Page 22 - Lääneranna Teataja 2021/38 ja Lumehelbeke 2021/2
P. 22

  LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (38) 2021 23
     Foto: erakogu
2
LÄÄNERANNA NOORTELEHT LUMEHELBEKE
2021/2
Noorteprogramm, mis andis julguse
Carmen-Katriine Särak
Lääneranna Lumehelbekese toimetaja
Nüüdseks on edukalt lõpule jõudnud Changemakers Academy kahekuuline noorteprogramm, millest võttis meie vallast osa kolm noort: Anna Maria Laev, Kertu Kangur ja Melani Alpius. Kuna programm on väga põnev, otsustasime neidudele esitada mõned küsimused, et ka lugeja saaks veidi rohkem aimu, mida Changemakers Academy endast täpsemalt kujutab.
CHANGEMAKERS ACADEMY ON KAHEKUULINE NOORTEPROGRAMM, MILLES LÖÖVAD ÜLE EESTI KAASA 14–24-AASTASED NOORED, KES ON HUVITATUD TURUNDUSEST NING ENESEARENDAMISEST.
Mis või kes andis teile mõtte osaleda?
Tutvustage paari lausega oma tiimi ideed.
nejatega ning neile ka lahendu- sed leida.
M: Ma motiveeriks sõpra selle- ga, et sa saad sealt päris palju teadmisi ja loomulikult koge- musi ning uusi häid sõpru. Ise mõtlesin ka, et kas ikka saan hakkama, aga vot sain ja olen väga uhke enda üle.
Anna Maria: Aasta või kaks ta- gasi käis üks noor meile koolis sellest programmist rääkimas ning lisasin enda kontaktand- med, et saada uudiskirju seo- ses Changemakersiga. Nüüd, sellel aasta mõtlesin, et võiks siiski kandideerida ja saingi CA osalejaks.
A. M: Meie idee oli korraldada üle-eestiline sündmus, kuhu tuleksid rääkima kuue valdkon- na spetsialistid. Eesmärk oli tõsta noorte teadlikkust HUU- Bi kohta.
M: Õppisin Zoomi kasutama, seda tänu sellele, et ma juhata- sin ise sisse vebinari, olles host ning jagades seal ka enda ek- raani. Samuti üks väga oluline asi, mida õppisin, oli inimeste- ga suhtlemine. Kuna ma ei ole muidu eriti julge ning ei koha- ne inimestega väga ruttu, siis tänu Changemakersile suutsin seda teha.
Kas jäite kogemusega ra- hule?
Kertu: Esiteks osales mu vend seal paar aastat tagasi ja mind hakkas huvitama, mida see programm endast kujutab. Tei- seks nägin seda igal pool enda sotsiaalmeedias, kuid viimase tõuke andis Anna Maria kutse.
K: Meie põhiidee oli korraldada üle-eestiline virtuaalne sünd- mus „Mirror”, kuhu kutsusime oma ala spetsialistid rääkima enda kogemustest.
Mis oli programmi juures kõige põnevam?
A. M: Mina jäin tohutult rahu- le selle kogemusega. See an- dis mulle juurde julgust, uued sõbrad ning tõstis teadlikkust turundusest.
Melani: Mõte tuli sellest, et me Anna Mariaga rääkisime, et võiksime osaleda ja kuna meili- le tuli kiri, et on taas võimalik kandideerida, siis mõtlesime, et võiks. Mõtlesin pikalt, kas ma ikka julgen, aga olen väga uhke, et kandideerisin ja sain osalejaks.
K: Kõige põnevamad olid koos- olekud oma tiimiga ja need väl- jakutsed, mis meile ette tulid.
Jagage midagi armsat/põne- vat/õpetlikku, mis teile ala- tiseks Changemakersitega seoses meelde jääb?
Kas teil oli programmiga ühinedes mingeid ootuseid ja hirme? Kui jah, siis milli- seid?
Ma ise väga imestan, et võtsin need inimesed kohe omaks. Algul olin natukene vaiksem, aga lõpuks tuli see õige mina ikka välja. Nad olid nii siirad ja armsad, et mõtlesin, et mida ma kardan. Ma olin tegelikult väga õnnelik, et ma ei sattu- nud mõne tuttavaga ühte tiimi, kuna see pani mind veel roh- kem proovile.
M: Programmi tegi põnevaks see, et alguses polnud mul aimugi, kuidas see kõik välja hakkab nägema ning kellega ma samas tiimis olen, aga see, kuidas see protsess ja kõik eda- si läks, oli põnev ja loomulikult ka see, kuidas ma ise enda asju planeerida suudan, tegi kõik veel huvitavamaks.
A. M: Meie tiim tegi suhteliselt tihti koosolekuid, kui tuttava- tele rääkisin meie koosolekute aegadest, olid nad üllatunud ning küsisid, kuidas ma jaksan, aga minu jaoks ei olnud see mingi kohustus, kuna see selts- kond oli imeline ning need paar kuud läksid väga kiiresti.
A. M: Lootsin saada sõpru, saa- da teada rohkem turundusest ja ettevõtlusest.
Too välja paar näidet, mida sa õppisid?
Kuidas motiveeriksid oma sõpra programmis osalema?
K: Meie tiimi koosolekud ning meie Skribble’i ja Among Us’i mängud. Lisaks ka parima tiimi tiitel.
K: Muidugi oli! Ootus oli koha- ta uusi huvitavaid inimesi ning õppida sotsiaalse ettevõtlu- se kohta. Hirm oli peamiselt selles, et see kõik oli nii uus ja tundmatu.
A. M: Õppisin, et õigekiri on väga oluline ning video on pa- rem kui pilt. Lisaks sain teada, mis on geriljaturundus ehk siis uudse ja tavapäratu lähenemi- sega reklaamikampaania või avalik sõnum, mis võib olla šo- keeriv ja avalikku korda häiriv.
A. M: Räägiksin talle enda ko- gemusest ning tegevustest, mida tegime, ning sellest, kui- das meie tiimil läks.
M: Loomulikult jäävad meelde meie tiimi armsad pikad koos- olekud. Lisaks ka arutlused ja motiveerivad laused tiimi liik- metelt.
M: Üks suuremaid hirme oli ikka see, kas saan programmi, ja kui tuli teade, et sain, siis mõtlesin mitu korda, et ütlen ära, kuna lihtsalt oli hirm, kas ma ikka saan hakkama ja julgen nii suure rahvahulgaga prog- rammis osaleda. Kuna ma neid inimesi ka ei teadnud, siis see tegi selle veel õudsemaks.
K: Osalege kindlasti! Sealt saab palju uusi põnevaid tutvusi ja häid teadmisi.
M: Meie tiimi ideeks oli tõsta HUUB-kohviku tulusust ja tun- tust.
A. M: Kõige põnevam oli esi- mene kohtumine tiimi ja men- toriga.
K: Vägagi! Mu tiim oli imeline! M: Jah, ma olen kogemusega
Melani, kuidas sa suhtusid sellesse, et su tiimis polnud ühtegi tuttavat? Kas oli liht- ne kohaneda?
100% rahul!
K: Õppisin uute inimestega paugust suhtlema ja seda, et inimestele helistamine on pa- rem kui kirjutamine. Kuna meie tiimis kaasati kõiki ja need, kes koosolekutel vaiksemad olid, said kodus lisaülesande. Üheks minu lisaülesandeks oli välja mõelda kolm riski seoses esi-






















































   20   21   22   23   24