Page 1 - Lääneranna Teataja 2019-18
P. 1

   Lääneranna valla ajaleht / Nr 18 / Juuni 2019
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 18 / JUUNI 2019
1
           Kohalikud teed kui väljakutse number kaks
Mooniõites põld Esiveres Foto: Avo Kiisk
  Kui eelmises lehenumbris tõin välja Lääneranna valla kõige suurema väljakutse – kvaliteetse
hariduse pakkumine –, siis seekord kirjeldan teist ja olemuselt kõige hädavajalikumat väljakutset – koha- likke teid.
Lääneranna vallas on täna 510 km kohalikke teid ning vallavalitsus tegeleb järjepanu teede info ajako- hastamise ja andmete korrastamisega. Lisaks toimub järjepidev töö maa- küsimuste lahendamisega, et tagada korrektsed ja seadustele vastavad õiguslikud alused teede kasutamise, ehitamise ning hooldamise korral- damiseks.
Teedevõrk on kõige alus, milleta ei arene miski, ei ettevõtlus ega suvi- tuspiirkonnad, rääkimata kohalike elanike elukvaliteedist. Vastavalt ühinemislepingule investeerib vald
18 tonni jäätmete võtta puhtam vald!
LK 5
Lääneranna valla tänavaval- gustuse rekonstrueerimise tööd on lõpusirgel
LK 6
Meie koolilõpetajad
LK 8
Lihula muuseumis avati uus ekspositsioon
LK 17
uvi on jõuvarude taastamise ehk Hetkel hoiate käes juunikuu paber- teisisõnu akude laadimise aeg. lehte ning järgmine, augustinumber
Mikk Pikkmets Lääneranna vallavanem
teedesse igal aastal vähemalt sama suure summa, kui eraldab vallale teehoiuks riik, mis tähendab, et nii jooksvaks remondiks kui ka suvi- ja talihoolduseks leiab vald täiendavaid vahendeid teiste tuluridade arvelt.
Käesoleva aasta jaanuaris võttis voli- kogu vastu Lääneranna valla teehoiu investeeringute kava aastateks 2019– 2022, millega planeeritakse järgneva nelja aasta investeeringuid koha- likesse teedesse piirkondade kaupa iga endise valla territooriumil. Käesoleva aasta eelarves on kohalike teede investeeringuteks arvestatud 500 000 eurot, mille eest renoveeritakse kruu- sateid, tehakse korduspindamisi ning rajatakse ka uusi mustkatteid. Lisaks on teede hoolduseks arvestatud kuni 250 000 eurot.
Vallavalitsus on tänaseks seadnud koostöös eraomanikega mitmele teelõigule isikliku kasutuse õigusi, mis on notariaalse dokumendina aluseks tee avalikuks kuulutamiseks. Samuti on volikogu otsusel vallavalitsus omandanud mitmed teelõigud, millele on eelnenud ja järgnenud vallale kuu- luva tee kinnistud. Nende tegevuste eesmärk on tagada ligipääs avalikele objektidele, elupiirkondadele, kallas- rajani ja teistele avalikku huvi oma- vatele objektidele.
Volikogu algatas eelmise aasta augus- tis uue üldplaneeringu menetluse, mille käigus saavad inimesed teha ettepanekuid teede avalikku kasuta- misse võtmiseks. Üldplaneeringu koostamine on paariaastane protsess, kus toimub ka mitu ringi ettepane- kute küsimisi ja avalikustamist. Siin- kohal palve kõigile huvilistele – olge aktiivsed ja tehke ettepanekuid. Keht- estatud üldplaneering on valla ruumi- list planeeringut mõjutav dokument, kus saab väga selgelt välja tuua ava- liku huvi täitvate teede võrgu.
Samas on vallavalitsus täna kaasatud kolme kohtuasja, kus eraomanikel on omavahelised arusaamatused või puudub tahe kokku leppida ligipääsuks kasutatavate teede osas. Enamasti on tegemist mereäärsete ja suvilaid tee- nindavate teedega. Kohtuvõimu tegemistesse vald ei saa sekkuda, mistõttu on vallapoolne soovitus inimestele jõuda omavahel kokkulep- pele. Sest väga lihtsalt öeldes saab juba advokaadi paari tunni töötasu eest koorma kruusa, mis parandab vaidlus- aluse tee olukorda märkimisväärselt paremini kui aeganõudev vaidlus kohtus.
Häid ja avatud ligipääse!
SLääneranna Teataja läheb suvepuhkusele
      Selleks, et rõõmustada oma lugejaid veelgi paremate uudiste ja repor- taažidega, teeb väikese hingetõmbe- pausi ka Lääneranna Teataja.
Anname teada, et perioodil 8.–26. juuli on Lääneranna valla Facebooki-lehel ning paber- lehe veebiportaalil ajaleht. laaneranna.ee väike puhkus, mille jooksul avaldame vaid mõne üksiku teate ja infokillu.
jõuab meie lugejateni alles septemb- ri alguses. Seda seetõttu, et uus leht läheb trükki alles siis, kui ka volikogu on oma koosoleku maha pidanud ning
meil on lugejateni tuua värskemaid teateid.
Päikeselist suve soovides
Kristina Kukk Lääneranna Teataja
toimetaja
     UUDISED INTERNETIS ajaleht.laaneranna.ee
    Foto: Urmas Luik
































































   1   2   3   4   5