri ja juhatus, mis tagab nende usaldusväärsuse olemaks partner oma- valitsusele. Seltsingu tegevus nii konk- reetset ja ametlikku registreerimist ei nõua, näiteks pole seltsingul oma pan- gakontotki, seepärast ongi neil võimalik taotleda vallalt ühekordseid projekti- toetusi.
Tegevustoetuste ning projektitoetuste taotlemise tähtajaks on jooksva aasta 1. november. 2018. aasta on erand ning sel aastal on võimalik toetusi taotleda kuni 15. novembrini. Kindlasti ei tea kõik mittetulundusühingud ega seltsingud aasta lõpuks kõiki tegevusi ja üritusi, mida nad järgmisel aastal korraldada tahavad. Seepärast on uue korra alusel võimalik pärast volikogus vallaeelarve kinnitamist taotleda täiendavalt jooksval aastal toimuvate ürituste ja tegevuste tarbeks projektitoetust.
üritused juba kirja pandud. Antud juhul oleks võimalik esitada mitu projektitoe- tuse taotlust, kuid kindlasti on taotle- jale lihtsam esitada üks kõiki tegevusi hõlmav taotlus kui jagada oma tege- vus laiali mitme üksiku taotluse peale. Tegevustoetusel on veel üks eripära ja nimelt see, et tegevustoetust on võima- lik taotleda kuni 12 kuuks.
Projektitoetus
Projektitoetus on mõeldud ühekordsete ürituste ja tegevuste korraldamiseks. Kindlasti on nii mõnelgi meist tulnud hea idee teha oma kogukonnale vahva üritus või ühistegevus. Kui mõttel on kaasatulijaid, siis tasub kindlasti esitada vallavalitsusele sellekohane projekti- toetus ja kui taotlus leiab komisjonilt toetust, ongi võimalik oma soovid ellu viia!
Omaosaluse finantseerimise toetus
Omaosaluse finantseerimise toetus on mõeldud neile mittetulundusühingutele ja sihtasutustele, kes esitavad taotlusi teistele toetusorganisatsioonidele peale Lääneranna valla. Tihti taotletakse toe- tust projektidele, mille eelarved on päris suured ja nii kasvab taotleja omaosalus projektis suureks. Just selle omaosaluse katmiseks on võimalik vallast toetust küsida. Silmas tuleb pidada, et alati jääb taotlejal kohustus tasuda protsent omaosalusest. Üldjuhul on võimalik val- lalt saada toetust kuni 90% omaosaluse katmiseks.
Taotluste lihtsamaks esitamiseks ja et kõik vajalik kirja saaks, on vallavalit- sus loonud taotluste blanketid, mida on võimalik leida Lääneranna valla kodulehelt ning küsida vallamajast või piirkondlikest teeninduskeskustest. Kindlasti saadab vallavalitsus taotluste blanketid ise otse neile ühendustele, kelle e-postiaadress on meile teada.
Oktoobris kutsus vallavalitsus esimest korda kokku Lääneranna valla kodani- kuühenduste esindajad, kohtumine
  Omafinantseeringu toetusel
reetset tähtaega ei ole ning seda on võimalik esitada siis, kui ühendusel sel- leks konkreetne vajadus tekib.
Pisut nüüd ka toetuste liikidest lähe- malt. Peamine on, et kõigi toetuste põhieesmärk on toetada tegevusi, mis on suunatud vallale ja valla elanikele!
Tegevustoetus
Tegevustoetus on mõeldud mittetu- lundusühingu või sihtasutuse erine- vate majanduskulude katmiseks ning põhikirjaliste eesmärkide täitmiseks. Vallas tegutsevad mittetulundusühin- gud on erinevad, mõned näiteks korral- davad nende käsutusse antud hoonete majandamist, teised aga korraldavad oma piirkonnas erinevaid üritusi. Seega tasub mittetulundusühingul, kes ei ole oma ülesandeks võtnud mõne olu- lise valla objekti haldamist, kuid kes korraldab mitmeid üritusi oma tege- vuspiirkonnas, kindlasti esitada üks tegevustoetuse taotlus, kuhu on kõik
konk-
           UUDISED INTERNETIS ajaleht.laaneranna.ee
    
































































   1   2   3   4   5