Page 19 - Lääneranna Teataja 2021/38 ja Lumehelbeke 2021/2
P. 19

   Tere taas!
Mool juba mitmendat päiva paha tuju, pole õieti puhata saanud ja pean passima, et va varesed mo lilli üles ei tiriks. Tahaks kohe nutta, need söövad mo hinge seest. Kisa oo nii vali, et magada ep soa, pasa- rada igalpool. Ma uurisi iternetist, et nood oo veel väägagi targad linnud.
Jätvad so näo meelde ja kui sa neile veel midagist teed, hirmutad või kas või plaksutad, siis koguvad kamba kokku ja võivad soole kätte maksta.
Annavad veel oma järeltulijatele koa teada, et sa oled üks paha inimene. Kujuta nüüd ette, kui tuhanded
Kirjutage,
varesed passivad, et saaks so pasaga üle valada.
Sutsu lohutab, et meil pole ainuke va- reste pealinn, teised oo ka hädas.
Istun siin koroona vangis, passin akna peal vareseid ja mõtlesin, et peaks sugupuu kokku panema. Hakkasin siis uurima, no on ikka kuradima raske töö. Kurtsin sõbrants Maalile, et igavene keeruline oo see sugupuu kokku- panek.
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (38) 2021 19 Maali arvas, et ma peaks poliitikasse minema ja sügisel kandideerima, siis tehakse mo eest see sugupuu valmis.
Mõeldud, tehtud. Ei hakka mia isi vaeva nägema, parem hakkan valla- vanemaks.
Püsige ikka kodus ja olge negatiivsed.
Teite Iida
   kuidas meeldis käesolev Lääne- ranna Teataja.
Andke julgelt märku oma algatustest ja tegevustest, et suurepärased teod jõuaksid ka laiema publikuni ning innustaksid teisigi meie ümber.
Ootame teilt kaastöid ja kutsume üles märkama ja tunnustama üksteist.
Lugejakiri. Järjejutt (2. osa)
Linnaplika leiab maakodu: juured
Lääneranna Teataja nr 3 (37) 2021 lahendus
     Keit Kaadu
Natuke enne maja ostmist olin taasavastanud oma Lihula sugulased.
Oli see siis juhus või oli saatusel mingi kindel plaan – tulemuseks on aina suurenev sugulaste hulk. Ma teadsin, et mul on sugulasi Läänemaal: olin nende juures erinevates kohtades vanaema Elsaga päris pisikesena ja ka korra teismelisena külas käinud.
Peale vanaema surma jäi suhtlemine kaugete sugulastega soiku.
Kui ma sõbra juures Matsalus hakka- sin käima, sai meie ringsõitude tee- juhiks Krista, kohalike kogukondade elav andmebaas. Tema mängib sugu- laste avastamise loos võtmerolli. Kord olime otsapidi Penijõele jõudnud ja seal oli üleval kuulutus, et algab lootsiku ehitamise kursus ja kõrval pilt – vana- mees paadis, ümber roostik. „Aga ma tean, kes see mees on,“ ütlesin ma raba- tult. „See on mu sugulane Möldri-Prii- du Kirikukülast. Mul on täpselt sama pilt kodus albumis.” Krista aga teadis selle kaanepoisi sugulasi Lihulas, nii sain ma nende kontaktid. Ja kuigi ma pole mitte kunagi Kirikukülas elanud, tean ometi selle endisi ja praeguseid elanikke, ajalugu. Minu pärimusküla.
Pärast maja ostmist tuli välja veel hulga huvitavaid ja kummalisi seoseid. Näiteks avastasin kirikuraamatuid uurides, et siiski üks mu kauge vere- sugulane on Panga tallu perenaiseks
läinud.
Või et
mu vana-
vanaema
läks Kiriku-
külast Matsallu
Porgandite
juurde läbi sellesama metsa, mille servas elab mu praegune sõber. Või et mu üks kolleeg on mu veresugulane, pärit sellest samast talust Kirikukülas, kust minagi.
Kuna mulle meeldib surnuaedades käia, siis hauaplaate lugedes avastasin, et mu ülikoolituttav on pärit kõrvalt- külast, tema vanemad elavad siiani seal. Ma olen oma pinginaabriga sugu- lane ja meie esivanemad on maetud lähestikku Lihula kalmistule. Ja siis on üks perekond, kes läbi sajandite on minu, mu perega pidevalt kuskil kohtunud – ikka keegi, kelle perenimi on Suu, ilmub jälle välja naaberkülas, naaberkorteris, tööl naaberkabinetis.
  TOIMETUS
Lääneranna Teataja toimetus
Lääneranna Vallavalitsus, Jaama 1, Lihula 90302
E-post: ajaleht@laaneranna.ee ajaleht.laaneranna.ee
Toimetaja –Raahel Apsalon
Tel 472 4640
E-post: raahel.apsalon@laaneranna.ee
Keeletoimetaja – Anu Rooseniit (OÜ Keeletoimetus) Küljendaja – Raahel Apsalon
Print – SYS Print
Kui teile on silma jäänud mõni sündmus, mida võiks kajastada, või inimene,
   kelle
tegemistest kirjutada, andke sellest palun teada ajaleht@laaneranna.ee Jaga ja leia infot ka meie valla
FB–leheküljel / laanerannavald Leia meid Instagramis @laaneranna
 Foto: vanavanaema Liina ja vanaema Elsa lapsena Kirikukülas / erakogu
Fotol üks Suitsu jõe kalurionnidest. Minu vanaema oma sõbra ja koha- liku mehega / erakogu



















































   17   18   19   20   21