Lääneranna Teataja 2019-17
P. 1

  Lääneranna valla ajaleht / Nr 17 / Mai 2019
LÄÄNERANNA TEATAJA / Nr 17 / MAI 2019
1
           Lääneranna haridusvõrgu väljakutsed
Kahjuks ei ole järgmise seitsme aasta prognoose vaadates põhjust rõõmus- tamiseks, õpilaste arv aina kaha- neb. Vaadates lasteaedades käivate laste arvu, võib eeldada Lääneranna koolide õpilaste arvuks 380–400 last, mis tähendab, et koolides võib õpilaste arv kahaneda veel ligikaudu 50–60 lapse võrra. Laste arvu kahanemist haridusasutustes võib prognoosida ka sündimust vaadates. 12. mail toimus Lääneranna valla beebide hõbelusika pidu, kuhu olid kutsutud eelmise aasta aprillist käesoleva aasta aprillini sündinud beebid, keda arvuliselt oli 45. Kasutades lihtsustatud lähenemist, saame samasuguse sündivuse jätkudes ja eeldusel, et kõik meie valla lapsed käivad vähemalt põhikooli lõpuni meie koolides samuti tulemuseks 400 õpilast. Reaalsus on muidugi see, et mitmed õpilased ei käi kodule kõige lähemas koolis ning koolitee valikud on viinud mitmeid õpilasi ka väljas- poole koduvalda.
Lääneranna valla haridusvõrgu pi- damise suurim väljakutse – kuidas tagada kvaliteetne kodulähedane haridus ning leida selleks piisavalt vahendeid.
Õpilaste arv on aluseks riikliku hari- dustoetuse eraldamisel, hetkel kehtiva riikliku rahastusmudeli järgi peaks Lääneranna vallas olema kolm kooli. See, kuidas omavalitsus riigi poolt eraldatavat hariduskulude toetust kasutab, on omavalitsuse enda teha ehk see, kas vallas on üks, kolm või seitse kooli, sõltub kohapealsest tah- test ning valla rahalistest võimalus- test. Kui tavapäraselt peaks ühes klassis õppima 24 last, siis arvestades Lääneranna vallale eraldatava hari- dustoetuse koefitsienti 1,77 põhihari- duse osas peaks meil olema ühes klassis 14 last. Seda ei ole meil täna enamus- tes koolides isegi mitte liitklassides. Ja see ongi Lääneranna valla hari- dusvõrgu pidamise suurim väljaku- tse – kuidas tagada kvaliteetne kodu- lähedane haridus ning leida selleks
Kaunis kuldking kasvab ka Lääneranna vallas Foto: Kristina Kukk
piisavalt vahendeid. Õpetaja töötasu miinimum on seadusega fikseeritud ning selles osas ei ole vahet, kas klas- sis on 9 või 24 õpilast, vahe on ainult omavalitsuse jaoks, kes peab õpeta- jatele tasu maksma.
Lisaks on riik seadnud eesmärgiks viia koolis kasuliku pinna ruutmeet- rite arv 10 m2 peale, arvestamata sinna hulka spordisaale ja õpilasko- dusid. Täna on Lääneranna haridusa- sutustes kasulikku pinda vahemikus 13,8–36,5 ja keskmiselt 20 m2 ehk kaks korda rohkem, kui peaks olema. Iga ruutmeeter on sõna otseses mõttes kulu ehk selle korrashoiuks, ülalpi- damiseks ja vahenditega täitmiseks kulub igal aastal keskmiselt 48 € ja haridusasutustes on see kulu vahe- mikus 34–68 €/m2. Lisaks igapäe- vaste kulude katmisele vajavad paljud hooned ka investeeringuid. Täna on heas seisus Koonga, Kõmsi ja Varbla koolimaja ning Lihula lasteaed, kuid suuremas ja väiksemas mahus vajavad investeeringuid Lihula gümnaasiumi, Virtsu kooli, Lõpe kooli ja Metsküla kooli hooned.
Eeltoodud väljakutsete lahen- damiseks on vallavalitsus alustanud mitmete muudatuste ettevalmista- mist ning elluviimist. Näiteks eelmisel aastal renoveeriti Lõpe koolis ruumid raamatukogu jaoks, mis tõi selle teenuse lastele lähemale ja vähendas kooli kasutuses olevat pinda, lisaks vahetati Varblas õlikütte katel pelleti- katla vastu, mis langetas koolihoone küttekulu üle 20%. Käesoleval aastal on kavas planeerida ja loodetavasti ka ümber ehitada ruumid raamatukogu kolimiseks Koonga koolimajja. Raama- tukogud on juba koolimajades Virtsus ja Kõmsil. Virtsus tuleb ruumide kasu- tus planeerida nii, et vähendada kooli ja lasteaia kasutuses olevat pinda, mis on täna 3,5 korda suurem riigi seatud eesmärgist. Eesmärgiks on majandus- kulude vähendamine, et tulla toime järjest kallinevate hindadega.
  Seisuga 15.05.2019
Koonga Kool
Kõmsi Lasteaed-Algkool
Lihula Gümnaasium
Lihula Lasteaed
Lõpe Kool
Metsküla Algkool
Varbla Kool
Virtsu Kool
Mikk Pikkmets Lääneranna vallavanem
Käesoleva aasta 15. mai seisuga õppis Lääneranna seitsmes koolis kokku 452 õpilast ja kuue
lasteaia nimekirjas oli 194 last. Kui lasteaia laste arv on võrreldes eelmise aastaga samas suurusjärgus siis kooli õpilaste arv on aastaga kahanenud 18 lapse võrra.
         15
 32
   98
 19
  20
 10
 194
42
22
172
41
19
41
58
395
57
57
57
54
229
98
60
19
61
68
646
    Ehitisregistri andmete korrastamine
LK 5
Juunis toimub elektroonika ja ohtlike jäätmete kogumisring
LK 6
Lääneranna Volikogu kiitis heaks uue heakorraeeskirja
LK 7
Lääneranna valla suvemängud toimuvad 29. juunil Tuudil
LK 13
        UUDISED INTERNETIS ajaleht.laaneranna.ee
    Lasteaed
Põhikool Gümnaasium Kokku







































   1   2   3   4   5