Page 21 - Lääneranna Teataja 2021/38 ja Lumehelbeke 2021/2
P. 21

 24 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (38) 2021
                Karmen Pikkmets
Lääneranna Lumehelbekese peatoimetaja
NOORED ULATASID VALLAVOLIKOGULE ABIKÄE
NOORTEPROGRAMM, MIS ANDIS JULGUSE
PIRET VESTER PSÜHHOLOOGI TÖÖST
Noored ulatasid vallavolikogule abikäe
19. märtsil oli kõikidel huvilistel võimalik esimest korda Lääneranna Vallavolikogu istungit veebis jälgida. Tulenevalt riigis va- litsevast olukorrast on Rahandusministeerium andnud kohalikele omavalitsustele soovituse viia istungid üle digikeskkonda. Veebilahenduste kasutusele võtmise vajadust Lääneranna Vallavolikogus on mitmeid kordi toonud välja ka valla elanikud. Veebruaris ilmunud valla infolehes leidsid Lääneranna Noortevolikogu liikmed ning volikogu esimees ja aseesimees, et olene- mata eriolukorrast, peaks olema soovijatel võimalus jälgida vallavolikogu tööd ning olla kursis vallas toimuvaga igapäevaselt. Nüüdseks on sobivad lahendused leitud ning Lääneranna Vallavolikogu istungid on jõudnud veebi, viies demokraatia inimestele lähemale.
Ajalooliseks päevaks alustasid noored Indrek Kivisalu ja Joosep Michels, kes on Norts Productionsi loojad ning Lääneran- na Noorteportaali noortetoimetuse liik- med, ettevalmistusi juba eelneval päeval. Testiti vajalikku tehnikat, ruumipaigutust, video kvaliteeti ja helikõla. Olenemata sel- lest, et veebiülekandeks puudus eelnev kogemus ning tegemist oli täiesti uudse meedia kajastamise viisiga nii noorte pro- dutsentide kui volinike jaoks, võib järgne- val päeval toimunud otselülitust nimetada edukaks. Esmakordselt üle kantud Lääne- ranna Volikogu erakorralist istungit jälgis virtuaalselt tuhatkond silmapaari nii You- Tube’is kui Facebookis. Suur vaatajaskond on tõestuseks asjaolule, et inimesi huvitab, mis toimub võimukoridorides, milliseid ot- suseid langetatakse. Kodanikud soovivad aina enam olla kursis oma kodukohas toi- muvaga.
Olgu see tõestuseks, et haprad lume- helbekesed on taiplikud, koostööal- tid ning leidlikud noored, keda ei hir- muta eesseisvad takistused.
Seetõttu julgustame andma noorte- le tegijatele võimalusi. Võib-olla on just nemad lahenduseks uudsetele probleemidele, tänu nende kiirele ko- hanemisvõimele, paindlikkusele ning innovaatilistele ideedele. Noored on meie tulevik, andke neile võimalus end tõestada.
Käesoleva lehe ilmumise ajaks on leidnud aset ka teine volikogu otseülekanne, see- kord siiski korralisest istungist, teistkord- selt tänu tublidele noortele Norts Pro- ductsionist. See on lausa imetlusväärne, et just noored on need, kes tõttasid voli- nikele appi. Ühes Lääneranna Noortekes- kusega leiti paari päevaga võimalused ja vajalikud lahendused probleemile, mida ei olnud eelnevalt kas tahetud või suudetud lahendada.
Volikogu ülekannete tegemata jätmiseks oli eelnevalt leitud mitmeid põhjuseid või vabandusi, ent rahva ja meedia surve ja kindel tahe ei andnud volinikele võimalust volikogude kaasajastamist edasi lükata. Veebruaris ilmunud Lääneranna Teatajas kirjutati, et Lääneranna Noortekesku- se juhi Anneli Pikkmetsa sõnul on Lihula noortemajas olemas kogu vajalik tehniline varustus kohapealt otselülituste tegemi- seks: kaamera, statiiv, mikrofonid, arvuti jne. Toonane lehe toimetaja rõhutas, et puudu jääb vaid tahtest. 11. märtsi voli- kogu istung vallandas aga sellise rahva ja meedia reaktsiooni, mille vastu volikogu liikmed enam ei saanud ja viimases hädas pöörduti noorte poole, kes, nagu me täna- seks teame, said oma ülesannetega suure- päraselt hakkama.
Noorte abikäsi volikogule on märgiks, et vahel tasub kuulata ka spetsialiste, isegi siis, kui nad on teist nooremad. Tänapäeva kiiresti arenevas ühiskonnas peab silmitsi seisma paljude uudsete probleemide või väljakutsetega, millest ei oleks paar aastat tagasi undki näinud.
LÄÄNERANNA NOORTELEHT 2021/2 1 LUMEHELBEKE
Foto: erakogu



















































































   19   20   21   22   23