Page 16 - Lääneranna Teataja 2021/38 ja Lumehelbeke 2021/2
P. 16

  16 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (38) 2021
Täisväärtusliku treeningvõimaluse loomine Lõpe klubisse
TOETUSED
 Annika Urbel
MTÜ Lõpe Noored juhatuse liige
Lõpe klubis renoveeriti toetusega jõusaali puhke- ja pesemisruumid.
Esialgne jõusaali idee tuli sellest, et paar poissi arendasid vanaisa kokkukeevi- tatud rauajuppidest kuskil kuuri all väikest jõunurka. Nüüdseks on Lõpe jõusaalist kasvanud üle kaheksa aasta toiminud väike armas kogu- konna jõusaal. Selleks, et jõuda jõusaali puhke- ja pesuruumide rajamiseni, teen kokkuvõtte seni
toimunust.
Lõpe klubis on olnud jõusaal alates 24. novembrist 2012, kui toonane Koonga valla spordi- ja noorsookomisjoni esimees Mikk Pikkmets kirju- tas ja juhtis jõusaali rajamise LEADER projekti. Omaosaluse tasusid inglastest vanapaar, kes mõnda aega Eestis elasid. Kuna taotlejaks oli MTÜ Lõpe Noored, siis on ühing ka aja
jooksul jõusaali parendamise eest seisnud.
Jõusaali kolimine väikesest saalist keldrisse
Esialgu paigutati jõusaaliseadmed klubi väikesesse saali ning puhke- ja pesuruumid olid vahetus läheduses. 2017. aastal hakati aga renoveerima väikese saali põrandat ning seadmed viidi ajutiselt lava peale, kus neid pidi erinevate ürituste pärast aina kokku ja siis jällegi laiali tõstma.
Väikese saali alast oli klubi puudust tundnud, et korral- dada koosolekuid, sünnipäevasid ja ka noortetuba kogus aktiivsust ning ruumi oli juurde vaja. Tuli leida uusi lahen- dusi, sest jõusaalist loobuda ka ei tahetud. Koostöös klubi, MTÜ Lõpe Noorte ja Lääneranna vallaga arutati erinevaid võimalusi ning otsustati ära kasutada lavaalune tühi ruum, mida teisisõnu võib nimetada ka keldriks. Need ruumid tundusid esialgu tõesti lootusetud ja raske oli ette kujutada, et sealt üldse midagi välja võiks tulla.
Eesmärk oli aga niivõrd sütitav, et üsna pea oli lisaks vallale meid toetamas ka kogukond.
Kogukonna panus ja toetused
Vald leidis vahendid põrandate valamiseks, MTÜ Lõpe Noored koos piirkonna noortega vedasid jõusaali taasava-
mise projekti Ideeviida programmist, rahalise toetuse andis veel Lõpe Agro OÜ. Süda oli soe ja silm säras, kui inimesed tulid ise appi. Kes ostis värvid, kes kruntis ja värvis, kes kolis jõusaaliseadmeid, kes organiseeris ja sponsoreeris peeglite transpordi. Ühiste jõupingutustega avati Lõpe jõusaal taas 12. detsembril 2019. Toimusid koolitused sellistelt tegijatelt nagu Erik Orgu, Laura Siimenson ja Carina Jurs.
Tervikpildist oligi veel puudu koht, kus saaks mugavalt riideid vahetada, pesemas käia ja tualetti kasutada. Klubis sees on need võimalused olemas ja klubi lahtiolekuae- gadel saab neid vajadusel ka kasutada – selleks tuli minna läbi õue, mis muutis ka koolitundides jõusaali kasutamise tülikaks. Selle olukorra lahendamiseks rahastas vald ukse ja trepi ehitamist, et luua otsetee suurest saalist jõusaali.
2020 kevadel õnnestus saada jõusaali pesu- ja puhkeruu- mide väljaehitamiseks rahastus kohaliku omaalgatuse programmist (KOP), mille omaosaluse tasus Lääneranna vald. Sama aasta lõpus said MTÜ Lõpe Noored veel rahas- tust Varaait vol 16 projektikonkursilt, mille raames soetati jõusaali uus jooksulint ja kaheksa paari reguleeritavaid hantleid.
Jõusaali kasutamine klubi avamisaegadest väljaspool
KOP projektiga „Täisväärtusliku treenimisvõimaluse loo- mine Lõpe klubisse” soovisime tuua jõusaali kasutamise lähemale ka neile kogukonnaliikmetele, kes Lõpe klubi lahtiolekuaegadel seda kasutada ei saa. Selleks saab sise- neda jõusaali maja taga asuvast uksest ning inimesed saavad neile sobival ajal jõusaali kasutada. Täpsem süsteem on veel väljatöötamisel, kuid esialgne mõte on tekitada niinimetatud „võtmeisikud”.
Jõusaali kasutamine on Lõpel olnud aegade algusest tasuline ning ka selle hinnakirja vaatame enne järgmist treeninghooaega üle.
Kristel Rohumägi, kes on Lõpe klubi juhataja ja noor- sootöötaja, soovib eraldi välja tuua südamliku ja siira tänu suure panuse ja aja eest Annika Urbelile: „Tänu Annika panusele on klubi meeletult muutunud ning võiks isegi öelda, et kauniks!”
       KredEx: vähekindlustatud lasterikkad pered
Ksaavad kodutoetust taotleda
redEx alustas 12. aprillist madalama sissetulekuga
lasterikastele peredele mõeldud kodutoetuse taot- luste vastuvõtmist. Lasterikaste perede elamistingimuste parandamisse panustatakse tänavu üle 3 miljoni euro. Taotlusi saab esitada 31. maini.
Võimalus oma elamistingimusi parandada on peredel, kus kasvab vähemalt kolm kuni 19-aastast last ning kelle sisse- tulek ühe leibkonnaliikme kohta oli eelmisel aastal kuni 355 eurot kuus. Toetust saavad ennekõike pered, kellel puudub oma kodu või olemasolev eluase ei vasta kaasaegse- tele elamistingimustele.
Taotlust saab esitada 12.04–31.05.2021 a. KredExi e-teenuste keskkonnast või e-posti teel aadressil toetused@kredex.ee.
Lisainfot tingimuste ja taotle- mise kohta saab KredExi veebi- lehelt: https://www.kredex.ee/ et/kodutoetus
Antud artiklit on täismahus võimalik lugeda Lääneranna Teataja veebilehelt ajaleht. laaneranna.ee
 Foto: Unsplash.com Foto: Kristel Rohumägi



































































   14   15   16   17   18