Page 11 - Lääneranna Teataja nr6-2018
P. 11

LÄÄNERANNA VALLA TEATAJA / Nr 6 / MAI 2018 11 Oidrema küla liitus Naabrivalve piirkonnaga
 Maarja Pikkmets
NOidrema küla elanik
aabrivalve sektori loomise mõte on meil külas olnud
juba pikemat aega. Omal moel on tegelikult naabri- valve pidevalt toiminud – sotsiaalmeedia suletud grupis jagatakse omavahel informatsiooni võõrastest autodest või kahtlastest inimestest. Seepärast tunduski, et võiksime samahästi asja nii-öelda ametlikuks teha.
28. aprillil toimus Oidrema külakeskuses turvalise kogu- konna päev, kus lisaks lepingu allkirjastamisele tutvustati kõikidele huvilistele ka Naabrivalve põhimõtteid ja jagati nõuandeid, kuidas väikeses asulas vähendada turvariske. Noosoopolitseiniku Karmen Raua eestvedamisel lahendasid lapsed murdvarguse juhtumit ning päeva lõpuks rääkis
isiklikust enesekaitsest Filipiinidelt pärit võitluskunsti pekiti-tirsia kali treener Vladimir Sillaste. Viimases õpitoas said kõik osalised ka ise käelihased tööle panna ja mõnd enesekaitsevõtet harjutada.
Naabrivalve piirkonnaga liitunud kogukonnana saame edas- pidi osa tasuta teavitusüritustes ja -koolitustest, kus jaga- takse nõuandeid ja aidatakse turvariske vähendada. Suur asi on juba see, et Naabrivalvega liitudes saime 4 suurt välisilti, tänu millele väheneb võimalus, et keegi plaaniks liiga uljalt meie piirkonda pahandust tekitama tulla.
   Lihulas toodetakse puitmaju, mis ei vaja ehitusluba
MAJANDUS
Ülemöödunud aastal Ajujahil Hexagoni ehk krii- sipiirkondadesse kavandatud kärgmaja ideega osale- nud ning 30 parima sekka jõudnud ettevõte Greencube
meeskond on areneb pidevalt – ikka ja jälle mõeldakse välja uusi ja põnevaid majalahendusi.
Mullu arendati koostöös Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži Tervisedenduse ja Rehabilitatsiooni Kompetentsikeskuse ning MTÜ Ligipääsetavuse foorumiga välja moodulmaja, mis on kohandatud ratastoolikasutajatele. Esimene omataoline ehitis on tänaseks valmis ning rõõmustab uut omanikku.
Möödunud sügisel töötas Lihulas tegutsev ettevõte välja aga uue huvitava puitkarkassil majalahenduse, mis ei vaja ehitusluba. 19,92 m2 aluspinnaga hoone, mis kannab nime Maarja, on muutunud nii populaarseks, et neid tuleb teha- sest nagu Vändrast saelaudu. Soojustatud ja aastaringseks kasutamiseks mõeldud maja esimesele korrusele mahub planeeringu kohaselt avatud tüüpi köök-elutuba, WC ja duširuum, viilkatuse alla aga kuni kuue inimese magamis- kohad.
“Tegemist on ülipopulaarse tootega, mille valmimine võtab aega kuni 8 nädalat. Maja ehitatakse valmis tehases ning transporditakse sihtkohta kahe veoautoga. Hoone paigal- damiseks kulub keskmiselt 4 tundi,” selgitas Henri Bekmann.
Küsimusele, miks on nende majad nii populaarsed, vastas ettevõte omanik, et üheks põhjuseks on kindlasti kvaliteet, mille osas pole nad viie tegutsemisaasta jooksul allahind- lust teinud. “Maarja majamudeli puhul on kindlasti üheks suureks plussiks ka see, et hoone sobib aastaringseks kasu- tuseks ning oma mõõtude tõttu ei vaja ehitusluba, mis oma- korda säästab meie klientide aega ja vähendab närvikulu,” ütles Henri.
   Foto: Rico Saadre
Foto: Erakogu

















































































   9   10   11   12   13