Page 1 - Lääneranna Teataja 2020-27
P. 1

  Lääneranna valla ajaleht / Nr 4 (27) 2020
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 4 (27) 2020
1
  Abi küsimine pole häbiasi
Luiged
Foto: Mariann Peksar
itsusel puudub ülevaade toetuse taot- leja sissetulekutest või pere suurusest, tuleb neid andmeid täiendavalt küsida – see pikendab omakorda toetuse väl- jamaksmist,” ütles Lääneranna vallas sotsiaaltoetustega tegelev Silva Nilb, kelle sõnul pole abi küsimine patt. “Kui inimene vajab abi, tuleb seda ka küsida. Toetuste väljamaksmise kiirus sõltub aga sellest, kui korrektselt on täidetud blanketid ja kas taotlusele on lisatud ka täiendavad dokumendid, nagu konto väljavõte või muud arved/ tšekid.”
Selleks, et toetus jõuaks abivajajani võimalikult ruttu, palub Lääneranna valla sotsiaalosakond võtta toetuse taotlemise aluseks Lääneranna valla kodulehel www.laanerannavald.ee/ asjaajamisjuhised-ja-blanketid olevad blanketid ning täita seal kõik vajalikud lahtrid. “Kui kodanikel tekib raskusi blankettide täitmisega, julgustan neid helistama sotsiaaltöö spetsialist Silva Nilbile, kes neid lahkelt juhendab,” ütles Lääneranna valla abivallavanem Andres Annast ning julgustas raskus- tesse sattunuid toimetulekutoetust taotlema.
* Riigieelarvest eraldatakse omavalitsusele toetust koolitoidu kulude katteks. Arves- tuse aluseks on koolis käiva lapse kohta 1 € koolipäeva kohta. 2020 aasta valla eelarves on koolitoidu kulu arvestatud summas 209 270 €, millest 36% moodus- tab riigipoolne toetus summas 75 250 €.
Sotsiaaltöö spetsialistide kontaktid:
» Silva Nilb (toetused) 5649 0392, silva.nilb@laaneranna.ee
» Saima Soobard (lastekaitse) 5663 5205, saima.soobard@laaneranna.ee
» Koidu Kütt 5666 1230, koidu.kytt@laaneranna.ee
» Maie Ausmeel 5886 2187, maie.ausmeel@laaneranna.ee
» Marelle Minn 5387 6988, marelle.minn@laaneranna.ee
 Mitmed Lääneranna Vallavo- likogu liikmed on tõstata- nud küsimuse, miks vallavalitsus ei jaga õpilastele toidupakke? Selleks, et inimesed viibiksid ühises infoväl- jas, otsustasime anda vastuseid mitte ainult volikogu liikmetele, vaid ka elanikele, keda antud küsimus enim puudutab.
“Lääneranna Vallavalitsus ei poolda toidupakkide jagamist ja seda eeskätt seetõttu, et meie hinnangul suurendab selline tegevus kontaktide arvu. Seda ka siis, kui järgida kõiki ettevaatusabinõusid,” selgitas Lääne- ranna vallavanem Mikk Pikkmets, “On selge, et kui valla poolt saabub perele koolilapse kohta pakk 25 €* väärtuses kuivainete või konser- videga, siis on perel ikka vaja veel poest toiduaineid soetada, ehk me ei vähendaks sellega kontaktide arvu, vaid hoopis suurendame.”
“Vabariigi Valitsus koos Tervise- ametiga on andnud selgeid juhiseid tööandjatele, sealhulgas omavalit- sustele: võimalusel korraldada töö kaugtööna, vähendada nakkusohu riski nii klientide kui ka oma tööta- jate jaoks ja füüsilistele vastuvõt- tudele eelistada kaugkonsultatsioone ja palju muud,” nentis vallavanem. “Just seetõttu pooldame vallavalit- suses perede vajaduspõhist toetamist ja pigem rahaliselt kui toidupakke jagades.”
Üldplaneeringu küsitlus
Et Lääneranna valla üldplaneering saaks võimalikult vallakodanike vaja- dusi arvestav, ootavad ...
LK 5
Sorteerid prügi? Osale loosis!
Lääneranna vald kuulutas maikuu keskkonnakuuks. Seoses sellega ...
LK 6
25 € vääringus kooli toidupaki ase- mel võiksid abivajajad pered küsida toimetulekutoetust, mis on oluliselt suurem
“Esimese eriolukorra nädala järel edastasid koolide juhid vallavalit- susele võimalike abi vajavate perede info ning sotsiaaltöötajad on kõigi nende peredega ka ühendust võtnud ja vajadusel aidanud,” ütles Lääne- ranna abivallavanem Andres Annast, kelle sõnul on tänaseks neist viit peret toetatud rahaliselt ja ühele perele osu- tatakse koduhooldusteenust. “Toetust on küsitud ka järgnenud nädalatel ning kõikide abivajajatega on tegele- tud individuaalselt.”
“Siinkohal tahan panna inimestele südamele, et abi küsimine ei ole häbi- asi ja veel vähem on seda pakutava abi vastuvõtmine,” ütles Mikk Pikk- mets ning lisas, et 25 € vääringus kooli toidupaki asemel võiksid abivajajad pered küsida toimetulekutoetust, mis on oluliselt suurem.
Toetuse korrektselt täidetud avaldus kiirendab abi saamist
Praeguses eriolukorras, kui Lääne- ranna vallamajas ja teeninduskes- kustes kodanike vastuvõttu ei toimu ning toimetuleku- ja teiste toetu- ste avaldusi võetakse vastu muid kanaleid pidi, on ülioluline tuletada meelde, et korrektselt täidetud blan- kett kiirendab abi saamist.
Lääneranna Vallavalitsusele on jõud- nud mitmeid toetuse taotlusi, mis on esitatud vabas vormis, kuid millel puudub toetuse määramise otsusta- miseks oluline info. Näiteks toimetule- kutoetuse taotlemiseks on avalduses tarvis märkida ära toetuse määrami- sel arvesse võetavate inimeste nimed, nende isikukoodid või sünniajad ja sot- siaalsed seisundid. Taotlusele lisatakse dokumendid, mis tõendavad üksi elava inimese või perekonnaliikmete eelmi- sel kuul saadud netosissetulekuid ja makstud elatise suurust. “Kui vallaval-
       UUDISED INTERNETIS ajaleht.laaneranna.ee
   



































































   1   2   3   4   5