Page 4 - Lääneranna Teataja 57/2023/nr1
P. 4

 4 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 1 (57) 2023
 Küünaldesäras Salumägi 2022
Metsküla kultuuriühing sai eelmise aasta lõpus oo- tamatu väljakutse, võtta sel aastal Salumäe küün- laringi vedamine enda õlule. Kuna paljud meie kandi inimesed on varemgi ürituse korraldamisega seotud olnud ning kuidagi ei tahetud ilusa traditsiooni katkemist näha, oligi selts Pireti eestvedamisel nõus korralduse enda
peale võtma.
Oli hea meel tõdeda, et peale korraldamise otsust tuli tuge ja abi nii palju. Vaatamata viimasel hetkel tehtud taotlus- tele pakkusid toetust Salumäe küünlaringi pikaaegsed sponsorid: Lääneranna vald, Coop Lihula ja AbeStock. Väga palju abi laekus ka eraisikute annetustest ning peagi oli selge, et küünlaraha ongi koos.
Ärategemise osas polnud samuti vabatahtlikest puu- dust. Kuigi abikäsi tuli mujaltki, oli eriti suur abi Salumäe seltsi pikaajalisest kogemusest ka keerulisemates oludes toimetada. Peab tõdema, et kõiki esialgu planeeritud kujundeid ei saanudki seekord teostada, kuna klindi all põllul oli küünalde põlema jäämiseks liiga tugev tuul. Õnneks ei suutnud heitlik ilm ettevõtmist täielikult nur- jata.
Võib-olla just tänu sellele, et lagedal ulus karm tuul, oli metsavahel seda mõnusam ja erilisem olemine. Salumäe võlumaale andsid sel aastal vürtsi Kateriina kujundatud jääseened, Liina peaaegu meeleheitlik, kuid siiski tulemus- lik töö Ukraina vapi sümboli, kolmhamba süütamisel ning Kertu kujundatud ja leidlikult viimasel hetkel uue ning üllatava asukoha leidnud saabuvale jäneseaastale pühen- datud kompositsioon. Müstikat lisas veel Silmaallika ta- valisest valjem vulin ning traditsiooniline Priidu veetud ühislaulmine uue aasta alguses. Kes aga juhtus Salumäele tulema alles 2023. aasta esimese päeva õhtul, võis eelmise päevaga kontrastiks hoopis tuulevaikuses jalutada ja lisaks eelmainitule imetleda ka vahepeal põlema saadud Triskele sümbolit.
Rõõmu teeb ka see, et sel korral sai üritusest alles jäänud prügi endale erilise kasutuse. Nimelt võeti Metsküla rah- vamaja jaanuari mänguõhtul ette suur töö ning eraldati ja koguti kokku küünaldesse alles jäänud vaha. Kogutud vaha toimetati Haapsalu naiskodukaitsjatele, kes sellest Ukraina heaks kaevikuküünlaid valavad.
Aitäh kõigile, kes aitasid, kaasa elasid ja vaatama tulid. Kohtumisteni müstilisel Salumäel!
Sümboolika Salevere Salumäel 2022. aastal Foto: Metsküla kultuuriühing
 
























































































   2   3   4   5   6