Page 11 - Lääneranna Teataja 2020-27
P. 11

  SPORT
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (27) 2020 11
 Kohalike juurtega olümpiamedalist
Roman Steinberg (Kivimägi) 120
Jaak Valdre
MTÜ Spordiajaloo Klubi Alfred juhatuse liige
A lljärgnev artikkel näitab, et meie spordi(olümpia)ajaloos on avastamisrõõmu küll ja veel. Tihti taban end mõttelt, kustkohast on eelnevate põlvkondade spordiajaloo- lased küll need valefaktid võtnud? Nimelt avastasin arhiivmaterjale uurides, et eesti maadleja, olüm- piapronksi omanik Roman Steinberg on tegelikult sündinud hoopis mujal, kui teatmeteostes kirjas, põnevaid
fakte leidus aga teisigi.
Roman Steinberg sündis 5. aprillil (vkj 23.03) 1900 Massu vallas, Hanila kihel- konnas, Läänemaal (praeguse Lääne- ranna valla alal). Tema sünnikoht ja -aeg on kirjas EÕAK Uue-Virtsu Kristuse Sündimise koguduse meet- rikaraamatus. Teatmeteostes on aga mehe sünnikohaks märgitud Tallinn.
Noore mehena osales Steinberg mereväe ekipaaži madrusena Vaba- dussõjas. Roman Steinberg hakkas maadlusega tegelema karskusseltsi Valvaja spordiosakonnas, 1921. aas- tast esindas ta Tallinna Sporti. Soom- lasest treeneri Robert Oksa ühe andekama õpilasena võitis ta Kree- ka-Rooma maadluses 1924. aasta Parii- si olümpiamängudel keskkaalus (75 kg) pronksi. Ta osales ka 1921. aasta Helsingi maailmameistrivõistlustel, tuli kolmel korral Eesti meistriks: 1921. aastal keskkaalus, 1922. ja 1923. aastal poolraskekaalus (82,5 kg). Lisaks sai meistrivõistlustel kaks hõbedat: 1924. aastal keskkaalus ja 1925. aastal poolraskekaalus ning võitis auhindu spordiseltsi Kalev võistlustelt. Hiljem maadles Steinberg edukalt elukut- selisena Soomes ja Rootsis.
Pariisi olümpiamängudel vedas Stein- bergil loosiga. Avavoorus võitis ta
G. Gorlettilt (Itaalia). Kuigi Steinberg võitis seejärel punktidega V. Fische- ri (Austria), ei saanud ta pronksist enamat.
Teatmeteoste järgi suri laevamoto- ristina töötanud Roman Steinberg 16.04.1928 Tallinnas tuberkuloosi. Surmaaeg on aga täiesti vale. Ei tea, kust see on võetud?
Nüüd sellest, kuidas mina jõudsin Roman Steinbergi õige surmaajani. Spordiajaloo huvilisena hakkasin huvi tundma mehe matmiskoha vastu. Kusagilt ei õnnestunud aga seda leida. Arhiivimaterjale lugedes jõudsin ühe üllatava faktini – laevamasinistina töötanud Roman Steinberg Jaani poeg (snd 5.04.1900 Massu vallas) jättis 26.07.1928 deklareerimata neli pudelit konjakit, mille eest oli seitse nädalat (22.03.–10.05.1929) vahi all. Järgnesid pikad surmakuulutuste otsimised aja- lehtedest. Alustasin 1929. aasta maist ja kui jõudsin 1939. aasta 22. maini – olin juba igasuguse lootuse kaotanud –, leidsin Päevalehest ja Uudislehest lõpuks kauaotsitud kuulutuse ning lühiteate.
Siis sain haudi.ee-st teada, et Roman Kivimägi (1900–1939) – 20. juulil 1938 sai nimede eestistamise käigus Stein- bergist Kivimägi – on maetud Tallinna Siselinna kalmistule. Samas puhkab ka tema abikaasa Anette (1905–1967). Kal- mistu kontoris selgus, et haua hoolda-
EELK Tallinna Toompea Kaarli kogu- duse personaalraamatust õnnestus leida järgmine märge: EÕAK Tal- linna Issanda Muutmise koguduse liige Roman Kivimägi ja Anette Takk (snd Rosmann), Jaan Takki lahutatud abikaasa, abiellusid 10.12.1938.
Edasi tuli hakata otsima olümpia- maadleja sugulasi ja tuttavaid, et saada rohkem teavet tema elu kohta. Ega nende leidmine kerge polnud, kuid õnn oli seekord otsija poolel.
Valda Prink meenutas: “Roman oli minu tädimees. Ta suri 1939. aastal tuberkuloosi. Pärast sõda abiellus tädi Anette uuesti. Tema kolman- daks abikaasaks sai Romani kunagi- ne töökaaslane ja sõber Aleksander Ringo. Käisin tädil ja täditütar Eikel päris sageli külas. Nad elasid Tallinnas Metalli tänaval. Kahjuks langes nende maja tuleroaks. Pärast tulekahju kolisid nad Laagrisse. Ükskord näitas Eike mulle oma isa diplomeid ja meda- leid. Mäletan selgesti tules veidi kan- natada saanud 1924. aasta olümpia- diplomit, medaleid ja muid auhindu. Kuna ma töötasin hambatehnikuna, siis palus täditütar mul tahmunud medalid ja väärismetallist spordiau- hinnad puhastada. Poleerisin need taas läikivateks ja andsin talle tagasi.”
Roman Steinbergi olümpiamedal ja -diplom, olümpiamängudest osavõt- jamedal ning teised spordiauhin- nad on nüüdseks leidnud koha Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumis.
MTÜ Spordiajaloo Klubi Alfred kor- rastas maadluse olümpiamedalivõitja 120. sünniaastapäevaks tema pere- konna hauaplatsi ja paigaldas sinna uue hauakivi.
  A. Györffyt (Ungari) punktidega, siis jäi vabaks. Kolmandas ringis seljatas ta F. Pražky (Tšehhoslovakkia), nel- jandas võitis punktidega J. Domas’d (Prantsusmaa). Siis tuli üllatuskaotus
jaks oli kuni 2009. aastani nende Tänu Lääneranna Vallavalitsusele tütar Eike Tikerpuu (1929–2009), kelle osutatud abi eest!
viimne rahupaik on Tallinna Metsa-
kalmistul oma abikaasa, soomepoiss
Lennart Tikerpuu kõrval.
    Fotod vasakult: Roman Steinberg 1921. aastal; olümpiadiplom; Roman, Eike ja Anette 1930ndate algul. Erakogu









































































   8   9   10   11   12