Page 14 - Lääneranna Teataja 2019-22
P. 14

14 LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 22 / NOVEMBER 2019
 lisaks ka Rootsi Oskarshamni linnas asuva gümnaasiumi keevituseriala õpilased, kes on 8 aasta jooksul täiendanud Lõpe klubi juures asuvat mänguväljakut.
50 aasta jooksul on klubil olnud 8 juhatajat: Maimu Pärn- salu, Leida Lobjakas, Ain Lohk, Sirje Titson, Moonika Kangur, Maili Talving, Maie Lauk ning viimased 12 aastat Kristel Rohumägi.
Kes tantsib, on igavesti noor
“Kui inimene on harjunud liikuma ja tegutsema, siis ei saa kodus istuda. Koolis mul enam tunde ei olnud ja seetõttu alustasingi Lõpe ja Koonga laste tantsurühmade juhen- damisega. Hiljem lisandusid ka memmed,” meenutab Elma Killing 20 aasta tagust Lõpe Lustiliste ja Koonga Kabujala- keste tekkimist.
“Tore oli rühmadele nimede valimine,” ütleb Killing ja lisab, et kuivõrd Lõpel olid kõik noored lusti täis, saigi nimeks Lustilised. “Koongas ütlesin tervituseks: “Tere tibukesed, kabujalakesed!”, see ju tantsulugu nagu lauluski, ja nii see nimi tuligi.”
Elma Killingu sõnul on tal hea meel tegutseda rõõmu täis inimestega. “Aastate jooksul on maakonnas korraldatud mitmeid memme-taadi pidusid ning ikka ja jälle oleme nendest osa võtnud, olgu siis esinemispäev äikese või vih- maga,” meenutab Killing. “Innustatuna Vändras toimunud “Oma tantsu päevast” esitasid kord Koonga Kabujalakesed meremeeste riietes ning Kihnu Virve loo järgi meremeeste tantsu, küll see oli vahva!”
Lustilistega on Elma Killing käinud esinemas väga palju- des mõisates üle Eesti. Toredad on 80-aastase tantsuõpetaja sõnul ka saared. “Oleme esinenud Manija saare laulu- ja tantsupeol, Kihnus ja Hiiumaalgi. Aita Pikkmetsal oli alati pill kaasas ja nii me lustisimegi akordioni ja laulu saatel. Kõik tantsijad on mulle andnud jõudu ja energiat, sest see, kes tantsib, on igavesti noor.”
Oidrema Naisselts – 20 tegusat aastat
29. novembril 1999 aastal said Lõpe klubis kokku 20 tegusat maanaist, kes panid üheskoos aluse uuele seltsile, Oidrema Naisseltsile, mis hakkas ühendama tegusaid prouasid Tarva, Oidrema, Lõpe ja Kalli piirkonnast. Miks sai Lõpel loodud lapsuke naaberküla nime? Küllap seetõttu, et agaramad algatajad Oidremalt pärit olid. Siinkohal tasub märkida, et kuigi aja jooksul on elu teinud oma korrektuurid ning liikmed on tulnud ja läinud, on seltsi tuumik kindel algu- sest tänaseni.
Oidrema Naisselts on väga laia silmaringiga “nooruk”, kes on oma eluaastate jooksul võtnud ette nii mõndagi: proovi- tud on kümneid ja kümneid käsitööliike, kuulatud harivaid loenguid mitmetel teemadel, kohtutud poliitikutega ja muidu huvitavate inimestega. Reisitud on Saarest Võruni ja kaugeim reis viis mõned liikmed käsitööprojekti raames Lapimaale, kus kohtuti jõuluvanaga. Lõbusad on olnud üles- astumised Lõpe klubi laval nii seitsme pöialpoisina kui ans-
amblina “Seelikukütid”. Elurõõmu ja isetegemise lusti on jätkunud küllaga.
Oidrema Naisselts on alati olnud koostööaldis: palju ilusaid ettevõtmisi on teoks saanud ligemate ja kaugemate sõpra- dega teistest MTÜ-dest. Oidrema Naisselts on ka Pärnu Lahe Partnerluskogu asutajaliige.
“Aegade jooksul on valmis kirjutatud või tellitud asjatund- jatelt mitmeid projekte, mille toel siia kaugesse maanurka on jõudnud ka ihaldatud eurorahad. Meie eestvõttel on kahel korral remonditud endist Oidrema külakeskust, Lõpe kontorihoonesse rajasime käsitöötoa. Samuti on meie kontol suur peotäis muude väiksemate projektidega läbi viidud üritusi,” ütles Oidrema Naisseltsi esimees Marika Erismaa. “Soovime, et meil jätkuks veel jõudu ja soovi kokku tulla ja imestame ikka endiselt, kui palju jõuab napi 20 aastaga korda saata!”
Kogukonnaüritustest suurte projektide ellu- viimiseni
MTÜ Lõpe Noored asutati 1. märtsil 2004 eesmärgiga elav- dada kogukonna elu. Aastate jooksul on korraldatud mit- meid toredaid üritusi ning tähistatud on volbriöid, jaani- ja vastlapäevi, lisaks on noortele loodud võimalusi osaleda tantsulaagrites. Üheks traditsiooniliseks ürituseks, mis on kõigi nende aastate jooksul püsima jäänud, võib pidada rammumehe võistlust. Tagasihoidlikust Lõpe rammumehe võistlusest on aastate jooksul kujunenud välja üritust “Mihkli vägilane”, mis on nüüdseks populaarse Mihkli laada lahutamatu osa.
Hästi käima läinud ühing seisis peagi silmitsi madal- perioodiga, mil enamik liikmetest suundusid elama või tööle kodukohast kaugemale ning uusi algatusi oli vähe. Valmisolek projektides kaasalöömiseks aga jäi ning nii oldigi partneriks toonasele Koonga valla spordi- ja noor- sookomisjonile, mil Mikk Pikkmetsa juhtimisel viidi ellu 2010 Koonga valla rahvaspordi spordivahendite soetamine ja 2012 jõusaali rajamine, seadmete soetamine.
Aastal 2012 liitus ühinguga Annika Urbel, sihtrühmast välja sirgunud liige, kes põhikoolis käies osales tihti tege- vustes, mida MTÜ Lõpe Noorte liikmed korraldasid. Värsked tuuled purjedes alustati peagi uute tegevustega: valdadeülene spordipäev Koonga Mängud ning kohalikul tasandil külade jalgpalli üritust. 2016. aastal pandi õlg alla aga Koonga külaelu elavdamisele ning kirjutati projekt Koonga kogukonna ruumide rajamiseks. Praeguseks on seal ellu kutsutud MTÜ Koonga Kogukond, kes võttis üle Koonga mängude ja külade jalgpalli korraldamise.
Märgilise tähtsusega olid MTÜ Lõpe Noorte jaoks 2017. ja 2018. aasta, mil kanti vastutavat rolli toonaste Koonga, Varbla, Tõstamaa ja Audru valla koostöögrupi koordinee- rimisel ning tegevuskava täitmisel. Euroopa Sotsiaalfondi (ESF) rahastuse toel arendati neis piirkondades noorsootöö teenust: korraldati meistrite õpitubade sarja, käivitati kokandusringid ning loodi Koonga valla noorsootöö spet- sialisti ametikoht. “ESF programmil on noorsootöö arengule
      Fotod: Jaan Klaas















































































   12   13   14   15   16