Page 9 - Lääneranna Teataja 2019-21
P. 9

 Südantsoojendav panus
18. aprillil 2019 sai teoks Lihula Gümnaasiumi heategevus- lik ball. Selle õppeaasta suursündmus, mida ette valmistades ei osanud keegi ette näha nii südantsoojendavaid tulemusi. Koolinoored said hakkama millegi nii suurega, mis väärtu- selt annab igale korraldajale ja osalejale ellu kaasa võib-olla rohkemgi kui koolitunnis õpitud teoreemid ja valemid.
Kooli õpilasesindusel oli idee korraldada 77. lennule meeldejääv viimase koolikella päev. Et nende päev aitaks kaasa õnnetus olukorras eakaaslase elukvaliteedi paran-
damisele, anti sündmusele heategevuslik mõõde. Abivaja- jate kohta otsiti teavet telesaate “Inglite aeg” toimetajatelt. Kõige enam kõnetas noori 16-aastase Türi poisi Rasmuse lugu, kellega juhtus 2018. aasta suvel traagiline õnnetus. Peakorraldajad käisid Rasmusega kohtumas ning kui pere oli nõusoleku andnud, asuti sügava sisuga pidu korraldama. Toimunut kajastati nii ajakirjanduses kui ka televisioonis.
Uhkustundega saame rääkida meie koolinoorte ettevõt- misest ning kiita iga peokülalise ja kaasamõtleja panust!
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 21 / OKTOOBER 2019
9
     ARNO – kellele ja milleks?
Lääneranna vald plaanib võtta kasutusele uue hari- dusteenuste haldamise süsteemi ARNO. Küsisime hariduse-, kultuuri- ja sotsiaalvaldkonna abivallavanem
Andres Annastilt, mis, milleks ja kuidas?
Haridusteenuste haldamise süsteem ARNO – mis see endast kujutab?
Lääneranna vallas võetakse ARNO kasutusele selleks, et korraldada valla noorte huvitegevuse haldamist. Sisuliselt lahendab selle programmi kasutuselevõtt mitmeid mure- kohti: esiteks on edaspidi kõik noortega seotud huvite- gevuste ja -ringide info kättesaadav ühest kohast, teiseks langeb koolidelt ära vajadus hallata ringijuhtide lepinguid, sest selle võtab enda peale vald. Suurima muudatuse toob programmi kasutuselevõtt ringijuhendajatele, sest nüüd peavad nad hakkama täitma n-ö elektroonilist päevikut, kuhu märgitakse ringi toimumisaeg, osalejad ja muu olu- line informatsioon. Samas saab tänu sellele lapsevanem ülevaate, millistest ringidest tema laps osa võttis ja mida uut õpiti. Vallavalitsuse jaoks tähendab programmi kasu- tuselevõtt seda, et edaspidi saame paremini planeerida huvihariduse rahastamist ning tagade võrdse ringide rahastuse, lisaks annab programmi kasutuselevõtt meile juurdepääsu väärtuslikule statistikale, mis on suureks abiks noorsootöö korraldamises ja erinevate projektide kirjuta- mises.
Millest tekkis vajadus minna üle elekt- roonilisele süsteemile?
Vajaduse tingis olukord, kus lapsevanematel puudus hea ülevaade sellest, millised ringid kus koolides toimu- vad. Lisaks olid koolid koormatud juhendajate lepingute
sõlmimisega. Samuti puudusid läbipaistvad andmed selle kohta, kui palju lapsi ringides osaleb, mis omakorda võis tingida selle, et ringe rahastati ebavõrdselt.
Kui mugav on programmi kasutamine lastele ja nende vanematele?
Kõik uus vajab harjumist, kuid ARNO puhul on tegu kesk- konnaga, mis on paljudes omavalitsustes juba kasutusel ning seega oma “lastehaigused” üle elanud. Seepärast usun, et ARNO on suhteliselt kasutajasõbralik. Lisaks kõigele on tegu turvalise keskkonnaga, kuhu sisenetakse ID-kaardi, mobiil-ID ja teiste turvaliste autentimisviiside abil.
Kas ARNOt saavad kasutada vaid lapsevane- mad või jõuavad sinna ka need huviringid ja tegevused, mis on mõeldud täiskasvanutele?
Praegu kasutab vald ARNOt ainult noorte huvitegevuse korraldamiseks, kuid soov on viia sinna üle ka täiskasva- nute huvitegevus. See tähendab aga, et info täiskasvanute huvitegevusest peaks jõudma valda. Siit ka üleskutse kõi- gile neile, kes korraldavad meie vallas trenne, koosviibimisi jms – palun saatke info oma regulaarsetest huvitegevus- test spordi- ja noorsootöö spetsialist Annika Urbelile e- posti aadressile annika.urbel@laaneranna.ee
Millal ARNO lõplikult tööle hakkab?
Eeldatavasti on tagatud ARNOle juurdepääs kõigile käe- soleva aasta novembrist.
 Liisa Raavel, Svea Stahlman, Katrin Veek, Birgit Mikkus ja Anna Luuk. Foto: Andres Annast













































































   7   8   9   10   11